| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
James DePreist (Φιλαδέλφεια 21.XI. 1936-Σκόττσνταιηλ Αριζόνας 8.II.2013)

Αλέξιου Γ.Κ. Σαββίδη

Δημοσίευση: 20-03-2013 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:193
Ο πρόσφατος θάνατος του σπουδαίου Αφροαμερικανού μαέστρου Τζαίημς ΝτεΠρέιστ, στα 76 του, από σοβαρές καρδιολογικές επιπλοκές, στερεί τις Η.Π.Α. από έναν επιφανή και σταθερό πρεσβευτή του νεότερου και σύγχρονου μουσικού ρεπερτορίου στη διάρκεια της πλούσιας σταδιοδρομίας του, σε τρεις ηπείρους. Μαζί με τον επίσης Αφροαμερικανό συνομήλικό του, Πωλ Φρήμαν (Paul Freeman, Ρίτσμοντ 1936-), αποτέλεσαν τους άξιους επιγόνους του μεγάλου Ντην Ντίξον (Dean Dixon, Νέα Υόρκη 1915-Ζυρίχη 1976), του πρώτου νέγρου αρχιμουσικού που πέτυχε μια διεθνή αναγνώριση του σπάνιου ταλέντου του σε μια ιδιαίτερη δύσκολη εποχή φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α. (για τους Αφροαμερικανούς μαέστρους βλ. το βιβλίο της Antoinette Handy, Black conductors, εκδόσεις Scarecrow Press, 1995).

Ξεπερνώντας σοβαρό πρόβλημα υγείας στα νιάτα του, όταν αρρώστησε από πολιομυελίτιδα στην Άπω Ανατολή σε διάρκεια μουσικής τουρνέ, κέρδισε τον διαγωνισμό μουσικής διεύθυνσης «Δημήτρης Μητρόπουλος» (1964) και τα επόμενα χρόνια, με πολύ χρήσιμες θητείες βοηθού μαέστρου κοντά στους Λήοναρντ Μπερνστάιν (στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης) και ΄Ανταλ Ντοράτι (στην Εθνική Συμφωνική της Ουάσιγκτον), η σταδιοδρομία του εξελίχθηκε ραγδαία στον Καναδά (μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής του Κεμπέκ το 1976-1983), στις Η.Π.Α. (ίδια θέση στη Συμφωνική του ΄Ορεγκον το 1980-2003), στην Ευρώπη (κύριος μαέστρος της σουηδικής Συμφωνικής του Μαλμόε το 1991-1994 καθώς και μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Μόντε Κάρλο το 1994-1998) και στην Άπω Ανατολή (μόνιμος μαέστρος της Ιαπωνικής Μητροπολιτικής Συμφωνικής του Τόκυο το 2005-2008) (για τη σταδιοδρομία του βλ. Α. Σαββίδης, Μεγάλοι μαέστροι, 2η έκδ., Αθήνα, Πατάκης,2009, σ. 322).

Η πλούσια δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει κυρίως έργα των Ραχμάνινοφ, Χίντεμιτ, Μαρτινού και Στραβίνσκυ, ενώ επίσης ιδιαίτερα έχουν εξαρθεί οι ερμηνείες του των 15 Συμφωνιών του Σοστακόβιτς με την φινλανδική Φιλαρμονική του Χελσίνκι. Ένας από τους πιο πολυτιμημένους μουσικούς του καιρού μας, δίδαξε επί σειράν ετών διεύθυνση ορχήστρας και ενορχήστρωση στη φημισμένη μουσική Σχολή Τζούιλλιαρντ και έλαβε μεταξύ άλλων 13 επίτιμους διδακτορικούς τίτλους (!), καθώς και το αμερικανικό Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών το 2005.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!