| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
M. Bρετανία - Aυξήσεις διδάκτρων, περικοπές θέσεων και μισθών

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΔΙΕΘΝΗ - Φύλλο:171
Με πλειοψηφία κατά 21 ψήφους ψηφίστηκε στις 9 του Δεκέμβρη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιτρέπει στα αγγλικά πανεπιστήμια να χρεώνουν τους φοιτητές τους δίδακτρα που θα ξεκινούν από τις 6.000 και θα φτάνουν τις 9.000 στερλίνες τον χρόνο (10.760 ευρώ), ποσό τριπλάσιο από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα. Η αύξηση αυτή θα εφαρμοστεί από το 2012. Την ίδια στιγμή, το κράτος σχεδιάζει να περιορίσει δραστικά τις επιχορηγήσεις στην ανώτατη παιδεία, στο πλαίσιο του προγράμματος σκληρής λιτότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Guardian, μέχρι το 2012 οι θέσεις στα πανεπιστήμια πρόκειται μειωθούν κατά 10.000.

Αυτές οι «επιπλέον» 10.000 θέσεις χρηματοδοτήθηκαν φέτος και το ίδιο προβλέπεται και για του χρόνου, όμως αυτό θα σταματήσει το 2012. Όπως είχε γράψει το «Καποδιστριακό» πριν δύο τεύχη ο φόβος συρρίκνωσης των ευκαιριών για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είχε ως αποτέλεσμα έναν πρωτοφανή ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε κάποιο ίδρυμα, που αναμένεται του χρόνου να γίνει εντονότερος. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις υποψήφιους δεν κατάφερε να εισαχθεί την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο αρμόδιος Υπουργός για τα πανεπιστήμια κ. David Willetts σχολίασε επ’ αυτού ότι το 2012: «Θα δημιουργηθεί μια μέτρια δημογραφική πτώση των εισαχθέντων, καθώς θα έχει προηγηθεί μια δημογραφική διόγκωση. Επομένως δεν μιλάμε αναλογικά για σημαντική μείωση». Επίσης συμπλήρωσε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχει μια ελλοχεύουσα κοινωνική και οικονομική τάση που κάνει πολλούς ανθρώπους να θέλουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο. Θα δούμε κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η τάση».

Σύμφωνα με τους Υπουργούς, τα έσοδα των πανεπιστημίων από τα φοιτητικά δάνεια θα αυξηθούν από 2.5 δις σε 3.6 δις στερλίνες, υπολογίζοντας ότι τα πανεπιστήμια κατά μέσο όρο θα χρεώνουν 7.500 στερλίνες ετησίως. Ο συνδυασμός περικοπών της χρηματοδότησης και ταυτόχρονης αύξησης των διδάκτρων θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης για τη διδασκαλία και την έρευνα από περίπου 9.2 δις. στερλ. σε 9.1 δις. στερλ. μέχρι το 2012.

Παράλληλα οι Υπουργοί λένε ότι τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα πρόστιμα εάν υπερβούν το όριο των θέσεων το προσεχές έτος. Το πρόστιμο ανέρχεται στις 3.750 στερλ. για κάθε σπουδαστή που εισάγεται πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Τα πανεπιστήμια δέχονται επίσης πιέσεις για να περικόψουν τους μισθούς του προσωπικού τους.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!