| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας στον καθηγητή Παναγιώτη Μαχαίρα

Δημοσίευση: 20-01-2012 - Φύλλο:181


Με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Ε. Μαχαίρας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011, στην αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ενώ το έργο του τιμώμενου παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Βραβείου κ. Χαράλαμπο Μουτσόπουλο. Μετά την απονομή του βραβείου, ακολούθησε ομιλία του κ. Παναγιώτη Ε. Μαχαίρα με θέμα «Ο Eφιάλτης του Oικονομικού Xρέους: Εφαλτήριο Χρηστής Διοίκησης, Προαγωγής της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πατρίδα μας».

 Εξέλιξη & Προσφορά


O Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας γεννήθηκε στον Πειραιά και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο 8ο λύκειο Αθηνών. Σπούδασε φαρμακευτική από το 1966 μέχρι το 1970 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές ο κ. Μαχαίρας υπηρέτησε ως υποβοηθός των εργαστηρίων Αναλυτικής Χημείας και Φαρμακευτικής Χημείας, υπό τη διεύθυνση των Καθηγητών-Ακαδημαϊκών Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου και Γεωργίου Τσατσά.

Μετά την αποφοίτησή του, εκπόνησε διδακτορική διατριβή, υποστηριζόμενος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, υπό την εποπτεία του Καθηγητού Γεωργίου Τσατσά. Το 1975 διορίσθηκε βοηθός στο εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του εμπνεύστηκε από την αλματώδη ανάπτυξη των νέων πεδίων της Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής και ως υπότροφος εξωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών μετέβη, με εκπαιδευτική άδεια από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Λονδίνο όπου εργάσθηκε από το 1978 έως το 1980 υπό την εποπτεία του Καθηγητή Arnold Rosen στο κολλέγιο Chelsea, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από όπου έλαβε το Διδακτορικό του. Μετά την επιστροφή του το 1981, άρχισε να διδάσκει αρχικά ως επιμελητής και στη συνέχεια ως Καθηγητής τα νεοεισαχθέντα μαθήματα Βιοφαρμακευτικής και Φαρμακοκινητικής. Ο κ. Μουτσόπουλος τόνισε πως ο τιμώμενος ανέπτυξε ερευνητικό έργο στο πεδίο αυτό «εκ του μηδενός», επισημαίνοντας την παντελή έλλειψη στοιχειώδους υποδομής την εποχή εκείνη. Από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, από το 1994-95 με τη θέσπιση μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας ο κ. Μαχαίρας συμμετέχει στην οργάνωση και τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Κλινική Φαρμακευτική» και «Βιομηχανική Φαρμακευτική» όπου διδάσκει στα μεταπτυχιακά μαθήματα «Προχωρημένη Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική» και «Στατιστικές μέθοδοι και εφαρμογές τους στις φαρμακευτικές επιστήμες».Το πρωτοπόρο ερευνητικό του έργο συνεχίζεται μέχρι σήμερα και απεικονίζεται στις περισσότερες από 140 δημοσιευμένες εργασίες στα σημαντικότερα περιοδικά του επιστημονικού του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα 1984-2008 οι δημοσιεύσεις του στο περιοδικό Pharmaceutical Research που εκδίδεται από την Αμερικανική Ένωση Φαρμακευτικών Επιστημόνων συγκαταλέχτηκαν για τη συμβολή τους, σε παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ των 25 πρώτων εργασιών.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του στην επιτροπή Σύνταξης των σπουδαιότερων φαρμακευτικών περιοδικών όπως τα Pharmaceutical Research, European Journal of Pharmaceutical Sciences και International Journal of Pharmaceutics.

«Ο Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας δημιούργησε στη χώρα μας σχολή Βιοφαρμακευτικής- Φαρμακοκινητικής, ενέπνευσε στους φοιτητές την αγάπη για έρευνα και με το ερευνητικό έργο του προέβαλε τη χώρα στο διεθνές επιστημονικό προσκήνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτσόπουλος κατά την παρουσίαση του τιμώμενου.

Διακρίσεις & Βραβεία

Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως το Εμπειρίκιο το 1999 στην Αθήνα, το Eurand το 2000 στο Παρίσι και το 2003 στη Γλασκόβη. Το 1997 αναγορεύτηκε στη Βοστόνη Εταίρος της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμακευτικών Επιστημόνων και το 2007 στην Ουάσιγκτον Εταίρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής.

 

Παράλληλα τιμήθηκε το 2007 από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο που συνέγραψε με τον Καθηγητή Αθανάσιο Ηλιάδη Modeling in biopharmaceutics, pharmacokinetics and pharmacodynamics: homogeneous and heterogeneous approaches. Springer- pp 435, 2006. Το ίδιο έτος αναγορεύθηκε Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής Carol Davila του Βουκουρεστίου.

 

Τέλος το 2010 για το επιστημονικό του έργο τιμήθηκε στη Νέα Ορλεάνη από τη Διεθνή Ένωση Φαρμακευτικής σε συνεργασία με την Αμερικανική Ένωση Φαρμακευτικών Επιστημών. Βραβείο – Θεσμός Φέτος συμπληρώνονται εικοσιένα χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μελών του Ι.Τ.Ε., που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990 στο Ηράκλειο, τη στιγμή που επιτελούσαν από κοινού το διδακτικό λειτούργημα.


Η επιλογή του βραβευομένου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, με Πρόεδρο τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Σουκάκο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ite.gr/
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!