| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Μ. Βρετανία: Περικοπές δίχως τέλος

Δημοσίευση: 18-02-2011 - Στήλη: ΔΙΕΘΝΗ - Φύλλο:172


Στο "στόχαστρο" ειδικό επίδομα σπουδών

Η ταλαιπωρία και το άγχος της Βρετανικής νεολαίας, η οποία ανησυχεί για το μέλλον της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση της επαγγελματικής της αποκατάστασης δεν έχει τελειωμό. Αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» μπαίνει το κρατικό επίδομα (Educational Maintenance Allowance, γνωστό ως EMA) το οποίο δίνεται σε μαθητές που είναι παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση σκέφτεται να προβεί στην κατάργησή του υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το λαμβάνουν πολλοί μαθητές που δεν το χρειάζονται και ξοδεύεται κυρίως σε βόλτες με φίλους, παρά για την αγορά βιβλίων και τη μελέτη. Μάλιστα επικαλείται μελέτη του Ιδρύματος Έρευνας για την Εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία το 90% των μαθητών θα συνέχιζε τις σπουδές του και χωρίς το επίδομα.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει ξεσηκώσει ακόμα μια φορά τον βρετανικό λαό ο οποίος και πάλι βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Φορολογήστε τους πλούσιους, εκπαιδεύστε τους φτωχούς» και «είπες ψέματα David Cam(EMA)ron». Στον αντίλογο αυτό, έρευνά της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων υποστηρίζει ότι το 70% των μαθητών στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας θα εγκατέλειπαν το εκπαιδευτικό σύστημα αν η κυβέρνηση καταργούσε αυτή την επιχορήγηση. Κάποιες χαρακτηριστικές δηλώσεις διαδηλωτών είναι: «Δεν μπορούν (οι κυβερνώντες) να καταλάβουν την σημασία που έχει το EMA για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, για να βελτιώσουν την ζωή τους» και «βρίσκονται εκτός επαφής με την πλειοψηφία του λαού αφού παίρνουν τέτοιες αποφάσεις χωρίς να έχουν πρώτα επισκεφθεί κάποιο ίδρυμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Το EMA ύψους από 10 έως 30 στερλίνες (36 ευρώ) την εβδομάδα χορηγείται σε μαθητές 16 έως 18 ετών που οι οικογένειές τους ζουν με λιγότερες από 30.800 στερλίνες τον χρόνο. Περίπου 650.000 λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, αριθμός που ανέρχεται το 45% των μαθητών αυτής ης ηλικίας.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!