| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Aιγινήτειο και Aρεταίειο: Στο «κόκκινο» 2 ιστορικά νοσοκομεία με ευθύνη της Πολιτείας

Δημοσίευση: 03-05-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:175
Το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο, μετά από δεκαετίες επιτυχημένης πορείας έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στο «κόκκινο», με τη λειτουργία τους να κρέμεται από μια κλωστή. Αιτία η υποχρηματοδότησή τους . Οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων αποφάσισαν την αναστολή της συμμετοχής τους στο σύστημα των εφημεριών. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις, η Πολιτεία έστειλε στα δυο νοσοκομεία μέρος της καθυστερημένης χρηματοδότησής τους. Το θέμα όμως δεν έκλεισε εδώ…

 

Στην κρισιμότερη ίσως περίοδο της πολυετούς λειτουργίας τους, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Με μειωμένους δραματικά τους προϋπολογισμούς τους και τα έξοδα τους αυξημένα, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του υπουργείου Παιδείας, μια επιστημονική «περιουσία» για την οποία θα έπρεπε να είναι υπερήφανη η ηγεσία του, έφτασαν στο χείλος του γκρεμού.

 

Οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων, μετά από συνεδρίασή τους που έγινε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο παρουσία των πρυτανικών αρχών και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αποφάσισαν την αναστολή της συμμετοχής τους στο σύστημα των εφημεριών (πρακτικά το «κλείσιμό» τους), λόγω συσσωρευμένων χρεών. Για αρκετές ημέρες παρέμειναν σε λειτουργία μόνο τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, που παραπέμπουν όμως τα περιστατικά αλλού.

 

Σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφεραν ότι «το Αρεταίειο και Αιγινήτειο, με λύπη τους αναγγέλλουν την αναστολή της νοσηλείας ασθενών και την αδυναμία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα εφημεριών». Εκτίμησαν δε, ότι δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας ότι θα δοθεί σε πρώτη φάση στα δυο νοσοκομεία μέρος της ετήσιας επιχορήγησής τους.

 

Οι εκκλήσεις των διοικήσεων των δυο νοσοκομείων προς το υπουργείο Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολλές. Ωστόσο, μόνο όταν η λειτουργία τους ανεστάλη δόθηκε στα δυο νοσοκομεία μέρος της ετήσιας χρηματοδότησής τους από το υπουργείο Παιδείας, η οποία και είχε καθυστερήσει.

 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των δυο νοσοκομείων και των υπουργών Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και Υγείας κ. Α. Λοβέρδου. Στη συνάντηση αυτή και ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο στο Ε.Σ.Υ. Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνα τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς αποτελούν Kληροδοτήματά του.

 

Στην συνάντηση που έγινε για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε οι ειδικευόμενοι γιατροί των δυο νοσοκομείων να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα περάσουν επίσημα στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

 

«Δουλεύουμε σε κοινή ατζέντα με το υπουργείο Υγείας για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία», είπε πάντως από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και για μια ακόμη φορά ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει αξιολόγησή τους από διεθνείς αξιολογητές με βάση τριετείς συμφωνίες…

 

«Δώσαμε λύσεις για το τώρα» σχολίασε σχετικά και ο κ. Λοβέρδος. Πρόσθεσε δε, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας και τις διοικήσεις των δυο νοσοκομείων, ότι «έγινε υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών». Ο υπουργός πρότεινε ακόμη τη σύσταση ενός Επιμελητηρίου Υγείας.

 

Oι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των Eργαζομένων στο Aρεταίειο Nοσοκομείο κ. A. Aναγνώστου αναφέρει: «Μετά την απόφαση των διοικήσεων των δυο νοσοκομείων περί αναστολής λειτουργίας, οι εργαζόμενοι προέβησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Στις 11/04/11 οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα δυο νοσοκομεία και συμβολικό αποκλεισμό της Β. Σοφίας. Tην Τρίτη 12/04/11 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή όπου συζητιόταν το θέμα των δυο νοσοκομείων στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Στις 14/04/11 οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και συμμετείχαν οι δυο πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων Παιδείας, Yγείας και Oικονομικών, Πρυτανικών Aρχών και των διοικήσεων των δυο νοσοκομείων.

 

Η θέση των εργαζόμενων στο πρόβλημα λειτουργίας των νοσοκομείων είναι δημόσιος χαρακτήρας των δυο νοσοκομείων, δωρεάν παροχή υγείας για όλους τους πολίτες, θέλουμε ανοικτά νοσοκομεία.

