| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |




H νέα επιστημονική σειρά «εθνομουσικολογικά – ανθρωπολογικά»

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:172




Οι δύο πρώτοι τόμοι της νέας επιστημονικής σειράς εθνομουσικολογικά – ανθρωπολογικά του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 σε εκδήλωση του Εργαστηρίου στο Νέο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου στα Προπύλαια. Η νέα αυτή σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις νήσος και περιλαμβάνει μονογραφίες, μελέτες, συλλογικούς τόμους και μεταφράσεις έργων διακεκριμένων ξένων επιστημόνων που αφορούν τη σχέση μεταξύ μουσικής και πολιτισμού. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και επιστημονικός υπεύθυνος σειράς Καθηγητής Παύλος Κάβουρας, ο επιστημονικός διευθυντής των εκδόσεων νήσος Καθηγητής Γεράσιμος Κουζέλης και ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Λάμπρος Λιάβας.


Ο Παύλος Κάβουρας αναφέρθηκε στην πολύπλευρη αποστολή του Εργαστηρίου, το οποίο καλύπτει τις επιστημονικές, ερευνητικές, διδακτικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της σχέσης μεταξύ μουσικής και πολιτισμού, μελετώντας τη σύνδεσή τους σε ιστορική και συγχρονική προοπτική, τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και παγκοσμίως. Ο Γεράσιμος Κουζέλης μίλησε για τη νέα εκδοτική προσπάθεια που ξεκινάει στο πλαίσιο της συνεργασίας των εκδόσεων νήσος με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Τόσο ο κ. Κάβουρας όσο και ο κ. Κουζέλης αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία της νέας σειράς για τον χώρο των ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Λάμπρος Λιάβας παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο τα δύο βιβλία: τον συλλογικό τόμο Φολκλόρ και Παράδοση: Ζητήματα Ανα-παράστασης και Επιτέλεσης της Μουσικής και του Χορού σε επιμέλεια Παύλου Κάβουρα και τη μονογραφία του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αναστάσιου Χαψούλα με τίτλο Εθνομουσικολογία: Ιστοριογραφικές και Εθνογραφικές Διαστάσεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Λιάβας, ο συλλογικός τόμος Φολκλόρ και Παράδοση αναφέρεται σε ένα από τα θεωρητικά και ιδεολογικά μορφώματα του δυτικού νεωτερικού




 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 



Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!