| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
10ο Συνέδριο της Π.O.Σ.Δ.E.Π.

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:172


Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε τελικά το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας καθηγητών Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.), από το οποίο και εξελέγη η νέα της Εκτελεστική Γραμματεία. Έτσι, με την ίδια ηγεσία, απο πλευράς πολιτικών συσχετισμών, θα υποδεχτεί τον νέο Νόμο- Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών καθηγητών.

Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. εξελέγη και πάλι ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Νίκος Σταυρακάκης και γενική γραμματέας η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρια Ευγενία Μπουρνόβα. Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας εξελέγη μετά τη συγκρότησή της σε σώμα, ο καθηγητής της Ιατρικής κ. Ευστ. Ευσταθόπουλος.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπήρξε ένταση μεταξύ των παρατάξεων που πρόσκεινται στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστερας (Συσπείρωση) και των εκπροσώπων της ανανεωτικής αριστεράς και του ΠαΣοΚ (ΑΡ.ΜΕ. και ΚΙ.ΠΑΝ.). Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από αίτημα της Συσπείρωσης για την έκδοση ψηφίσματος που θα περιείχε σκληρό «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση για το θέμα των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο να ζητείται να αποσυρθεί το κείμενο που έχει δώσει για διαβούλευση η κυβερνηση.

Ωστόσο η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές, αποφάσισε να μην ζητήσει να αποσυρθεί το κείμενο, αλλά απλά να διατυπωθεί η άποψη ότι «δεν αποτελεί βάση διαλόγου». Η αριστερή παράταξη του «Δικτύου» πανεπιστημιακών κατήγγειλε τη νεοεκλεγείσα ηγεσία της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. για «συναινετικές προτάσεις προς την κυβερνητική πολιτική».

κατά την διάρκεια του Συνεδρίου υπήρξε ένταση μεταξύ παρατάξεων

«Η απερχόμενη ηγεσία με τις παρατάξεις ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ και των συντηρητικών και συντεχνιακών εκπροσώπων των Ιατρικών συλλόγων, μετέτρεψαν το Συνέδριο σε παρωδία για την παραγωγή «προτάσεων» συναινετικών προς την κυβερνητική πολιτική» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν. «Με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ενάντια στην επιχειρούμενη κατεδάφισή της, μέσα από τους Συλλόγους και τα όργανα της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., αλλά κυρίως σε συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα, τους άλλους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα που μας επιβάλλει με το Μνημόνιο η κυβέρνηση ενεργώντας για λογαριασμό του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εκδόθηκαν: Η Κίνηση Πανεπιστημιακών (ΚΙ.ΠΑΝ.) πήρε 8 έδρες, η "Συσπείρωση" 6 έδρες, η "Αριστερή Μεταρρύθμιση " (ΑΡ.ΜΕ.) 5 έδρες, η Ανεξάρτητη συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας (Α.Σ.Κ.Ε.Υ.) 5 έδρες, το "Δίκτυο" 3 έδρες, η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση (ΔΗ.ΠΑ.Κ.) 3 έδρες, μία Ανεξάρτητη Κίνηση της φιλοσοφικής σχολής μία έδρα, μία επίσης Ανεξάρτητη Κίνηση του Ε.Μ. Πολυτεχνείου 1 έδρα και η Κίνηση Πρωτοβουλίας Ιατρικής επίσης 1 έδρα.

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία

 

 • Σταυρακάκης Νικόλαος,
  Πρόεδρος,
  nikolas@central.ntua.gr
 • Ευσταθόπουλος Στάθης,
  Αντιπρόεδρος,
  stathise@med.uoa.gr
 • Μπουρνόβα Ευγενία,
  Γραμματέας,
  bournova@econ.uoa.gr
 • Αυγουστάκης Κώστας,
  Ταμίας,
  avgoust@upatras.gr
 • Καρατζόλα Ελένη,
  Ειδική Γραμματέας,
  karantzola@rhodes.aegean.gr
 • Λιτσαρδάκης Γιώργος,
  υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Δικτύου,
  lits@eng.auth.gr
 • Πολίτης Τάκης,
  ppol@pre.uth.gr
 • Νηματούδης Γιάννης,
  nimatoud@med.auth.gr
 • Σπαθής Γεράσιμος,
  gspathis@central.ntua.gr
 • Τσιλιγκιρίδης Γιώργος,
  tsil@eng.auth.gr
 • Κρεστενίτης Γιάννης,
  ynkrest@civil.auth.gr 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!