| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Τα 6 νέα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 11-02-2013 - Φύλλο:192


Δημήτρης Μπερτσιμάς

(Πρόεδρος του Συμβουλίου)


O Δημήτρης Μπερτσιμάς σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΜΙΤ της Μασσαχουσέτης, με διδακτορικό που συνδυάζει ως γνωστικό αντικείμενο την Επιχειρησιακή Έρευνα και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Με ποικίλη διδακτική και διοικητική εμπειρία, ο Καθηγητής κ. Μπερτσιμάς έχει διδάξει στο Berkeley και το Stanford, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μαθηματικών Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2006 είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας του ΜΙΤ, ενώ έχει βραβευτεί στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας με πολλά διεθνή βραβεία. Από το 2005 είναι μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών. Έχει ιδρύσει τρεις επιτυχημένες εταιρείες, και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, που αντικατοπτρίζονται στις εταιρείες που ίδρυσε ή που είναι σύμβουλος, έχουν να κάνουν με τις εναέριες μεταφορές, με τα οικονομικά και την επιστημονική ανάλυση προβλέψεων, καθώς και τις επιχειρησιακές αναλύσεις σε σχέση με την υγεία. Ως εξωτερικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτίθεται να βοηθήσει στην επιχειρησιακή εκπαίδευση των φοιτητών, με το βλέμμα στη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση.

 


 

Jack L. Davis


O Jack L. Davis είναι Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati, στην έδρα Carl W. Blegen. Έχει διδάξει ως Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του Illinois, του Stanford, του Cambridge, ανάμεσα στα άλλα Λατινικά, Ελληνικά, Κλασική Αρχαιολογία, Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία, Ελληνική Προϊστορία, Αλβανική Προϊστορία και Ιστορία. Έχει βραβευτεί με διεθνή βραβεία για το δημοσιευμένο έργο του, αλλά και για την έρευνα και τη διδασκαλία του. Κατά τα έτη 2007 έως 2012, διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, του αρχαιότερου ερευνητικού ιδρύματος εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Κατά τη θητεία του ήταν υπεύθυνος για 600 ερευνητές και 100 διοικητικούς υπαλλήλους, και διαχειριζόταν ερευνητικό έργο σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Διετέλεσε μέλος στο Ελληνικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Fullbright για μία πενταετία, ενώ υπήρξε και Πρόεδρος του Συνδέσμου των Αμερικανικών Κολλεγίων στην Ελλάδα. Η καριέρα του στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στα δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφού έχει οργανώσει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στις ανθρωπιστικές επιστήμες σε δημόσια Α.Ε.Ι., και ως Καθηγητής σε δημόσιο Πανεπιστήμιο διευθύνει μεγάλης κλίμακας διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Έχει χρηματίσει ανάμεσα στα άλλα Αντιπρόεδρος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ στο τμήμα του Σικάγου, Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Εθνικών Βραβείων Αρχαιολογίας Pomerance, Πρόεδρος της Επιτροπής Future of Old World Archaeology in Higher Education. Επίσης, Σύμβουλος σε διάφορα εθνικά και διεθνή Ινστιτούτα και κέντρα έρευνας όπως το Australian Research Council, η Επιτροπή Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Καναδά, και το Stanford Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences. Έχει μακρά εμπειρία από αρχαιολογικές ανασκαφές, με μια σειρά δημοσιεύσεων για ανακαλύψεις και έρευνες σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

 


 

Σταύρος Κατσανέβας


Aπό τους Έλληνες της διασποράς και ο διακεκριμένος φυσικός Σταύρος Κατσανέβας, είναι Καθηγητής Φυσικής και Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII, Denis Diderot. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο και από το Πανεπιστήμιο Paris Sud. Μετά το διδακτορικό του εργάστηκε για τρία χρόνια στον επιταχυντή Fermilab στο Σικάγο και το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και πέρασε τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το CERN στη Γενεύη. Επέστρεψε στη Γαλλία όταν εκλέχθηκε το 1996 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λυών, ενώ στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 7 (Denis Diderot) είναι καθηγητής από το 2002. Ως Υποδιευθυντής του IN2P3 (Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων) του CNRS (Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών) της Γαλλίας, διαχειρίζεται μεγάλα ερευνητικά προγράμματα και παίζει κεντρικό ρόλο στις έρευνες του CERN. Σε αναγνώριση του έως τώρα έργου του, εξελέγη πρόσφατα πρώτος Πρόεδρος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής, που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες από 23 εθνικούς φορείς από 19 χώρες. Η γνώση του των ερευνητικών συστημάτων των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών χωρών, από τη θέση του συντονιστή του δικτύου Ευρωπαϊκών Οργανισμών Χρηματοδότησης, σημαίνει ότι του έχει δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει τα συστήματα οργάνωσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Έχει μιλήσει για τις προσδοκίες και προθέσεις του σε σχέση με τη Διοίκηση του Ελληνικού Πανεπιστημίου, και έχει πει ότι θεωρεί πως πρέπει να αναπτυχθεί ο ρόλος του ιδρύματος ως χώρου σοβαρής και νηφάλιας επιστημονικής και κριτικής συζήτησης, με ενεργό ρόλο, αν όχι στις λύσεις τις ίδιες, τουλάχιστον στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

