| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ύστατο χαίρε στον Ομότιμο Καθηγητή, Ακαδημαϊκό Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου

Του Παναγιώτη Μαχαίρα

Δημοσίευση: 01-11-2012 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:189
Στις 31 Ιουλίου 2012 έφυγε από κοντά μας ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου. Η αδυναμία μου να παραστώ στην κηδεία του την 1η Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Χολαργού με υποχρεώνει να διατυπώσω ένα ύστατο χαίρε προς τον άνθρωπο που απετέλεσε ένα από τα ελάχιστα Ακαδημαϊκά πρότυπα της ζωής μου. Θέλω να αφήσω τη μαρτυρία μου ως παρακαταθήκη-οδηγό της ευπρέπειας, του ήθους, της ακεραιότητας και της επιστημονικής του αρτιότητας για τους νεότερους συναδέλφους μου.

 

Γνώρισα τον Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου ως δευτεροετής φοιτητής (1967-1968) της Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. κατά τις παραδόσεις του μαθήματος της Αναλυτικής Χημείας στο αμφιθέατρο του Νέου Χημείου. Ευθύς εξαρχής απήλαυσα την αυστηρή, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη διδασκαλία του. Ηταν ο πρώτος δάσκαλος που μας ώθησε τότε στη μελέτη βιβλίων στην Αγγλική και υπογράμμισε την ανάγκη γνώσης της αγγλόφωνης βιβλιογραφίας για όσους εκ των φοιτητών επιθυμούσαν να ασχοληθούν με την έρευνα. Χάρις στο Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου είχα τη χαρά παρακολούθησης στο αμφιθέατρο του Νέου Χημείου επιστημονικής ομιλίας στην αγγλική για πρώτη φορά στη ζωή μου από τον Καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Howard Malrnstadt.

 

Τον Ιούνιο του 1968 ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου πρότεινε στη μικρή ομάδα των φοιτητών που είχαμε πολύ καλή απόδοση στις εξετάσεις να κάνουμε τις εργαστηριακές ασκήσεις της ποσοτικής ανάλυσης σαν υποβοηθοί στις αρχές Σεπτεμβρίου και να βοηθήσουμε στη συνέχεια στην εκτέλεση των ασκήσεων των συμφοιτητών μας. Δέχθηκα με απέραντη χαρά καθώς ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου ήταν ακριβοδίκαιος στη βαθμολογία του και παράλληλα πρόσφερε “ηθική ανταμοιβή” στους νέους που ανταποκρίνονταν στη διδασκαλία του.
Πολλά χρόνια αργότερα στα τέλη του 1981 και αφού μεσολάβησε η θητεία μου στο στρατό και η εκπόνηση των διδακτορικών μου διατριβών στην Αθήνα και στο Λονδίνο επισκέφθηκα τον Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου ως επιμελητής του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Χημείας ζητώντας τη βοήθειά του και την ερευνητική συνεργασία του στα νέα αντικείμενα Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής που είχα αρχίσει να διδάσκω από το φθινόπωρο του 1981. Έμπλεος από χαρά διεπίστωσα “το πατρικό του ενδιαφέρον” καθώς μου ανέφερε ότι τα μέλη του Εργαστηρίου του μπορούν και λειτουργούν σαν αυτόνομοι ερευνητές και είμαι ελεύθερος να συνεργαστώ με όποιον συνάδελφο θα επιθυμούσε τη συνεργασία αυτή. Συνεργάσθηκα εκτεταμένα με τον σημερινό Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας και Φαρμακευτικής Ανάλυσης κ. Μιχάλη Κουππάρη καθώς η εργαστηριακή υποδομή που είχαμε για την εκπόνηση ερευνητικού έργου στα νέα αντικείμενα Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ήταν μηδαμινή. Ετσι, έζησα μέσα σε ένα εργαστηριακό μελίσι στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας στο οποίο εργάζονταν μεταξύ των άλλων ο σημερινός Καθηγητής της Αναλυτικής Χημείας Κων/νος Ευσταθίου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Toronto Ελευθέριος Διαμαντής, με τον οποίο εκπονούσε τη διδακτορική διατριβή του ο απόφοιτος της Φαρμακευτικής ο σημερινός Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Θεόδωρος Χριστόπουλος, ο τότε φοιτητής της Χημείας Αθανάσιος Τσεκούρας, σήμερα Επίκουρος Καθηγητής Φυσικοχημείας στο Ε.Κ.Π.Α. Ο Καθηγητής Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, ήταν ο μόνος που με υπομονή διάβασε το βιβλίο μου “Στοιχεία Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής, 1984” και ήταν ο μόνος που με επιστημονικό ενδιαφέρον συζήτησε μαζί μου θέματα ορολογίας και ουσίας. Με ευγένεια μου υπέδειξε λάθη και τροποποιήσεις για την ορολογία. Θα τον ευχαριστώ για πάντα. Για πολλά χρόνια μεγάλα τμήματα του εργαστηριακού μέρους των διδακτορικών μου φοιτητών εκπονήθηκαν στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας με την αγαστή συνεργασία του Καθηγητή Μιχάλη Κουππάρη. Ελαβα μέρος σε πολλές εξεταστικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών της Αναλυτικής Χημείας. Τους ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου έκαναν και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Εργαστηρίου τον ακέραιο άνθρωπο Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου.
Το 1991, ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου μου ζήτησε να συμμετάσχω στη συγγραφή του βιβλίου “Quantitative calculations in pharmaceutical practice and research”. H εμπειρία μου αυτή ήταν μοναδική. Ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου στην κυριολεξία “αναζητούσε την επιστημονική τεκμηρίωση κάθε γραμμής” σε κάθε γραμμή των κειμένων μου. Επιβεβαίωσα τη θρυλική, απίστευτη υπομονή του για την αποφυγή λάθους ή παράβλεψης.

