| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ψήφισμα - Αλέξης Δημαράς

Δημοσίευση: 12-07-2012 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:187
Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου τού ΑΛΕΞΗ ΔΗΜΑΡΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα. «Από το κοντύλι στον υπολογιστή», το τελευταίο έργο του Αλέξη Δημαρά (σε συνεργασία) ίσως αποτυπώνει πλήρως την προσωπικότητα του ανθρώπου και ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της ελληνικής εκπαίδευσης: τη λογιοσύνη που τον χαρακτήριζε, την πίστη του στην κοινωνική πρόοδο μέσα από την εκπαίδευση, την πεποίθησή του για την αξία της τεχνολογίας στην εκπαίδευση της νέας
γενιάς, το πνεύμα συνεργασίας, την πολιτική και δημοκρατική του σκέψη, την τάση τέλος να «διορθώνει» και να εμπνέει ακόμη και με πικάντικα και αιχμηρά σχόλια.


Η αφοσίωση στην έρευνα για την εκπαίδευση, το συγγραφικό του έργο, κυρίως όμως η παρέμβαση του Αλέξη Δημαρά για να επιτευχθεί «Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (για να δανειστούμε τον τίτλο του δίτομου έργου/αναφορά για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης που εξέδωσε για πρώτη φορά το 1974) μέσω της εμπλοκής του σε θεσμικά όργανα (ως πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας) συνέθεταν την προσωπικότητα ενός ακούραστου οραματιστή της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Δημαράς είχε ιδιαίτερους δεσμούς με το Τ.Ε.Α.Π.Η. Για τη συνεργασία του με το Τμήμα, που ήταν διαρκής και δεδομένη, εξαιρετικά εποικοδομητική και δημιουργική, το Τμήμα τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα ήδη από το 2001.

 

Ο Πρόεδρος του
Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής
στην Προσχολική Ηλικία

Βασίλης Τσελφές
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!