| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σημειώσεις 174

Του ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 05-04-2011 - Στήλη: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - Φύλλο:174


Yφυπουργός κατά της λογοκλοπής

Μετά την οικογενειοκρατία, σειρά έχει η λογοκοπλή στην εκστρατεία «εκκαθάρισης» των ελληνικών πανεπιστημίων από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο και αρμόδιο για την υλοποίηση μιας πολιτικής που βασίστηκε στο αξίωμα ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να είναι πλήρως οικονομικά και διοικητικά αυτοδιοίκητα. Mε αφορμή σχετικές καταγγελίες που ο υφυπουργός θεώρησε άξιες λόγου, νέο έγγραφο διαβιβάστηκε στους πρυτάνεις δύο πανεπιστημίων με αίτημα για έλεγχο. Το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου μάλιστα, οι σχετικες καταγγελίες έγιναν από εκπροσώπους φοιτητών...

 

«Θαλής» και «Hράκλειτος»

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει επισήμως εξηγήσεις για την καθυστέρηση των προγραμμάτων του «Θαλή» και του «Ηράκλειτου» που έχει παγώσει την έρευνα στα πανεπιστήμια. «Οπως έχει λεχθεί και στη Βουλή, εκτιμάται ότι οι αξιολογήσεις για όλα τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στις αξιολογήσεις. Ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση τέτοιων ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων με μεγάλο αριθμό αιτήσεων είναι παρόμοιος σε όλες τις χώρες του κόσμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Στην Ελλάδα, συνέπεσε η ανάγκη να αξιολογηθούν μέσα στην ίδια χρονική περίοδο πάνω από 7.000 ερευνητικές προτάσεις. (Ηράκλειτος, Αρχιμήδης, Θαλής, Μεταδιδακτορική Έρευνα). Είναι φανερό ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός αξιολογητών για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» τονίζουν οι συντάκτες του ίδιου κειμένου. Και για να δώσουν... βαρύτητα στο θέμα υπενθυμίζουν ότι «μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στις αξιολογήσεις σχεδόν 2.000 αξιολογητές από  Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία,  Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ινδία, Μεξικό κ.λπ. που εργάζονται σε περισσότερα από 320 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα». Tο μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι: έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!

 

Πληθωρισμός ερευνών

Νεα έρευνα κοινής γνώμης που παρήγγειλε το υπουργείο Παιδείας και την πλήρωσε απο κοινοτικα κονδύλια, φαίνεται να στηρίζει πλήρως την πολιτική του. Αυτή τη φορά, οκτώ στους δέκα πολίτες ζητούν αλλαγές στα λύκεια, ενω σε ένα ποσοστό πάνω απο 80% κρίνουν ότι το πρόγραμμα των σχολείων σήμερα ευνοεί την απομνημόνευση και την αποστήθιση και οχι την κριτική σκέψη των μαθητών.

 

Περιμένουμε τις σημειώσεις και τα σχόλιά σας στο mail: newspaper@media.uoa.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!