| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Aνώτατη Παιδεία

Δημοσίευση: 21-03-2011 - Φύλλο:173


Χωρίς κανένα νέο στοιχείο σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια της χώρας που σχεδιάζει η κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η τελευταία Σύνοδος πρυτάνεων Α.Ε.Ι. που έγινε στο Ναύπλιο με «οικοδεσπότη» το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στη Σύνοδο παρέστη η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και κατέληξε σε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. σε μια σειρά από εκπαιδευτικά και θεσμικά θέματα (αξιολόγηση, λειτουργία τμημάτων κ.λπ.) Πάντως η κυρία Διαμαντοπούλου απολογήθηκε για τα όποια λάθη, αστοχίες ή πολιτικές παραλείψεις έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας τους τελευταίους μήνες. Στη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν και τα θέματα του περιορισμού των μετεγγραφών φοιτητών από την περιφέρεια στα κεντρικά πανεπιστήμια, που αποτελεί αίτημα των πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. έθεσαν τα θέματα των καθυστερήσεων στους διορισμούς των μελών Δ.Ε.Π. (διδασκόντων) και της μείωσης της χρηματοδότησης για τη σίτιση και την υποχρηματοδότηση της έρευνας. Απαντώντας στις διοικήσεις των πανεπιστημίων η κυρία Διαμαντοπούλου ζήτησε να σταλεί στο υπουργείο Παιδείας από κάθε πανεπιστήμιο μια λίστα με τις καθυστερήσεις που έχουν προσδιοριστεί. Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι το 70% της έρευνας στην Ελλάδα παράγεται από τα πανεπιστήμια, τα οποία αυτοχρηματοδοτούνται με αυτό τον τρόπο κατά 40%. Την ίδια στιγμή το Yπουργείο Παιδείας μειώνει κατά 35% τους εφετινούς προϋπολογισμούς τους.

Για το θέμα του ασύλου, η Σύνοδος αποφάσισε ότι το προεδρείο της θα υποστηρίζει σε μόνιμη βάση με κλιμάκιό της, κάθε πανεπιστήμιο που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα. Και καταδίκασε την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση με γκαζάκια στο κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Πάντως, οι πρυτάνεις δήλωσαν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για τις αλλαγές στη διοίκηση των Α.Ε.Ι. που μελετάει η κυβέρνηση. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η Σύνοδος έχει ταχθεί κάθετα κατά της πρότασης για Συμβούλια Διοίκησης με εξωπανεπιστημιακά μέλη και διορισμένους πρυτάνεις μετά από διεθνή διαγωνισμό.

«Ο ευρύς δημόσιος διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπουλου όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου.

«Τα σημεία συμφωνίας αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας» συνέχισε.

Όπως είπε η κυρία Διαμαντοπουλου, διαπιστώθηκε «μερική ή ολική συμφωνία» με τους πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. στα παρακάτω ζητήματα:

 • Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής). Θέσπιση θεσμικών αντιβάρων για έλεγχο και λογοδοσία
 • Την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας
 • Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
 • Τη θεσμοθέτηση περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης
 • Στην πρόταση, τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο κ.λπ.) με βασική μονάδα τη Σχολή
 • Στην επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τη δημιουργία περισσότερων διατμηματικών προγραμμάτων και την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών
 • Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS)
 • Στη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης
 • Στην πλήρη οικονομική διαχείριση από τα ίδια τα ιδρύματα
 • Στη θεσμοθέτηση δυνατότητας για την οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των Α.Ε.Ι.
 • Στην εξειδίκευση λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων μέσω των εσωτερικών κανονισμών. Τέλος, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2013 για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών.

«Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι από τα βασικά αιτούμενα της κοινωνίας που απαιτεί άμεση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της δυναμικής των πτυχίων, ώστε οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να βγαίνουν προετοιμασμένοι για τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που τους περιμένουν» κατέληξε.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!