| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Προβολή λαογραφικού υλικού

Δημοσίευση: 09-03-2012 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:183
Περιμένοντας έξω από την μεγάλη αίθουσα στο υπόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης να ξεκινήσει η προβολή Λαογραφικού Υλικού ακούει κανείς γέλια και φωνές. Πριν τις προβολές πραγματοποιούνται τα μαθήματα παραδοσιακών χορών της Β΄ τάξης. Παρόλο που ήδη κάποια άτομα έχουν αρχίσει να φεύγουν, μερικοί παραμένουν για ένα ακόμη χασάπικο και ένα χασαποσέρβικο «εκτός προγράμματος».

Η φιλική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη και σιγά σιγά τα πράγματα ηρεμούν. Είναι η ώρα της προβολής. Αφού πάρουν όλοι τις θέσεις τους, η Σοφία, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής, ετοιμάζει τον προτζέκτορα και το λάπτοπ. Οι γνώσεις της για τις παραδόσεις του τόπου μας προκύπτουν από το προσωπικό της ενδιαφέρον και ενασχόληση. «Σήμερα θα παρακολουθήσουμε ένα ντοκιμαντέρ για τα έθιμα του 12ημέρου, δηλαδή της περιόδου από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα».

Τα φώτα σβήνουν και στον μεγάλο λευκό τοίχο αρχίζει να προβάλλεται το ντοκιμαντέρ – μουσικό οδοιπορικό της Δόμνας Σαμίου για τα εορταστικά έθιμα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι φοιτητές παρακολουθούν το ποβαλλόμενο υλικό, και με παραδοσιακούς χορούς και ενδυμασίες, ενώ ακούγονται τοπικά παραδοσιακά τραγούδια. Ωστόσο δεν παρακολουθούν παθητικά αλλά σχολιάζουν, εκφράζουν απορίες και συζητούν με τάξη. Έτσι ξεκίνησε η παρακάτω συζήτηση: «Ποια προηγήθηκε; Η βυζαντινή μουσική ή η δημοτική μουσική; Μήπως αυτά τα δύο είδη έχουν πορεία παράλληλη;» Η Σοφία εκφράζει την προσωπική της άποψη λέγοντας ότι μάλλον έχουν παράλληλη παρουσία και εξέλιξη.

Στη συνέχεια του ντοκιμαντέρ βλέπουμε μεταμφιεσμένους άντρες να αναπαριστούν έναν γάμο. Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούν και γελούν ενώ στήνεται υπαίθριο γλέντι.
«Είναι καρναβάλι και ονομάζεται μπουμπουσιάρια ή ρουγκατσιάρια », εξηγεί η Σοφία. «Παραδοσιακά δεν υφίσταται καρναβάλι με την έννοια τη σημερινή. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν και γλεντούσαν κατά τα δωδεκαήμερα. Η εκκλησία θεωρεί αυτά τα έθιμα παγανιστικά , ωστόσο ακόμη αναβιώνουν σε αρκετές περιοχές».

Οι φοιτητές με ενδιαφέρον παρακολουθούν και μαθαίνουν και για άλλες παραδόσεις, όπως το έθιμο των Αράπηδων, όπου νέοι ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με βαριά κουδούνια, βγαίνουν από τα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής.

Οι συζητήσεις για το θέμα της ημέρας είναι ζωηρές. Όλοι μοιάζουν ευχαριστημένοι και σιγά σιγά ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. «Γιατί κανείς να παρακολουθήσει λαογραφικό υλικό;», ρωτάμε την Σοφία προσπαθώντας να καταλάβουμε τον στόχο των προβολών. «Γιατί όσοι έρχονται στον τομέα και ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι παραπάνω για τα ήθη και τα έθιμά μας είναι καλό να βλέπουν κάποιες πρωτογενείς εικόνες της παράδοσής μας».

 

 

Οι προβολές λαογραφικού υλικού πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 19:00 εναλλάξ ανά εβδομάδα με τα μαθήματα της χορωδίας.

 

 

 

 

 

 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!