| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
65η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:169
Ψήφισμα της 65ης Συνόδου των Πρυτάνων σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στα A.E.I. H Σύνοδος των Πρυτάνεων έλαβε γνώση του κειμένου διαβούλευσης, που για πρώτη φορά κατατέθηκε απ΄ ευθείας σε αυτήν, από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την έναρξη του διαλόγου σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Σύνοδος αντιμετωπίζει το προς διαβούλευση κείμενο με ιδιαίτερη επιφύλαξη, δεδομένου ότι εκτός των άλλων εγείρονται σοβαρά θέματα συνταγματικότητας σε προτεινόμενες θέσεις. Μια πραγματική βάση συζήτησης για τη Σύνοδο θα ήταν η πλήρης κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Η επιδίωξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην οργάνωση και λειτουργία των Πανεπιστημίων επιτυγχάνεται με όρους δημοκρατίας και ακαδημαϊκών αρχών. Η Σύνοδος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο: τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα των Ιδρυμάτων, οι χρόνιες ελλείψεις σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και σε υποδομές, η έλλειψη σταθερής και αξιόπιστης πολιτικής υποστήριξης της έρευνας συνθέτουν το σημερινό τοπίο. Η Σύνοδος αποκρούει φαινόμενα συκοφάντησης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου που κλιμακώνονται καθημερινά και διαμορφώνουν συνθήκες απαξίωσής του. Λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, που προκύπτουν από τις μέχρι σήμερα προτάσεις, η Σύνοδος δεσμεύεται να επεξεργαστεί και να καταθέσει, στο προσεχές διάστημα, ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά στην ανασυγκρότηση του Πανεπιστημίου με γνώμονα το συμφέρον της Παιδείας και της Ελληνικής Κοινωνίας.

Μια Σύνοδος Πρυτάνεων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνήθιστη, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο. Κινητοποιήσεις φοιτητών, ένα ξενοδοχείο αποκλεισμένο από την αστυνομία προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, ένα κρίσιμο πολιτικό κείμενο που αναμενόταν επι ένα μήνα από την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στα Α.Ε.Ι. που παρέμενε ώς το πρωί του Σαββάτου, 23 Οκτωβρίου, ένα επτασφράγιστο μυστικό στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας, δόθηκε αρχικά μόνο στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, καθώς από τους αντιπρυτάνεις θα μπορούσε να διαρεύσει στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.… Ή τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δόθηκε, όταν παραδόθηκε το κείμενο μόνο σε πρυτάνεις το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να συμπεριληφθούν στους παραλήπτες του και οι αντιπρυτάνεις των Ιδρυμάτων τους. Τελικά, η παρεξήγηση λύθηκε λίγο αργότερα και το κείμενο παραδόθηκε σε όλους τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων, ενώ στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Σύνοδος  εμφανίστηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου μαζί με τον υφυπουργό της και αρμόδιο για θέματα πανεπιστημίων κ. Γ. Πανάρετο.

 

Από το πρωί του Σαββάτου ωστόσο, το ξενοδοχείο του Ρεθύμνου στο οποίο συνεδρίαζε η Σύνοδος πρυτάνεων αποκλείστηκε από ισχυρή δύναμη αστυνομικών. Κι αυτό γιατί  ομάδες «σκληροπυρηνικών» φοιτητών υποδέχθηκαν πρυτάνεις αλλά και υπουργό Παιδείας με  συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, πανό και… καδρόνια.

 

Πάντως, Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων τους και ζήτησαν εξαίρεση των πανεπιστημίων από την πολιτική λιτότητας της χώρας. «Οφείλουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε στο μέλλον της Ελλάδας μια αλλαγή στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Θέλουμε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα με ποιότητα, λογοδοσία, αξιοκρατία, εξωστρέφεια και κυρίως θέλουμε σπουδές  με αξία και πτυχία με αντίκρισμα για τα παιδιά μας» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων, στο Ρέθυμνο. Και πρόσθεσε:«Σήμερα καταθέτουμε προτάσεις και επιδιώκουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ξεκινάει ένας διάλογος, με συγκεκριμένες φάσεις, με χρονοδιάγραμμα, ώστε η εθνική στρατηγική για την Παιδεία να μην γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαλότητας. Σε αυτό το μεγάλο έργο θα κριθούμε όλοι, από τη συμμετοχή μας και όχι από την άρνησή μας».