 

Να διευκρινίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι στις θέσεις τους και αναμένουμε λύσεις που θα οδηγήσουν στην άμεση λειτουργία των νοσοκομείων. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την μη καταβολή της χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας, τις οφειλές του υπουργείου Yγείας σχετικά με τη μισθοδοσία των ειδικευόμενων ιατρών προ το νοσοκομείο και τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο.»Zητούνται λύσεις

Tου Καθηγητή Αθανάσιου-Μελέτιου Α. Κ. Δημόπουλου
Αναπληρωτή Προέδρου της Ιατρικής Σχολής και Προέδρου των Εφορειών των Νοσοκομείων «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο»


Αυτή την περίοδο τα αμιγώς Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στα χρέη τα οποία έχουν συσσωρευτεί κυρίως από καθυστερήσεις ποσών που χρωστάει το Υπουργείο Υγείας, και από την αδυναμία – άρνηση των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον η φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία των άπορων ασθενών με ταμείο πρόνοιας επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων. Αυτό το κόστος ανέρχεται περί το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για το Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Ως αποτέλεσμα, όλο αυτό το διάστημα τα νοσοκομεία συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά από την επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας. Ένα σημαντικό δεδομένο που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η λειτουργία του νόμου «περί Διατάκτου» που καθιστά υπεύθυνους τον Πρόεδρο και Αντιπροέδρους των Εφορειών των Νοσοκομείων απέναντι στους προμηθευτές, εφόσον υπογράφουν για την αγορά υλικών.

Με εντατικές προσπάθειες των Εφορειών των Νοσοκομείων, των Σωματείων των Εργαζομένων, της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και του Πρυτανικού Συμβουλίου, ελπίζουμε να δρομολογηθούν κάποιες άμεσες λύσεις που θα επιτρέψουν στα δύο Νοσοκομεία, με την άνω των 100 ετών συνεχή λειτουργία, να συνεχίσουν την προσφορά τους στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.Δημόσια Υγεία: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;

Tου Προέδρου του Συλλόγου Ε.Τ.Ε.Π.
και εκπροσώπου του Ε.Τ.Ε.Π. στη Σύγκλητο Τάσου Αλούπη

Λαίλαπα περικοπών και καταργήσεων με (πιλότο τα πανεπιστημιακό νοσοκομεία). Σε πιλότο των αντιλαϊκών διαρθρώσεων στη υγεία, των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και της λειτουργίας τους στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας μετατρέπει η κυβέρνηση τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Στη σύσκεψη που έγινε των υπουργών Παιδείας και Υγείας και των προέδρων των Ιατρικών σχολών, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: Αξιολόγηση του επιστημονικού, ερευνητικού, διδακτικού, κλινικού και διοικητικού έργου των δύο νοσοκομείων (Αιγινήτειο και Αρεταίειο) από διεθνείς αξιολογητές. Με βάση την αξιολόγηση θα γίνει τριετής προγραμματισμός, ώστε (να λειτουργούν με όρους ρεαλιστικούς και αποτελεσματικούς).
Ε!!! Δεν είμαστε Ουγκάντα!

Υπαγωγή των δύο νοσοκομείων στην Ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Καθαρά να πούμε τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο να μείνουν στο Υπουργείο Παιδείας για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παρέχουν στον ελληνικό λαό. Για την έρευνα τι να πεις, όταν ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης είπε ότι η έρευνα θα γίνεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όλα τα παραπάνω δείχνουν το μπούσουλα της κυβερνητικής πολιτικής. Με τη λογική τους το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό, Ε.Τ.Ε.Π. κ.λπ. δεν μπορεί παρά να είναι φθηνό και ευέλικτο. Εμείς λέμε τέρμα η επιχειρηματική δράση σε όλους του τομείς. Μόνο με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλο το απαραίτητο προσωπικό, ενταγμένο σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας με αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίες και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, θα μπορεί απερίσπαστο να παρέχει υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους.

Για την εκπαίδευση και έρευνα μόνο με κεντρικό σχεδιασμό και κρατική χρηματοδότηση μπορείς να αποδώσεις επιστημονικό έργο, και όχι με κατευθυνόμενη έρευνα από εταιρείες που μόνο στόχο έχουν την αύξηση των κερδών τους.

Υγεία και Παιδεία δεν αφορούν μόνο τους πανεπιστημιακούς, αφορούν όλον τον ελληνικό λαό. Για να μπει το νερό στο αυλάκι, έχουμε χρέος σαν πανεπιστημιακή κοινότητα να είμαστε μπροστάρηδες και να αντιδράσουμε δυναμικά στα σχέδια που επεξεργάζονται. Παλεύουμε για Υγεία και Παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλο το λαό. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι επιλογή της τα 75 δις ευρώ στις τράπεζες και η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού του Ε.Κ.Π.Α. κατά 37%, που δε φτάνουν «ούτε για ζήτω» που λέει ο λαός μας. 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!