| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
«Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: ποίηση και ζωγραφική»

Της Σάντρας Μαβραγγιανίδου

Δημοσίευση: 09-12-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:180
Ίδρυμα Εικαστικών και Τεχνών Β. και Μ. Θεοχαράκη

 

Από τι να ‘ναι που έχεις την θλίψη
του αγριμιού
Την ανταύγεια στο πρόσωπο του
νερού του τρεμάμενου και γιατί,
λέει, να μέλλει κοντά σου να ρθώ
Που δεν θέλω αγάπη αλλά θέλω
τον άνεμο
Αλλά θέλω της ξέσκεπης όρθιας
θάλασσας τον καλπασμό

 

Το «Μονόγραμμα» (1971) είναι η ποιητική συλλογή του Ελύτη που με έκανε να αγαπήσω τη δουλειά του, αλλά και την ποίηση ολόκληρη σαν είδος τέχνης, κουλτούρας, έκφρασης του εαυτού και εν τέλει κάθαρσης.

Στα πλαίσια της επετείου για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τον σπουδαίο αυτόν Έλληνα νομπελίστα. Η έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών και Τεχνών Β. και Μ. Θεοχαράκη όμως επιχειρεί, και κατά τη γνώμη μου καταφέρνει, να αναδείξει μια διαφορετική πλευρά του Ελύτη, όχι μόνο ως ποιητή αλλά και ως ζωγράφου.

Κάνοντας μια βόλτα στον τέταρτο όροφο του κτηρίου μπορούμε να δούμε τα κολλάζ, τις τέμπερες και τις υδατογραφίες του, όπου άλλοτε κυριαρχούν τα έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις και άλλοτε τα απαλά και ρομαντικά σχέδια με μια δόση από κάτι το αφηρημένο και ονειρικό. Η θάλασσα, ο ήλιος, το καράβι, το μουράγιο, η Ελλάδα είναι όπως πάντοτε παρόντα στις δημιουργίες του, είτε μιλάμε για τη ζωγραφική είτε για τα ποιήματά του.

Οι άλλοι δύο όροφοι της έκθεσης παρουσιάζουν έργα καλλιτεχνών που συσχετίστηκαν με τον Ελύτη αλλά και μερικών σύγχρονων εικαστικών οι οποίοι εμπνεύστηκαν και επηρεάστηκαν από τη ζωή και τα έργα του.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική, κλασική μουσική που πλημμυρίζει τον χώρο κάνουν την προσπάθεια αυτή κάτι παραπάνω από αξιόλογη.

Σάντρα Μαβραγγιανίδου
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!