| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Όταν ο κόσμος αλλάζει

Δημοσίευση: 12-07-2012 - Στήλη: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ - Φύλλο:187
Οι Καθηγητές Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης στην τηλεόραση της ΕΤ3.

Δύο Καθηγητές Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Στράτος Θεοδοσίου (Αναπληρωτής) και ο Μάνος Δανέζης (Επίκουρος), ανατρέπουν με το έργο τους την ιδέα ότι η επιστήμη είναι ψυχρή και υπολογιστική. Η νέα σειρά εκπομπών τους στην τηλεόραση της ΕΤ3 συνδέει την κοινωνία που ζούμε με την επιστήμη. Όσα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο - αρκεί να έχουμε όλοι πρόσβαση στη γνώση.
Η σειρά λέγεται "Έτσι βλέπω τον κόσμο", αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης προηγούμενης "Το Σύμπαν που Αγάπησα" (με 110 επισόδια, πολλά από τα οποία μπορούν πλέον να βρεθούν στο διαδίκτυο) και θα αρχίσει να προβάλλεται στις 2 Ιουλίου.
Οι δύο αστροφυσικοί, με πάνω από 600 δωρεάν διαλέξεις ανά την Ελλάδα, μίλησαν στο "Εδώ Πανεπιστήμιο" (με σύμπνοια και μια φιλία που αψηφά κυνικούς κανόνες για τις σχέσεις των ανθρώπων, σαν ένας άνθρωπος, χωρίς να διακόπτει ο ένας τον άλλο) για ένα νέο πολιτισμό που διαφαίνεται.

Πώς συνδέεται η επιστήμη με την κοινωνία - και μάλιστα με αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα;
Ολόκληρο το οικοδόμημα των θετικών επιστημών στηρίζεται πάνω σε τρεις έννοιες: τι είναι ύλη, τι είναι χρόνος, και τι είναι χώρος. Αυτές οι τρεις έννοιες, ο πολύς κόσμος – ακόμα και επιστήμονες όταν λέω ο πολύς κόσμος – θεωρούν ότι είναι αποδεδειγμένα γεγονότα. Δεν είναι γεγονότα, είναι φιλοσοφικά κατηγορήματα. Και κάθε πολιτισμός, κάθε κοινωνία, τους δίνει διαφορετικό νόημα. Έτσι, ολόκληρος ο σημερινός δυτικός πολιτισμός στηρίχθηκε πάνω στην έννοια της ύλης. Πιστεύοντας ότι είναι κάτι πραγματικό, αντικειμενικό, υπάρχον, πως τα παράγωγα της ύλης είναι αυτά που θα μας κάνουν υποτίθεται ευτυχισμένους. Και στο βωμό της έννοιας αυτής και των παραγώγων της, θυσίασε το σύνολο των αξιών του.
Όμως η γνώση αυτή στηρίχθηκε πάνω στη μελέτη μόνο του αισθητού. Και αποδεικνύεται σήμερα πειραματικά ότι αυτά που αντιλαμβάνονταν οι αισθήσεις μας και τα όργανά μας μέχρι χθες δεν είναι έτσι. Υπάρχουν μορφές και σχήματα του σύμπαντος που δείχνουν ότι το πραγματικό είναι έξω από τη δυνατότητα της άμεσης παρατήρησης. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μέσα κι έξω. Αυτό δεν είναι μεταφυσικό, δείχνει τοπολογία. Όταν κοιτάς τα μακρινά αστέρια, είναι έξω;

Ναι.
Όχι. Όσο πιο έξω πάνε οι γαλαξίες, τόσο πιο παλιοί είναι. Οι αισθήσεις και τα όργανά μας μας λένε ψέματα. Άρα λοιπόν καταλαβαίνεις ότι οι θετικές επιστήμες έχουν ανατρέψει τις τρεις αυτές έννοιες, με βασική την έννοια της ύλης. Σήμερα πλέον η ύλη – αυτό που εμείς βλέπουμε ως ύλη – αποδεικνύουμε πειραματικά, δεν μιλάω για θεωρίες πλέον – είναι εικόνα της πραγματικότητας. Η γενική θεωρία της σχετικότητας αυτό αποδεικνύει.