 


 

Αλέξανδρος Νεχαμάς


O Αλέξανδρος Νεχαμάς είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον του New Jersey. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον υπό τον Γρηγόριο Βλαστό. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Pittsburg και Pennsylvania. Στο Πρίνστον διηύθυνε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών από το 1994 έως το 2002, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Από τους ιδρυτές και Διευθυντής του Προγράμματος Υποτροφιών του Πανεπιστημίου, διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Από τις σημαντικές διακρίσεις του ξεχωρίζουν το ότι προσκλήθηκε ως λέκτορας Tanner από το Πανεπιστήμιο Yale το 2002, το βραβείο για το καλύτερο βιβλίο φιλοσοφίας του 2008 από την Αμερικανική Ένωση Εκδοτών, και το Προεδρικό βραβείο για διακεκριμένη διδασκαλία (President’s Award for Distinguished Teaching) από το Πρίνστον, ενώ έχει τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο της Αθήνας, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και το Πανεπιστήμιο του Berkeley τον τίμησε ως Sather Lecturer. Ανάμεσα στα άλλα, έχει διατελέσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Bellagio Center του Ιδρύματος Rockefeller, Επισκέπτης Σύμβουλος στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Harvard, αλλά και Σύμβουλος στην Επιτροπή του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ.

 


 

Αλέξανδρος Τουρκολιάς


O Αλέξανδρος Τουρκολιάς είναι Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών, στις Ναυτιλιακές Ασφαλίσεις και στο Ναυτιλιακό Δίκαιο. Επίσης είναι κάτοχος MA in Shipping Economics, του University of Wales της Μεγάλης Βρετανίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977. Μετετέθη στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης. Επέστρεψε στον Πειραιά ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων και αποχώρησε από την Bank of America το 1988 για να αναλάβει τη θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή για την Ελλάδα, στην Τράπεζα NOVA SCOTIA. Στον χώρο της Εθνικής Τράπεζας εισήλθε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών και το 2004 του ανατέθηκαν καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής. Είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, Πρόεδρος της Ένωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας, Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕ ΕΘΝΙΚΗ LEASING, και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας. Επίσης, συμμετέχει ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών Τραπεζών και Εταιρειών του Ομίλου. Έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων για την ανάδειξη νέου στελεχιακού δυναμικού και πρεσβεύει την ενδυνάμωση των δεσμών του Πανεπιστημίου με τα κοινωνικά δρώμενα έξω από αυτό.

 


Γεώργιος Τσώκος

Iατρός και πανεπιστημιακός με μεγάλο κύρος στις ΗΠΑ, ο Γεώργιος Τσώκος είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard και Προϊστάμενος Tμήματος στο Beth Israel Deaconess Medical Center, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της ίδιας Σχολής. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο South Central της Κίνας, ενώ έχει διατελέσει Καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, Πρόεδρος του Συμβουλίου για την Άμυνα και Κρανιακές Κακώσεις Βετεράνων στο Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Στρατιωτικής Ιατρικής (USUHS), και Αντιπρόεδρος της Human Use Committee στο Στρατιωτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Walter Reed. Η έρευνά του επικεντρώνεται στα αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ έχει προσκληθεί και μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, του Μίτσιγκαν, του Οhio State, στο Πουέρτο Ρίκο, στην Ταϊβάν και αλλού. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικών Ερευνών στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, Διευθυντής του τμήματος Κυτταρικών Βλαβών και Διευθυντής του Τμήματος Φροντίδας για Στρατιωτικά Δυστυχήματα, έχοντας ως και 180 ερευνητές και υποστηρικτικό προσωπικό υπό την επίβλεψή του. Υπό τη Διεύθυνσή του, το Τμήμα Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Harvard αύξησε τον αριθμό των κλινικών ρευματολόγων και ερευνητών, ιδρύθηκε υποτροφία για την Κλινική Ρευματολογία, ενώ αυξήθηκαν και οι ασθενείς που εξυπηρετούνται στη μονάδα κατά 200%. Το ήθος του και η μεγάλη αγάπη του για την έρευνα στην Ιατρική και για την Ελλάδα, είναι εμφανή όταν μιλά για τους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στις προθέσεις του για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και τις προοπτικές του. Έχει μιλήσει για τις προτεραιότητές του ως εξωτερικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει πει πως θεωρεί πως το πρώτο είναι να αποκτήσει το Συμβούλιο την εμπιστοσύνη των φοιτητών και των καθηγητών, και να συνειδητοποιήσουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι θα δρέπουν τους καρπούς των δικών τους προσπαθειών, και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στις ικανότητες τους.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!