| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Δυσλειτουργίες σε Tμήματα A.E.I. και A.T.E.I.

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:170


Με… δόσεις εγκρίνει το Yπουργείο Παιδείας τις προσλήψεις νέων καθηγητών σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. της χώρας. Τριακόσια μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι θα διοριστούν εντός του 2010 μετά από σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Παράλληλα και όπως έγινε γνωστό, πιστώσεις για τις υπόλοιπες θέσεις που εκκρεμούν θα δοθούν σε δύο φάσεις: την άνοιξη του 2011 και τον Αύγουστο του 2011.

Όλα αυτά ενώ περισσότεροι από 1.500 καθηγητές πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων έχουν μεν εκλεγεί αλλά ο διορισμός τους από το υπουργείο Παιδείας έχει «παγώσει» επί μήνες. Μόνο στα πανεπιστήμια αναμένουν το διορισμό τους περίπου 1.000 άτομα.

Η αιτιολογία που προβάλλεται από το Yπουργείο Παιδείας είναι η δυσμενής οικονομική συγκυρία, η οποία όμως έχει αναγκάσει τα πανεπιστήμια να καταφύγουν σε λύσεις όπως η αναζήτηση έκτακτου προσωπικού, καθώς τα 1.000 κενά μεταφράζονται σε 1.000 χαμένα μαθήματα κάθε εβδομάδα.

Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού είναι ένα φαινόμενο που αφορά όλα τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Και καταδεικνύει με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο την ανάγκη των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. για αυτοδιοίκηση, καθώς δεν ταιριάζει στην εικόνα σύγχρονων κοινωνιών η εικόνα ανώτατων Ιδρυμάτων, που «ζητιανεύουν» από την εκάστοτε ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι συνταξιοδοτήσεις πολλών διδασκόντων μάλιστα την τελευταία διετία έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να εγκαταλείπουν καθηγητές τα πανεπιστήμια 3 με 4 χρόνια νωρίτερα.

Τα στοιχεία που έχουν καταθέσει κατά καιρούς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων είναι ενδεικτικά. Στα πανεπιστήμια, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Στα Τεχνολογικά Ιδρύματα από 3.200 μόνιμοι καθηγητές που υπήρχαν πριν από μία τριετία, σήμερα οι διδάσκοντες δεν ξεπερνούν τους 2.000.

Οι καθυστερήσεις στην πρόσληψη διδασκόντων έχουν άμεση επίπτωση στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο και στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. Και αυτό γιατί οι ανάγκες σε προσωπικό διαρκώς αυξάνονται και ο κατάλογος των υπό διορισμό πανεπιστημιακών σε θέσεις Δ.Ε.Π., είναι πιθανόν ώς τον Απρίλιο να έχει φτάσει τα 1.500 άτομα.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!