| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
M. Bρετανία - Bροντερό «όχι» των φοιτητών στις σχεδιαζόμενες αλλαγές

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΔΙΕΘΝΗ - Φύλλο:170
Η πρωτοφανής «εξέγερση» των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν η αντίδραση στην «προκλητική», θα λέγαμε, απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια για τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους φοιτητές. Στο βωμό της λιτότητας η Βρετανική Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα τα οποία αποθαρρύνουν τη νεολαία της χώρας να διεκδικήσει μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κοινωνική σύγκρουση μοιάζει μάλλον αναμενόμενη όταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανεργίας και υψηλής ανταγωνιστικότητας ένα αγαθό όπως η Παιδεία γίνεται άπιαστο όνειρο για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας. Λιτότητα και περικοπές
Ήδη από το 2009 ξεκίνησαν από την Βρετανική κυβέρνηση τα σχέδια για αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Η πρόταση αύξησης του κόστους σπουδών προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση, ενώ έγινε εισήγηση ενός αμφιλεγόμενου μέτρου: να εστιάσουν τα Πανεπιστήμια σε οικονομικά επικερδείς τομείς, όπως οι φυσικές επιστήμες, η τεχνολογία, τα μαθηματικά κ.ά. Μία μεγάλη αντιπαράθεση σε επίπεδο συζητήσεων ξεκίνησε, και άρχισε να γίνεται λόγος για «εκπαιδευτικό ρατσισμό» και υποβάθμιση των θεωρητικών σπουδών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Μετανάστευσης Ντέμιαν Γκριν χαρακτήρισε την αύξηση του αριθμού των ξένων φοιτητών ως «αβάσταχτη». Σε δηλώσεις του, ο Ντ. Γκριν ανέφερε: «Η ανησυχία μου είναι αν όντως προσελκύουμε τους πιο λαμπρούς και τους καλύτερους» και τόνισε ότι τουλάχιστον 90.000 σπουδαστές που έφτασαν πέρυσι στη Βρετανία δεν εγγράφηκαν στα προγράμματα μαθημάτων των πανεπιστημίων.

Η αντίδραση από πλευράς της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Βρετανίας στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Άαρον Πόρτερ, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το να υπονοεί κανείς ότι το επίπεδο όσων φτάνουν στη Βρετανία για να φοιτήσουν είναι πολύ υψηλό, αποτελεί μια πολιτικώς υποκινούμενη παρερμηνεία της τεράστιας συνεισφοράς των διεθνών φοιτητών στα κολέγια, τα πανεπιστήμια και την οικονομία μας».

Στις 11 του Οκτώβρη έσκασε το νέο-βόμβα που αναστάτωσε τη φοιτητική και μαθητική νεολαία της χώρας. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ άναψε το «πράσινο φως» στην έκθεση που πρότεινε την άρση του πλαφόν (3.800 ευρώ) στα τέλη εγγραφής Βρετανών και Ευρωπαίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση περιορίζονται κατά 40% όπως και οι υποτροφίες, εκτός από όσες αφορούν τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες. Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακές οργανώσεις και οι φοιτητές απέρριψαν αμέσως την έκθεση.

Το ξέσπασμα
Η αντίδραση της βρετανικής νεολαίας πήρε τη μορφή ακραίας διαμαρτυρίας στις 10 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης διαδήλωσης ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, φοιτητές εισέβαλαν στο κτήριο που στεγάζει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος, αφού προηγουμένως είχαν σπάσει στην είσοδο υαλοπίνακες και εκτυλίχθησαν πρωτοφανείς σκηνές για το Λονδίνο. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και διδάσκοντες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, άναψαν φωτιές στα πλακάτ που κρατούσαν και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Μέσα στο κτήριο μπήκαν διαδηλωτές, ξήλωσαν μία κάμερα επιτήρησης του χώρου, χόρευαν πάνω σε γραφεία και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν επίσης περικυκλώσει και τα γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά αποχώρησαν.

