| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Γιώργος Μπαμπινιώτης - Ο νέος υπουργός Παιδείας

Δημοσίευση: 19-04-2012 - Στήλη: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ - Φύλλο:184
Ο νέος υπουργός Παιδείας δεν είναι άγνωστος ούτε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε στην κοινωνία. Αντιθέτως, είναι από τα πλέον προβεβλημένα μέλη της. Πρύτανης επί εξαετία του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που διοικεί τα Αρσάκεια σχολεία, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει αναλάβει τον διάλογο για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα ως προς την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα.

 

Δεν υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη και ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά παραλαμβάνοντας πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό του, ότι η αλήθεια είναι πως ασχολείται με την παιδεία επί 40 χρόνια.

 

Έδωσε βέβαια και το στίγμα του επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης ότι ο υπουργός Παιδείας της χώρας πρέπει να είναι μόνιμος, να απολαμβάνει τη συναίνεση των κομμάτων και να μην αλλάζει κάθε δύο ή τρία χρόνια. Ο νέος υπουργός Παιδείας ασχολείται με την ελληνική γλώσσα επί χρόνια και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση συναδέλφων του, εκπαιδευτικών, πολιτικών αλλά και απλών πολιτών.

 

Είναι δε από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της απόψεως ότι η Παιδεία αφορά τη διαμόρφωση των χαρακτήρων σε κάθε πολίτη και της ευρείας μόρφωσής του.

 

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του 9ου Γυμνάσιου Αρρένων Αθηνών, σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1962. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έγινε σύντομα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του Τμήματος Φιλολογίας, ενώ το 2000 εκλέχθηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου, θέση την οποία κατείχε για έξι ακόμη χρόνια.

 

Σήμερα είναι πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και Πρόεδρος της Γλωσσικής Εται ρείας των Αθηνών. Το 2009 ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο και παρέδωσε ογκωδέστατο πόρισμα για ελλαγές στην παιδεία στον τότε υπουργό κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο.

 

Υπό την καθοδήγησή του λειτουργεί το «Κέντρο Λεξικολογίας» ενώ και ο ίδιος έχει εκδώσει σειρά λεξικών. Πριν από λίγες ημέρες, στις 6 Μαρτίου, ορίστηκε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!