Αυτό σημαίνει ότι είσαι η προβολή μιας ύπαρξης υπέρτερης αυτού που βλέπω. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχεις. Αλλά οι αισθήσεις μου πιάνουν μία πενιχρή εικόνα αυτού που είσαι. Αν κατανοήσει ο άνθρωπος αυτό το γεγονός που αποδεικνύεται επιστημονικά, αλλάζουν τα πράγματα. Δεν είναι πια μόνο σαρκίο, που το μόνο που θέλει είναι μια μπριζόλα, ένα μοντέλο κι ένα αυτοκίνητο. Με πειράματα πάλι, φαίνεται ότι με τον νου κινούμε ρομπότ. Παραπληγικοί κινούν ρομποτικούς βραχίονες με τη σκέψη. Ο εγκέφαλός σου κινεί τόνους υλικών. Βουνά ολόκληρα. Αν η ενέργεια λοιπόν πυκνώσει πάρα πολύ, αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σαν ύλη. Τέτοια ύλη, όπως εσύ κι εγώ. Για να συνδυάσουμε λοιπόν αυτά τα δύο: για να μπορέσω να κινήσω κάτι, δεν θέλω πολλή ενέργεια, αλλά πυκνή ενέργεια.

 

Δηλαδή το ζητούμενο δεν είναι να έχεις πολλές ιδέες, αλλά να συγκεντρώνεσαι.

Ακριβώς. Έχουμε απεριόριστες δυνατότητες που δεν φαίνονται. Δημοσιεύτηκε πρόσφατα ότι «Είναι δυνατόν να "νιώσουμε" τις επιθυμίες κάποιου, να καταλάβουμε τη στενοχώρια ή τη χαρά του, να "δούμε " τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίζει, χωρίς να μιλήσουμε μαζί του, ακόμη κι αν βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά μας. Αρκεί να αγαπιόμαστε δυνατά και αληθινά». Είναι πείραμα. Έχουν πάρει δυο τρεις χιλιάδες κόσμο, ομάδες συγκεκριμένες, και έχουν δει ότι τα πειράματα αυτά, επιτυγχάνουν 90%, 85% αν είναι μάνα με παιδί, αν είναι δίδυμοι, κι αν είναι ερωτευμένοι. Να μην το φοβόμαστε.

 

Γιατί το φοβόμαστε;

Γιατί έχουμε αντικαταστήσει την έννοια της αγάπης – η αγάπη είναι ενέργεια, είναι άλλο πράγμα, με την έννοια του σεξ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε το σεξ. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Αλλά για να προχωρήσουμε σε ένα νέο πολιτισμό, χρειάζεται μια συνειδησιακή μεταμόρφωση του ανθρώπου, μέσα από τη γνώση. Χρειάζεται να μην υπάρχει φόβος, και να δοθεί η γνώση σε όλους. Ότι δεν είμαστε ύλη, αλλά ενέργεια.

Οι μεγάλες επιστημονικές επαναστάσεις, που αλλάζουν βασικές έννοιες στις θετικές επιστήμες, αλλάζουν και τον πολιτισμό. Μια τέτοια μεγάλη επιστημονική επανάσταση έγινε τον εικοστό αιώνα, ήδη πορευόμαστε σε ένα νέο πολιτισμό.
Εδώ, στην Ελλάδα, ξαναδημιουργείται η αίσθηση της αλληλεγγύης που αντικαθιστά την ελεημοσύνη. Ήμαστε οι πρώτοι που αντιστάθηκαν στον Άξονα, είχαμε τους πρώτους νεκρούς – σώσαμε την Ευρώπη από τους Μήδους, οι πρώτοι που σκοτωθήκαν ήταν εδώ. Έτσι και τώρα. Έχουμε την τιμή ως πατέρες και γεννήτορες πολιτισμών να γεννήσουμε τον καινούργιο πολιτισμό, και να έχουμε τα πρώτα θύματα.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!