 

Στις ομιλίες τους, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτάσεις που αφορούν τον τρόπο σύνθεσης των νέων Συμβουλίων διοίκησης που προτείνονται στα πανεπιστήμια. Πρόσθεσαν όμως ότι «η Σύνοδος δεσμεύεται να επεξεργαστεί για να καταθέσει στο προσεχές διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά την ανασυγκρότηση του πανεπιστημίου με γνώμονα το συμφέρον της Παιδείας και της ελληνικής κοινωνίας», τονίζεται ακόμα στο ψήφισμα. Κατήγγειλαν τόσο στις ομιλίες τους, όσο και σε ψηφίσματα που εκδόθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου τους, τα φαινόμενα συκοφάντησης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.  «Η Σύνοδος αποκρούει φαινόμενα συκοφάντησης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου που κλιμακώνονται καθημερινά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

 

Το θέμα των αλλαγών στα πανεπιστήμια, όπως είναι φυσικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της Συνόδου πρυτάνεων Α.Ε.Ι. που έγινε στο Ρέθυμνο. Ωστόσο, το θέμα θα τεθεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, στην οποία και θα κατατεθούν και οι πρώτες αντιπροτάσεις από την πλευρά των πανεπιστημίων.

 

Υπέρ των αλλαγών στα Α.Ε.Ι. υπό προϋποθέσεις τάχθηκε με ανακοίνωσή του το «Παρατηρητήριο Έρευνας και Διαλόγου για τα Πανεπιστήμια». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του, «από τη συζήτηση των προτάσεων, στην οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί πολλών επιστημονικών πεδίων από όλα σχεδόν τα ιδρύματα της χώρας, προκύπτει ότι το σχέδιο διαβούλευσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων που εμποδίζουν σήμερα την ανάπτυξή τους, την ανάδειξη των πιο δυναμικών στοιχείων τους καθώς και την ανταπόκρισή τους στο αίτημα ανάπτυξης της χώρας». «Πολλά σημεία του σχεδίου παραμένουν ωστόσο ασαφή ή προβληματικά και επιδέχονται βελτιώσεις μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου στον οποίο η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει να συμμετάσχει με αίσθημα ευθύνης καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις.  Το Παρατηρητήριο σταθερό από την ίδρυσή του στην αναγκαιότητα ουσιαστικής μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεσμεύεται να συμβάλει στην ανάπτυξη δικτύων διαλόγου και δράσης μέσα στα Πανεπιστήμια καθώς και στην κοινωνία, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες του διαλόγου, να εκφραστούν οι θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα πανεπιστήμια να ανταποκριθούν στο κοινωνικό αίτημα της αναβάθμισής τους» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πανεπιστημιακά θέματα προς επίλυση

Στην διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των διοικήσεων των πανεπιστημίων ωστόσο, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια. Όπως έγινε γνωστό, η 65η Σύνοδος Πρυτάνεων αποφάσισε να υιοθετήσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Ερευνητών και του Κώδικα Δεοντολογίας στην Πρόσληψη των Ερευνητών ως ένα εργαλείο για την ανάπτυξη μιας ελκυστικής και ανοικτής ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας για τους ερευνητές.

 

Ακόμη, σχετικά με με τις νέες Ρυθμίσεις Οικονομικής Διαχείρισης των Ν.Π.Δ.Δ. και την επίδραση στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας, η Σύνοδος ασχολήθηκε με τα θέματα των πληρωμών των δαπανών των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. από την Τράπεζα της Ελλάδος, της  ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής και του πρόγραμματος «Διαύγεια». Τα μέλη της εξέφρασαν ανησυχίες για τις δυσλειτουργίες  που θα δημιουργηθούν στην οικονομική διαχείριση των Ν.Π.Δ.Δ. άρα και στην υλοποίηση έργων μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (π.χ. καθυστερήσεις πληρωμών, ζητήματα προσωπικών δεδομένων) και ζήτησαν την αναβολή της εφαρμογής τους για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου τα Πανεπιστήμια να συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα που δημιουργούνται και να συμβάλουν στην εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων.

 

Για τα μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που εκκρεμούν στο υπουργείο Παιδείας, ζητήθηκε να ληφθούν επειγόντως αποφάσεις για τη λειτουργία όσων προγραμμάτων εκκρεμούν καθώς κινδυνεύουν να «βουλιάξουν».
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!