| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
O μεγάλος σεισμός της Iαπωνίας Xαριστική βολή ή μια νέα ώθηση στην οικονομία;

Δημοσίευση: 05-04-2011 - Στήλη: ΔΙΕΘΝΗ - Φύλλο:174


Ο ιαπωνικής καταγωγής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής  Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών του Southern Methodist University των Η.Π.Α. William M. Tsutsui, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα σύγχρονης ιαπωνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην οικονομική ιστορία, μίλησε στο έντυπο The Chronicle of Higher Education για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το τραγικό συμβάν του σεισμού στην οικονομία και ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα μίλησε και για το πώς βίωσε τα γεγονότα καθώς βρισκόταν στην Ιαπωνία την ημέρα που χτύπησε ο εγκέλαδος. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

 

«Για όσο μεγαλύτερο διάστημα η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας παραμείνει ανενεργή, ολοένα και περισσότερο οι διεθνείς αγορές θα στραφούν προς την Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν. Μπορεί οι Ιάπωνες να υπερέχουν τεχνολογικά σε μερικούς τομείς, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί θα σπεύσουν για να καταλάβουν τις αγορές. Αν δεν καταφέρει η Ιαπωνική οικονομία να μπει γρήγορα και πάλι στο παιχνίδι, ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός και μακροπρόθεσμος, παρουσιάζοντας διεθνές ενδιαφέρον. Αρκεί να συλλογιστούμε ότι μέχρι στιγμής η Ιαπωνία αποτελεί την τρίτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.

 

Αυτήν τη στιγμή έχουν σημειωθεί ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο και είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτεί κανείς βενζίνη. Εάν αυτό συνεχιστεί πέρα από τις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να ασκήσει βαθιά επίδραση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ιαπωνίας.

 

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ιαπωνική οικονομία βρισκόταν σε μια παρατεταμένη ύφεση για 20 έτη, υπάρχουν δύο τρόποι ερμηνείας αυτής της κρίσης. Είτε θα αποτελέσει την «χαριστική βολή», είτε σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, η ίδια η κατάσταση θα παράσχει ένα είδος ώθησης για να ταρακουνηθεί και να ξυπνήσει η οικονομία. Φυσικά στη δεύτερη περίπτωση προκύπτει το ερώτημα: πού θα βρει η χώρα τα λεφτά; Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τη φορολογία για να πραγματοποιηθούν οι επισκευές στο βόρειο μέρος, τότε θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, και δεν πρόκειται να σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος».

 

Ο Καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστούν τα πολιτικά κόμματα για την κατασκευή μιας ατζέντας ικανής να παράσχει μια σωστή κατεύθυνση για την χώρα. Ολόκληρη η συνέντευξη: http://chronicle.com/article/Expert-on-Japans-Economy/126798/

 


data…

H ρωσική «Silicon Valley»
Ως μέρος της εθνικής προσπάθειας να επανοικοδομηθούν οι ερευνητικές ικανότητες της χώρας και να προωθηθεί η επιστημονική καινοτομία, η ρωσική κυβέρνηση ενθαρρύνει τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής γνώσης και της επιχειρηματικής πρακτικής και να βοηθήσει τους σπουδαστές να αποκτήσουν γνώσεις πραγματικής εργασιακής εμπειρίας.
Πιο συγκεκριμένα, από το 2009 η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, ο οποίος επιτρέπει στα πανεπιστήμια να λειτουργούν επιχειρήσεις τεχνολογίας χρηματοδοτούμενες από ιδιωτικούς επενδυτές και από την κυβέρνηση.
Με την υπογραφή του νόμου, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θέλησε να παράσχει στα πανεπιστήμια πρόσφορο νομικό έδαφος για την ανάπτυξη και το όφελος από τις καινοτόμες ιδέες τεχνολογίας.
Με την κίνηση αυτή ελπίζεται η λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Η ανεργία στην Ρωσία τον Ιανουάριο έφτασε στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Επομένως αναμένεται η απορρόφηση των πτυχιούχων μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 200 εκατομμύρια δολ. για να δημιουργήσει η ρωσική «Silicon Valley», ενώ από τον Σεπτέμβρη διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα τη χώρας ξεκίνησαν συνεργασία με τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια - το πανεπιστήμιο Maryland, το πανεπιστήμιο Purdue, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον-.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του κρατικού πανεπιστημίου Chelyabinsk, το οποίο βρίσκεται σε μία βιομηχανική πόλη 1.000 μίλια ανατολικά από την Μόσχα. Το πανεπιστήμιο αυτό έχει ιδρύσει εφτά μικρές φοιτητικές επιχειρήσεις, για τις οποίες η τοπική διοίκηση έδωσε πολύ μικρές επιχορηγήσεις της τάξεως των 7.100 δολ.
Η πιο επιτυχημένη αφορά τις Ιατρικές Τεχνολογίες και σε αυτήν σχεδιάζεται και επιδιορθώνεται εξοπλισμός ογκολογικών κέντρων και νοσοκομείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας χρησιμοποιεί λογισμικό κατασκευασμένο από μία εταιρεία που απασχολεί δέκα προπτυχιακούς και απόφοιτους, με αντικείμενο τα πληροφοριακά συστήματα ανάλυσης. Μέχρι στιγμής έχουν συνολικά δημιουργηθεί περισσότερες από 330 επιχειρήσεις.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!