| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Γρηγόρης Λαμπράκης (1912-1963)

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ - Φύλλο:190
Η δολοφονία του Λαμπράκη στέρησε τη χώρα από έναν μεγάλο οραματιστή και δάσκαλο

 

Βαλκανιονίκης, γιατρός και πολιτικός, ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοστάτησε στους αγώνες για δημοκρατία της Νεότερης Ελλάδας, και έδωσε νέα διάσταση στη συνειδητοποίηση ότι το ήθος ενός ανθρώπου υπαγορεύει το μέγεθός του και ως επιστήμονα και ως δημόσιου λειτουργού.


Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Γενική και Κλινική Ενδοκρινολογία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον τίμησε σε εκδήλωση της 9ης Νοεμβρίου. Αρχίζοντας την ομιλία του με το ρητό του Μενέξενου «Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται», ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Μαστοράκος εξήρε το έργο του ιατρού Γρηγόρη Λαμπράκη. Η έρευνα και οι μελέτες του,πρωτοπόρες για την εποχή του, αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες ικανότητες και τον ανθρωπισμό του, αφού βασίζονται συχνά σε περιπτώσεις που συνάντησε ενώ δεχόταν στο ιατρείο του απόρους δωρεάν για διάγνωση και θεραπεία.


Για το έργο του μεγάλου επιστήμονα και πολιτικού μίλησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο τέως αντιπρύτανης και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Γεώργιος Κρεατσάς, ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος και ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, που ετοιμάζει ντοκιμανταίρ για τη ζωή και τη δράση του Γρ. Λαμπράκη, βασισμένο σε πλήθος προσωπικών μαρτυριών και σε σπάνιο αρχειακό υλικό, όπως π.χ. τα προσωπικά του ημερολόγια.


Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Κερασίτσα της Αρκαδίας, το 14ο από 18 παιδιά. Ο πατέρας του είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και ήθελε ο Γρηγόρης να μείνει στην περιοχή για να επωφεληθεί. Του επέτρεψε τελικά να σπουδάσει αφού υποσχέθηκε ο μεγάλος αδερφός του Θόδωρος, που είχε επίσης σπουδάσει ιατρική, να τον στηρίξει οικονομικά.


Η ειρήνη στο επίκεντρο του αθλητικού πνεύματος


Ο νεαρός αθλητής Γρηγόρης Λαμπράκης έβλεπε τον αθλητισμό, όπως οι αρχαίοι Έλληνες, ως επιβεβαίωση της ανάγκης των ανθρώπων για ειρήνη. Κατέκτησε 12 χρυσά μετάλλια σε Βαλκανικούς αγώνες, ήρθε πρώτος το 1931 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο τριπλούν, ενώ το 1938 επέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ που καταρρίφθηκε μόνο μετά από 21 χρόνια. Το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου έγινε στενός φίλος με τον Τζέσε Όουενς, τον Ολυμπιονίκη που «υποχρέωσε» τον Χίτλερ να αποστρέψει το βλέμμα με τις νίκες του. Στους Βαλκανικούς της Κωνσταντινούπολης το 1935 είχε γίνει φίλος με τον τούρκο αθλητή, μνημονεύοντας ότι οι δυο τους θα είναι «αιώνια φίλοι ενώ οι πατεράδες μας σκοτωνόντουσαν». Η ιατρική ως λειτούργημα Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1933, και αποφοίτησε το 1939. Το 1943 παραδίδει τη διατριβή του, ενώ το 1949 γίνεται δεκτή η διατριβή του «επί υφηγεσία». Το έργο του για τη γυναικολογία και την ενδοκρινολογία είναι πρωτοποριακό, και είναι από τους πρώτους που συνειδητοποιεί και γράφει ότι όλοι οι αδένες του ανθρώπινου σώματος επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτή είναι μια συνειδητοποίηση που στη διεθνή ιατρική είναι σχετικά πρόσφατη – ο Λαμπράκης όμως ήδη με βάση αυτή χορηγούσε θεραπείες που ήταν επιτυχείς.


Ο πολιτικός


Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Λαμπράκης αναπτύσσει παράλληλη πολιτική δραστηριότητα. Ο αδερφός του Θόδωρος πολιτεύεται το 1956 με τον συνασπισμό της Δημοκρατικής Ένωσης (ως υποψήφιος της Ε.Π.Ε.Κ. και εκλέγεται βουλευτής Πειραιά, πεθαίνει όμως ένα χρόνο μετά αιφνιδιαστικά. Το 1961 ο ίδιος ο Γρηγόρης Λαμπράκης κατεβαίνει στις εκλογές υποψήφιος συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, και παρά την απουσία υποστήριξης από το κόμμα, εκλέ- γεται δεύτερος σε ψήφους. Θα μείνει μόνο 18 μήνες βουλευτής, μέχρι τη δολοφονία του. Θα προλάβει όμως να αγωνιστεί για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και των θεσμών της. Συμπαραστέκεται σε οικογένειες πολιτικών κρατουμένων, κάνει έκκληση στον Υπουργό της Δικαιοσύνης για τις Φυλακές Αλικαρνασσού, ενώ στα μέσα Απριλίου του 1963 προσπαθεί να δει τη Φρειδερίκη. Στις 21 Απριλίου απαγορεύεται από την αστυνομία η 1η Μαραθώνια Πορεία, εκείνος όμως σπάει τον έλεγχο της αστυνομίας, και βαδίζει εν μέσω απειλών και προπηλακισμών ώς τη σύλληψη και κράτησή του για μερικές ώρες.


Στις 22 Μαΐου του 1963 δολοφονείται μετά από ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Η προσχεδιασμένη δολοφονία και η συνέργεια της αστυνομίας, που γίνονται γνωστά χάρις στην προσπάθεια τριών δημοσιογράφων, συμβάλλει στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο. Η δολοφονία του Λαμπράκη στέρησε τη χώρα από έναν μεγάλο οραματιστή και δάσκαλο. Η πορεία του μέσα στις ιστορικές συνθήκες της εποχής και τον εθνικό διχασμό, με το ειλικρινές χαμόγελο και την πηγαία δύναμή του, ενέπνευσε επόμενες γενιές. Σκεφτείτε όμως τι διαφορετικά που μπορούσαν να είναι τα πράγματα, πόσες περισσότερες ευκαιρίες θα είχε ένας τέτοιος άνθρωπος να μας διδάξει και να μας εμπνεύσει, αν οι θεσμοί μας λειτουργούσαν σωστά, και απέτρεπαν τη δολοφονία του. Το τέλος του συμβολίζει την πάλη ανάμεσα στο άρρωστο και το ευγενές, τη βία και την ποίηση, που σημάδεψε την προσπάθεια του λαού μας για δημοκρατία. Στις 9 Νοεμβρίου, όπως άρμοζε, η ποίηση εκπροσωπήθηκε και με τρία τραγούδια από την Αφροδίτη Μάνου που έκλεισαν την εκδήλωση και υπογράμμισαν την επίδραση ενός τέτοιου ανθρώπου σε ένα λαό.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!