| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σημεία και Θέατρα στην Αθήνα και την Πάτρα!

Δημοσίευση: 09-12-2011 - Φύλλο:180


Η θεατρική ομάδα «Σημεία και Θέατρα» επανέρχεται στο προσκήνιο των θεατρικών δρώμενων! Η νέα παράσταση που μας ετοιμάζει, «Ο Ρόσενκρατζ και ο Γκίλντεστερν είναι νεκροί», είναι ένα έργο του εξέχοντος εκπροσώπου του βρετανικού παραλόγου, του Τομ Στόπαρντ.

 

Έχετε ποτέ σκεφτεί τι συμβαίνει στους ήρωες ενός έργου, όταν σβήνουν τα φώτα; Ποια είναι η ηθική αξία των κομπάρσων, ακόμα και στα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας; Το έργο «Ο Ρόσενκρατζ και ο Γκίλντεστερν είναι νεκροί» είναι εμπνευσμένο από το έργο «Άμλετ» του Σαίξπηρ: οι Ρόζενκρατζ και Γκίλντεστερν είναι δευτερεύοντες ρόλοι της σαιξπηρικής ιστορίας, είναι οι δύο παιδικοί φίλοι του Άμλετ. Στο έργο του Στόπαρντ, όμως, οι κομπάρσοι γίνονται πρωταγωνιστές και αντιστρόφως!

 

Παρακολουθούμε, λοιπόν, τη γνωστή από το έργο του Σαίξπηρ ιστορία, ο συγγραφέας, όμως, εστιάζει στους Ρόζενκρατζ και Γκίλντεστερν. Δεν ακολουθεί τα βήματα του Άμλετ, αλλά φαντάζεται τι συμβαίνει στους δύο φίλους του την ώρα που εξελίσσεται η σαιξπηρική ιστορία. Ο Στόπαρντ έχει κρατήσει αυτούσιους τους διαλόγους του «Άμλετ» όπου εμφανίζονται οι Ρόζενκρατζ και Γκίλντεστερν και έχει αλλάξει το υπόλοιπο έργο. Και, επιπλέον, το έχει προσαρμόσει στην πραγματικότητα της εποχής του. Και αν οι χαρακτήρες του Σαίξπηρ είναι ρομαντικοί, υποτακτικοί και αυλοκόλακες, οι χαρακτήρες του Στόπαρντ έχουν αλλά στοιχεία: αδράνεια, πρόβλημα επικοινωνίας, αδυναμία κατανόησης, και, τελικά, αδυναμία ένταξης στον κόσμο τους. Είναι αδρανείς, και ως εκ τούτου, ασήμαντοι, ακριβώς επειδή δεν μπορούν ποτέ να ξεφύγουν από τη λογική τους και αναλώνονται σε υποθέσεις και συζητήσεις χωρίς ποτέ να πράττουν τίποτα. Και φυσικά, χωρίς να μπορέσουν να αλλάξουν τη μοίρα τους! Παρότι πρωταγωνιστές, οι Ρόζενκρατζ και Γκίλντεστερν είναι στην ουσία της ύπαρξής τους κομπάρσοι. Χωρίς τον Άμλετ δεν υπάρχει ούτε Ρόζενκρατζ ούτε Γκίλντεστερν!

* Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από την Πάτρα (την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στο θέατρο «Λιοθογραφείον» της οδού Μαιζώνος) και θα συνεχιστούν στην Αθήνα στις ημερομηνίες 18, 19 και 20 Δεκέμβρη στο «Ονειροδρόμιο», Αγαθάρχου 4 – 6, πλησίον πλατείας Ψυρρή.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.myspace.com/oneirodromio.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!