| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας Πανεπιστημίου Aθηνών και Mεγάρου Mουσικής Aθηνών

Δημοσίευση: 18-02-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:172
 

Πολιτιστικά προγράμματα, εκπαιδευτικές και επιστημονικές «συναντήσεις», θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, που επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο προβλέπει συντονισμένη δράση σε στρατηγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, μέσα από την υλοποίηση συνόλου πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στηρίζουν καταρχήν τη διά βίου μάθηση αλλά και παρουσιάζουν ειδικότερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.

 

Για τη χρηματοδότηση των δράσεων που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο που υπογράφτηκε, το Μέγαρο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πέραν των κονδυλίων που θα διαθέσουν από τα «ταμεία» τους, στοχεύουν στην αξιοποίηση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

«Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία και ειδικότερα, στην πόλη των Αθηνών στην οποία και ανήκει» υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του μεγαλεπήβολου προγράμματος, ο κ. Πελεγρίνης.

 

«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι ένας άλλος κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλεως των Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής, διαπνέεται από το ίδιο όραμα: να ανοίξει τις πύλες του όσο γίνεται πιο πλατιά στην κοινωνία μας» δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης. «Σημείο συνάντησης του Πανεπιστημίου και του Μεγάρου, ο Δήμος Αθηναίων. Για πρώτη φορά, λοιπόν, τρεις σημαντικοί φορείς ενώνονται σ΄ έναν κοινό στόχο: να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη, ευγενέστερη» συνέχισε.

 

«Η εντύπωση που, γενικώς, επικρατεί είναι ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί ένα θεσμό διακριτό μέσα στην κοινωνία» δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης παρουσιάζοντας το Πρωτόκολλο. «Αυτό ώς έναν μεγάλο βαθμό αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι νέοι που σπουδάζουν θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου» συνέχισε.

 

«Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η γνώση αυτή, γενικότερα η παιδεία που παράγεται μέσα στο πανεπιστήμιο να διαχυθεί προς τα έξω και να αγγίξει την κοινωνία για να την βελτιώσει, να επιτρέψει σε όσους είναι εκτός να αποκτήσουν αυτό που θα μπορούσαν να κερδίσουν αν ήταν εντός, και όχι απλώς να δημιουργεί κάθε χρόνο έναν ορισμένο αριθμό επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων ικανών να στελεχώσουν διάφορους τομείς της ειδικότητάς τους ή να συζητούν μεταξύ τους σε συνέδρια, ημερίδες και εκδόσεις βιβλίων.

 

Θέλομε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία –ανοικτό, ειδικότερα, στην πόλη των Αθηνών, στην οποία και ανήκει.

 

Για πρώτη φορά, λοιπόν, τρεις σημαντικοί φορείς –το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής και ο Δήμος Αθηναίων– σε έναν κοινό στόχο: να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη, ευγενέστερη!» κατέληξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

“Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η γνώση αυτή, γενικότερα η παιδεία που παράγεται μέσα στο πανεπιστήμιο να διαχυθεί προς τα έξω και να αγγίξει την κοινωνία για να την βελτιώσει, να επιτρέψει σε όσους είναι εκτός να αποκτήσουν αυτό που θα μπορούσαν να κερδίσουν αν ήταν εντός”

 

Ο κ. Μάνος από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει τον τελευταίο καιρό το Μέγαρο προκειμένου να «ανοίξει» τις δραστηριότητές του στην πόλη. «Τούτο σημαίνει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και δράσεων που αφορούν τους πολίτες της Αθήνας, που αφορούν τους νέους, που αφορούν τους φοιτητές.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το εν λόγω Πρωτόκολλο: συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, συνδιοργάνωση σπουδαστικών προγραμμάτων, όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτική κοινωνικής σύγκλισης και πολιτιστικής διεύρυνσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής. «Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, συνδιοργάνωση σπουδαστικών προγραμμάτων, όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτική κοινωνικής σύγκλισης και πολιτιστικής διεύρυνσης. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ε.Κ.Π.Α. θα προωθήσουν κάθε δυνατή δράση ώστε να συμβάλουν στην αναβάθμιση της πόλης των Αθηνών και στη συμμετοχή των συμπολιτών μας και των φοιτητών στα όσα θα προτείνουμε» κατέληξε ο κ. Μάνος. Οι συντονισμένες δράσεις των δύο φορέων, στο πολιτιστικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνουν:

 • Διοργάνωση διαλέξεων, ανοικτών στο ευρύ κοινό:
  • Σειρά διαλέξεων με θέμα τον Ελληνικό Πολιτισμό από διακεκριμένους ομιλητές
  • Σειρά διαλέξεων σε συνεργασία με το Ελληνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
  • Σειρά διαλέξεων στα Αρχαία Θέατρα και Ωδεία της χώρας σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
 • Οργάνωση προγράμματος πρακτικής άσκηση (stage) φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 • Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Πολιτικής με τη συνεργασία των δύο φορέων.
 • Διοργάνωση κύκλων διαλέξεων και σεμιναρίων στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης με δωρεάν συμμετοχή για φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α.
 • Συνεργασία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Ε.Κ.Π.Α. και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής. 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!