| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Oριακή πλέον η κατάσταση λόγω των περικοπών - Πανεπιστήμια: προσεχώς κλειστά;

Δημοσίευση: 31-05-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:176
Ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση

Ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση». Με αυτό το σύνθημα, πανεπιστημιακοί καθηγητές παίρνουν τη σκυτάλη από τους χιλιάδες Αθηναίους που συγκεντρώθηκαν στις 25 και 26 Μαΐου στο Σύνταγμα και αναλαμβάνουν «πρωτοβουλία για την αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στα μέτρα που λαμβάνονται ερήμην μας». Της πρωτοβουλίας ηγείται το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που καλεί σε μεγάλη εκδήλωση έξω από το κεντρικό κτήριο της Πρυτανείας του στον χώρο των Προπυλαίων, στις 7 το απόγευμα της 31ης Μαΐου. Η εκδήλωση θα γίνει υπαίθρια, με πιθανότατο το κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου καθώς η κινητοποίηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «υπόσχεται» εκατοντάδες κόσμου. Θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος. Η εκδήλωση έχει συναποφασιστεί και κατά την τελευταία συνάντηση των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων στην Θεσσαλονίκη όπου και εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα μέτρα που ακολουθούνται στην παιδεία και τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι και από τις μεγάλες συνομοσπονδίες της χώρας (Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) αλλά και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (Ο.Λ.Μ.Ε., Δ.Ο.Ε., Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.).

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αγωνιούν. Τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας δεν διορθώνονται, αλλά αντιθέτως διογκώνονται. Η πανεπιστημιακή έρευνα υποτιμάται, η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων παραδίδεται, η γνώση δεν αποτελεί πλέον καταφύγιο. Η Πολιτεία παρακολουθεί αμήχανη και δεν προσπαθεί στο ελάχιστο να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Στο κλίμα αυτό και εν μέσω των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεδρίαση Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων των ελληνικών Α.Ε.Ι. στην Θεσσαλονίκη και με «οικοδεσπότη» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση αυτή, οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υποχρηματοδότηση των Α.Ε..Ι και αποφάσισαν να κηρύξουν την Τρίτη 7 Ιουνίου ως ημέρα κοινής δράσης και εκδηλώσεων «για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του ενάντια στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έντεχνα καλλιεργείται». Ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι καθηγητές πανεπιστημίου (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.), που κήρυξαν την Τετάρτη 1η Ιουνίου ως ημέρα δράσεων, ενημέρωσης και κινητοποιήσεων για τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζήτησαν ακόμη από το υπουργείο Παιδείας να μην καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι και να λάβει υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα πανεπιστήμια για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτάνεις μετά τη συνάντησή τους στην Θεσσαλονίκη, «τα Πανεπιστήμια, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για εξορθολογισμό και περιστολή των δαπανών τους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με:

  • τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, οι οποίες ξεπερνούν το 50%,
  • τις συνεχείς παρεμβάσεις στην αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, συχνά με αυθαίρετες και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας οδηγίες,
  • τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση και την απόπειρα αναστολής των εξελίξεων μελών Δ.Ε.Π.,
  • τη διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας,
  • την επί διετία καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και τη διαρκή ασυνέπεια και αδιαφάνεια των εφαρμοζόμενων διαδικασιών,
  • την αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού) και την αδυναμία αναπλήρωσης ακόμη και των συνταξιοδοτούμενων,
  • την μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ακόμα και της απλής τροποποίησης των υφισταμένων,
  • την απόπειρα κατάργησης πανεπιστημιακών Τμημάτων διά δελτίων τύπου,
  • τις αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους, τους διαρκείς αυτοσχεδιασμούς, τις ασάφειες και την έλλειψη συντονισμού στη ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου,
  • τη συνεχιζόμενη μείωση των κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία τους και την ίδια την ύπαρξή τους».


Τα Πανεπιστήμια εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους, η οποία αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Τα Πανεπιστήμια δηλώνουν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι τα δημοσιεύματα περί συγχωνεύσεων ή/και καταργήσεων Τμημάτων και Πανεπιστημίων είναι ανυπόστατα και τονίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυμάτων, τεκμηρίωση με ακαδημαϊκά κριτήρια και στρατηγικό σχεδιασμό», τονίζεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.

«Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και της παιδείας του ελληνικού λαού και αποτελούν φυσικούς συμμάχους της κοινωνίας στην οποία αναφέρονται και λογοδοτούν» αναφέρουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η πανεπιστημιακή κοινότητα αναλαμβάνει την ηθική και πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, απέναντι σε κάθε ενορχηστρωμένη προσπάθεια απονομιμοποίησης και αμφισβήτησης του κύρους τους» υπογραμμίζουν.

«Στην περίοδο δημοσιονομικής κρίσης που διανύουμε, η σημαντικότερη επένδυση που οφείλει να κάνει η ελληνική Πολιτεία είναι η επένδυση στη γνώση και στην Παιδεία, ως αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και προστασίας της κοινωνικής συνοχής» καταλήγουν τα μέλη των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων της χώρας.

Η Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Ομοσπονδία των καθηγητών Α.Ε.Ι. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, «με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, η υποβάθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου εκδηλώνεται καθημερινά, σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Η μείωση της χρηματοδότησης αγγίζει το 50% του τακτικού προϋπολογισμού. Όσο κι αν υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα σαφή προγραμματισμό κάθε ακαδημαϊκής μονάδας, η δραστική αυτή περικοπή της χρηματοδότησης υπονομεύει την καθημερινή λειτουργία των Πανεπιστημίων». «Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς για πρώτη φορά δεν έχουν επιστραφεί στα ιδρύματα τα ταμειακά υπόλοιπα του 2010, ενώ οι τροποποιημένοι (λόγω των περικοπών) προϋπολογισμοί τού 2011 στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψουν στα ιδρύματα κατά τον Οκτώβριο, χωρίς έως τότε να είναι δυνατή η έγκριση οιασδήποτε δαπάνης» συνεχίζουν οι καθηγητές Α.Ε.Ι.

«Παράλληλα η μείωση του Διδακτικού Προσωπικού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα σπουδών, σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Τα προβλήματα είναι έντονα τόσο σε παλιά Τμήματα, σε ορισμένα από τα οποία η μείωση του προσωπικού υπερβαίνει το 20% λόγω συνταξιοδοτήσεων, όσο και σε νέα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των μελών Δ.Ε.Π. κινείται μεταξύ 10 και 20. Ιδιαίτερα, η καθυστέρηση του διορισμού νεοεκλεγέντων μελών Δ.Ε.Π. έχει ξεπεράσει κάθε εύλογο χρονικό διάστημα, με ορατό τον κίνδυνο να στερηθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας την παρουσία νέου και πολύ αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού, παράγοντας καθοριστικός για την περαιτέρω αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων –μέρος του οποίου νομοτελειακά οδηγείται στην αλλοδαπή».

Σε μια εποχή κατά την οποία η παιδεία –με αιχμή την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας– θα έπρεπε να αποτελεί βασικό μοχλό για την επιστροφή της χώρας σε μια τροχιά ανάπτυξης με ενισχυμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός της χώρας αντί να κινητοποιήσει τις ζωντανές δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας επιλέγει για μια ακόμα φορά –για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους– να αντιμετωπίσει ισοπεδωτικά, υποτιμητικά και απαξιωτικά το σύνολο των πανεπιστημιακών δασκάλων, μολονότι ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων του Πανεπιστημιακού Συστήματος οφείλεται σε παρωχημένες αντιλήψεις και ψηφοθηρικές πρακτικές του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Πρακτικές και νοοτροπίες, οι οποίες δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι συνεχίζουν να επιβιώνουν και σήμερα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. ζητάει κάλυψη των κενών θέσεων και των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των επί συμβάσει συναδέλφων, άμεση ανακοίνωση του αριθμού των συμβάσεων του Π.Δ.407/80 για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε τα Τμήματα να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών, έναρξη της συζήτησης για το νέο ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις θεσμικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και σαφή δέσμευση της Υπουργού Παιδείας ότι δεν θα το φέρει προς ψήφιση σε θερινό τμήμα της Βουλής.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!