Σύμφωνα με το BBC τις βιαιότερες από τις ενέργειες αποδοκίμασαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης. Τα Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ήταν σε αριθμό τουλάχιστον 50.000 ενώ κατά την αστυνομία ήταν λιγότεροι. Τουλάχιστον 14 άτομα, αστυνομικοί και διαδηλωτές, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Την εισβολή των φοιτητών παρακολούθησε η υφήλιος σε απευθείας μετάδοση από τηλεοπτικά δίκτυα που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Οι μέρες μετά
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι τα επεισόδια του Λονδίνου κατά πολλούς δεν είναι η κορύφωση αλλά το ξεκίνημα μιας κοινωνικής σύγκρουσης. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος που περιλαμβάνουν περικοπές σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα. Ο Βρετανικός λαός στην πλειοψηφία του μοιάζει έντονα ενοχλημένος και προβληματισμένος, χαρακτηρίζοντας ως «άδικη και υπερβολική» την περικοπή των δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Αγγλία αντανακλούν γενικότερα την κρίση που ξεκίνησε ως οικονομική και εξελίχθηκε σε κοινωνική κρίση. Μοιάζει ένα από τα θύματά της να είναι και η Παιδεία. Σε τέτοιους καιρούς ίσως κρίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ να επιλέξουμε τις προτεραιότητές μας, κάνοντας επιλογές που θα αποτελέσουν όπλο για να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Η επένδυση στην Παιδεία είναι μία από αυτές.Διαδηλώσεις φοιτητών
«Tσουνάμι» φοιτητικών κινητοποιήσεων σαρώνει την Eυρώπη


Ιταλία
Στη γειτονική χώρα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν από την 17η Νοεμβρίου στους δρόμους ολόκληρης της Ιταλίας, διαδηλώνοντας ενάντια στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια και στις δρομολογούμενες από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περικοπές στον Προϋπολογισμό. Έκτοτε οι κινητοποιήσεις ολοένα και εντείνονται.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους τα τελευταία δύο χρόνια που έχουν ως στόχο να μειωθούν κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την Παιδεία και να εξαλειφθούν 130.000 θέσεις εργασίας την πενταετία 2009-2013. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των μικρότερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν πως αποσκοπεί στην περιστολή των δαπανών, κυρίως μέσω της μη ανανέωσης των συμβολαίων ορισμένου χρόνου δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Καβαλιέρε επιμένει ότι με τη μεταρρύθμιση θα μειωθεί η πελατειακή δύναμη των «βαρόνων», των μεγαλοκαθηγητών, που καταφέρνουν να επηρεάζουν την έκβαση των διαγωνισμών για τις προσλήψεις νέων διδασκόντων.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν σφοδρές συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι συμβολικές καταλήψεις του Κολοσσαίου, του Πύργου της Πίζας, του μεγάρου Αντονελιάνο στο Τορίνο και της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Aντωνίου στην Πάδοβα. Παράλληλα οι καταλήψεις εξαπλώνονται σε ολοένα και περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία που περνάει και αυτή δύσκολες ώρες οι φοιτητική νεολαία «ξέσπασε» στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη φοιτητική διαδήλωση εδώ και μια γενιά στη χώρα. Επεισόδια πρωτοφανούς βίας εκτυλίχτηκαν καθώς οι αστυνομικές αρχές αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με ιδιαίτερη βαναυσότητα. Η αστυνομία ανέφερε πως οι διαδηλωτές έφταναν τις 25.000, ενώ οι ίδιοι οι φοιτητές μιλούν για 40.000. Οι Ιρλανδοί φοιτητές διαμαρτύρονταν για την επικείμενη αύξηση διδάκτρων στα ιρλανδικά πανεπιστήμια, αλλά και για την υποχρηματοδότηση της παιδείας που οδηγεί σε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων από τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας. Το "education not immigration" ήταν το σύνθημα της ιρλανδικής φοιτητικής διαδήλωσης και αυτήν τη στιγμή εκφράζει νέους σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Γαλλία
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι φοιτητές έδωσαν το “παρών” και σε διαμαρτυρίες που δεν αφορούν μεν πανεπιστημιακά ζητήματα αλλά σίγουρα αφορούν το μέλλον των νέων ανθρώπων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας όπου τον Οκτώβριο που μας πέρασε συνταράχθηκε από σφοδρές διαμαρτυρίες των πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Οι φοιτητές και μαθητές της χώρας κατά δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σχετικές δημοσκοπήσεις 1 στους 3 Γάλλους ήταν υπέρ των κινητοποιήσεων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!