| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
37 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών το 1973

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Φύλλο:170


Μια πορεία που ξάφνιασε με τον όγκο αλλά και τον παλμό της, η μεγαλύτερη διαδήλωση μνήμης των τελευταίων ετών, η πιο επιτυχημένη συνύπαρξη πολιτικών νεολαίων, εκπροσώπων κομμάτων, καθηγητών, φοιτητών, πολιτών κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Η εφετινή πορεία για το Πολυτεχνείο, παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε ήταν μαζικότατη: Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας ήταν ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τον αριθμό των 35.000. Την ίδια στιγμή όμως, οι διοργανωτές της πορείας ανέβαζαν τον αριθμό στους 45.000 με 50.000. Την πορεία δεν αμαύρωσαν αψιμαχίες και... μολότωφ, αν και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν, αλλά εκτονώθηκαν γρήγορα.

Από το κεντρικό κτήριο της οδού Πατησίων πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πολίτες κάθε ηλικίας πέρασαν και εφέτος για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εξέγερση του 1973. «Σήμερα καλούμαστε την ελευθερία μας να τη μετατρέψουμε σε δημιουργική πρωτοβουλία, φαντασία, καινοτομία» δήλωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου που επισκέφθηκε το κτήριο του Πολυτεχνείου για να καταθέσει στεφάνι. «Να αλλάξουμε την οικονομία για να είναι βιώσιμη, πράσινη, ανταγωνιστική, να αλλάξουμε την Παιδεία, ώστε να μας εξοπλίζει για να στηριζόμαστε γερά στα πόδια μας, όχι σε δάνειες δυνάμεις, για να ξεφύγουμε οριστικά από εξαρτήσεις και επιτηρήσεις» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι, επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

«Τα πράγματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας γίνονται ακόμη χειρότερα» δηλωσε με αφορμή την εφετινή επέτειο από την εξέγραση του 1973 η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μόνο με ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορούμε να απαντήσουμε» στην επιχειρούμενη ανατροπή κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!