| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Δις ιζ γκρήκ ρέγγε, γιού νόου;


Δημοσίευση: 05-04-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:174


Σενάριο: Βρίσκεστε με παρέα, το καλοκαίρι. Μεταξύ κραιπάλης και μέθης στο γραφικό ταβερνάκι, ο μαγαζάτορας βάζει ράδιο και μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού η επική μορφή και τέχνη του Βαμβακάρη έρχεται να δώσει μια χαριστική βολή, ένα μικρό σπρώξιμο, για να αφεθείτε στα ικανά χέρια του Μορφέα. Λίγο πριν γίνουν αυτά, παρακείμενοι ηλιοκαμένοι Γερμανοί τουρίστες σάς ρωτούν με δισταγμό: Was ist das?.

 

Η μουσική παράδοση ενός πολιτισμού συχνά οριοθετείται ανάλογα με τον τρόπο πώλησής της. Η reggae, σύμφωνα με μια «υπερ-πολυτελή συλλογή» της δισκοθήκης μου, ξεκίνησε από το 1969 και τέλειωσε το 1979. Μπορεί η reggae να υπάρχει ακόμα, αλλά πλέον το dubstep λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της τζαμαϊκανής κουλτούρας, χωρίς τις συνειρμικές νοσταλγίες περασμένων δεκαετιών. Το dubstep ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ως ένα υστερόγραφο της βρετανικής drum and bass/grime σκηνής, αλλά τώρα έχει δημιουργήσει τη δική του σκηνή, με όλες τις ιδιαιτερότητές της, βασισμένη γύρω στη μείξη της reggae αισθητικής με τις σύγχρονες μεθόδους μουσικής παραγωγής. Ακούγοντας έναν δίσκο του 1973 και έναν από το 2010, οι διαφορές στον ήχο, στην παραγωγή, στη θεματολογία και στη φιλοσοφία είναι τρανταχτές, αλλά δεν παύουμε να τα θεωρούμε, παραδόξως, κομμάτι της ίδιας σχολής.

 

Πώς φτάσαμε όμως από έναν δεδομένο ήχο στο παρελθόν, στον τόσο διαφορετικό ήχο του σήμερα; Η γλώσσα, όπως η μουσική, έχει πλούσιο παρελθόν –τόσο, που δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα βαρύγδουπο λεξικό, το οποίο αγνοεί την «αργκό», τη ζωντανή πραγματικότητα. Άσχετα με το τι μου έλεγαν οι καθηγητές μου στα Αρχαία, άμα ποτέ κατάφερνα να ταξιδέψω πίσω στα χρόνια του Περικλή, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβαινα πολλά από όσα μου έλεγαν, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε κατηγορηματικές ενδείξεις τού πώς μιλούσαν τότε (χροιά, τόνος κ.ά.τ.). Αν, λοιπόν, η γλώσσα μας έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε 3000 χρόνια, φανταστείτε πόσο έχει αλλάξει η μουσική μας.

 

Όσο πιο πολύ το ψάχνουμε και αρχίζουμε να κατανοούμε πώς και γιατί η μουσική εξελίχθηκε, τόσο πιο πολύ αποκαλύπτεται και η σημασία της. Οι πρώτοι άνθρωποι πρώτα επινόησαν τη μουσική (και το γκραφίτι) και μετά τη γλώσσα για επικοινωνία. Η μουσική, εν αντιθέσει προς τη γλώσσα, η οποία διακρίνεται για την ευστοχία αντιστοίχισης ήχου και ιδέας, είναι πιο ανοιχτή σε ερμηνεία. Όσο και να νομίζουμε ότι έχουμε ξεφύγει από τα πρωτόγονα αισθήματά μας, κάθε νέο είδος μουσικής που έρχεται να υποκαταστήσει κάποιο άλλο δίνει μια νέα ώθηση στον τρόπο έκφρασής μας, ένα νέο λεξιλόγιο, αν θέλετε.

 

Την επόμενη φορά που θα κομπλάρετε όταν ένας τουρίστας σας ρωτήσει τι είναι το ρεμπέτικο, πείτε του «δις ιζ γκρικ ρέγκε».

 

J (spawnite@yahoo.com)
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!