| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Η αβάσταχτη ειλικρίνεια του Woody Allen

Της Δ. Κοροβέση

Δημοσίευση: 08-12-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:180
Η συνταγή παραμένει απλή, και στη νέα ταινία του. Γι’ αυτό τον αγαπάμε, άλλωστε. Η όμορφη ιδέα, τα όμορφα πλάνα, η υπέροχη φωτογραφία, το παραμυθένιο Παρίσι. Ένας τυπικός ημιπετυχημένος Αμερικανός σεναριογράφος, o Gil, μια τυπική ημιαποτυχημένη σχέση, ένα ταξίδι στην ωραιότερη πόλη του κόσμου, ένα παραμύθι που μονάχα εκείνος μπορεί να τρυπώσει μέσα του. Ένα ταξίδι στις εποχές, στις δεκαετίες, στις προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτές τις δεκαετίες, ένα ταξίδι στο παρελθόν που πάντα το παρόν νοσταλγεί. Ευφυές και σύγχρονο, όπως κάθε θέμα που έχει αναπτύξει στις ταινίες του. Αυτό που δείχνει ότι μάλλον κάτι λείπει είναι αυτό που θα ήταν η ταινία αν δεν ξέραμε πως είναι δική του. Θα ήταν άραγε αρκετή;

Όλοι αυτοί που συναντά ο Gil θα ήταν αρκετοί ή απλώς οι καρικατούρες τους; Ναι συμφωνώ, σε όλα τα παραμύθια είναι δική μας δουλειά το πώς θα φανταστούμε τον Χέμινγουει, τον Νταλί ή τον Μπουνιουέλ, και σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτό που ενοχλεί αρκετά. Όμως αυτό που πραγματικά κάνει μια ταινία του Woody Allen κλασική είναι η χαρακτηριστική οξυδερκής γραφή του, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκώς εδώ. Υπάρχει βέβαια κάτι άλλο, ξεχωριστό, αυτό που έρχεται και σε αφήνει με τη γνωστή αίσθηση της γουντιαλενικής σκέψης: ο ανατριχιαστικά όμοιός του Owen Wilson.

Όχι, δεν είναι ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει. Είναι η φιγούρα του να περπατά στους δρόμους, να απαντά στις υστερίες της συντρόφου του, να σαστίζει, να φτάνει ο ίδιος σε υστερία. Ίσως τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» να είναι μια πανέμορφη διαδοχή εικόνων με τον Woody Allen της εποχής μας. Και κάπως έτσι, αυτή η μιάμιση ώρα αποκτά νόημα. Άλλωστε ο Woody έχει φτιάξει πολύ καλές αλλά και λιγότερο καλές ταινίες, παραμένοντας ο εαυτός του. Παραμένοντας ειλικρινής.

Δώρα Κοροβέση
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!