 

Στις 21 Ιουνίου 1993, ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου ήταν ένα από τα δέκα εξωτερικά μέλη (σύνολο έντεκα) για την εκλογή μου στη θέση του Καθηγητή Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής. Τα καλά του λόγια από τα πρακτικά της Γ. Συνέλευσης κατά την εκλογή μου “είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ για την κρίση του κ. Μαχαίρα, τον οποίο γνωρίζω από φοιτητή…” αποτελούν και θα αποτελούν βάλσαμο στη ψυχή μου καθώς οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές μου προσπάθειες δεν ήταν ασύμβατες με την ακεραιότητά του. Η απίστευτη αφοσίωση του Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου στη διδασκαλία και την έρευνα χωρίς επάρσεις προσωπικών φιλοδοξιών μεταλαμπαδεύτηκε στο προσωπικό του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. Ο ανυπόκριτος σεβασμός προς τον Δάσκαλό τους απεικονίζεται στο κείμενο που είναι ανηρτημένο στον ιστότοπο

http://www.chem.uoa.gr/personel/Laboratories/AnalyticalChem/cvs/Gia_ton_ThemiH.htm. Θεωρώντας ότι εκφράζω το σύνολο των συναδέλφων μου στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α., κλίνουμε το γόνυ με σεβασμό στη μνήμη του Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου και εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άοκνη και συνεχή εργαστηριακή και διδακτική εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Φαρμακευτικής στην Αναλυτική Χημεία, που κληροδότησε στο σύνολο των μελών του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.

 

Ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου από το 2001 κατείχε τη θέση του τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Πειραματικής Χημείας την οποία υπηρέτησε παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε κατά την τελευταία δεκαετία. Ο συνάδελφός του στην Ακαδημία Αθηνών Χαράλαμπος Ρούσσος, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., στο άρθρο του περί του “έλους” της ακαδημαϊκής μας ζωής («Καθημερινή», 19-08-2012:
«Παραβολές περί αντι-πνευματικής επιδημίας») παραθέτει το ρητό που αναφέρεται στο μνήμα του κόμη Von Zeppelin: “Πρώτα οραματίζεσαι, μετά πιστεύεις στο όραμά σου και τότε αυτό πραγματώνεται”. Αυτό ακολούθησε αταλάντευτα σε όλη του τη ζωή ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.
Ας παραμείνει αιώνια η μνήμη του στις αίθουσες διδασκαλίας σε όσους διδασκόμενους αναζητούν τη γνώση και σε όλους τους διδάσκοντες και τους ερευνητές που σε πείσμα της “ελοποίησης” της ακαδημαϊκής μας ζωής ακολουθούν το πνεύμα του Δασκάλου Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου.* Καθηγητής Βιοφαρμακευτικής- Φαρμακοκινητικής.
Τμήμα Φαρμακευτικής, Ε.Κ.Π.Α
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!