| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Κραυγή αγωνίας για την Αθήνα που χάνεται

Της Σoφίας Καναούτη

Δημοσίευση: 20-03-2013 - Φύλλο:193
Η επέλαση της κρίσης στο Ιστορικό Κέντρο: Πρωτοβουλίες από τον Δήμο Αθηναίων, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και πολιτισμικούς φορείς του Κέντρου της Αθήνας, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

 

Μια περίεργη μετακίνηση «προς τα άνω» συμβαίνει εδώ και κάποια χρόνια, από τις απαρχές της κρίσης, στην Αθήνα. Χρήστες ναρκωτικών ουσιών, άστεγοι, μετανάστες μικροπωλητές, μετακινούνται, «ανεβαίνουν» σιγά σιγά αλλά σταθερά, από την «κάτω» πλατεία που ήταν η Ομόνοια, προς τις «επάνω», αρχικά γύρω από το Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και τώρα και γύρω από την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη, όλο και πιο κοντά σ’ αυτά που ήταν κάποτε τα πιο πλούσια ή και τα πιο σεβαστά κομμάτια της πόλης.

 

Ο πεζόδρομος Γρηγορίου του Ε΄, δίπλα στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου που τέμνει την Ακαδημίας και την Πανεπιστημίου, παρέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: στρωμένος με λευκό μάρμαρο, γεμίζει τη νύχτα από ανθρώπους που κάνουν βρόμικες συναλλαγές.


Δυστυχώς σε καιρό κρίσης βρίσκει υποστηρικτές η απαράδεκτη απλούστευση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων. Με φθηνούς εντυπωσιασμούς και επιφανειακές προσεγγίσεις, συχνά η προβολή της εγκληματικότητας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξωθεί τους πολίτες σε δαιμονοποίηση των χρηστών και των μεταναστών – είναι η λογική που λέει ότι αν τους διώξουμε απλώς, τότε το πρόβλημα παύει να υπάρχει...Αν οι πολίτες στραφούν απλώς κατά των χρηστών και κατά όλων των αδυνάτων, τότε και η τακτική διαίρει και βασίλευε δικαιώνεται, αλλά και αποθρασύνεται ο Έλληνας πολίτης. Με το να στρέφεται στη βία και όχι στην πολιτική στο τοπικό επίπεδο, δίνει το άλλοθι να χρησιμοποιηθεί βία και στα εθνικά ζητήματα.


Μια διαφορετική θεώρηση του προβλήματος, που ευελπιστεί να βοηθήσει να επιλυθεί και όχι απλώς να το πάει παραπέρα, σε άλλη πλατεία, εξέθεσαν σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του Ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά και σημαντικότατων πολιτιστικών φορέων της Αθήνας σε εθνικό επίπεδο. Μόνος εκπρόσωπος της πολιτείας κατά τη συνέντευξη τύπου, που μάλιστα ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες, ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας στις 21 Φεβρουαρίου. Εξέθεσαν ζητήματα, προτάσεις και αποφάσεις, εκτός από τον Δήμαρχο Αθηναίων, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρος Ευαγγελάτος, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυρία Ελένη Μαΐστρου, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργος Χαρβαλιάς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Γιάννης Χουβαρδάς. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και πολιτισμικών φορέων αυτού του τόπου για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «όλοι όσοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εμπορίας και δημόσιας χρήσης ναρκωτικών φοβούνται το πολιτικό κόστος και προτιμούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών και των διερχομένων πολιτών αντί να συζητήσουν σοβαρά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα». Ανήγγειλε ότι ο Δήμος στο πλαίσιο της νομοθεσίας θα προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρων Προένταξης Eξαρτημένων Ατόμων, αξιοποιώντας και την εμπειρία ευρωπαϊκών πόλεων. Με υποδομές, εργασία και ανθρώπινο δυναμικό, και σε συνεργασία με φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα δημιουργηθούν χώροι υποδοχής, υγιεινής, σίτισης, στήριξης και ενημέρωσης χρηστών ουσιών για τα προγράμματα απεξάρτησης που υπάρχουν. «Για τον Δήμο υπάρχουν δυο επιλογές: η μια να παραδεχτεί ότι ηττήθηκε από τη γραφειοκρατία, η δεύτερη να βρεθούμε δυναμικά στο πλευρό των πολιτών. Και αυτό κάνουμε. Το οφείλουμε στους ανθρώπους της πόλης που έχουν κουραστεί, σχεδόν έχουν εξαντληθεί από τις καθημερινές αντιξοότητες, το οφείλουμε στους επισκέπτες και στην εικόνα της πρωτεύουσας» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Προανήγγειλε δε ότι ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί άμεσα σε πύκνωση των συνεργείων καθαριότητας και επιτήρησης σε τρία ιδιαιτέρως επιβαρυμένα σημεία, όπως είναι τα Προπύλαια, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανάλογη δράση θα αναπτυχθεί και στο Εθνικό Θέατρο.


Αναφερόμενος στην εμπειρία του μηχανισμού του Δήμου από την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων και της στήριξής τους σε περιόδους εκτάκτων καιρικών φαινομένων, σημείωσε ότι αυτή η εμπειρία με προετοιμασία χώρων φιλοξενίας, εκτεταμένο street work και συνεργασία με ΜΚΟ θα αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τίθεται σε λειτουργία και το νέο Κέντρο Φιλοξενίας αστέγων στη Λεωφόρο Αθηνών.


Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρος Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ακαδημίας για την προστασία του ευρύτερου χώρου των Προπυλαίων και για συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, για την περίφραξη των κτηρίων της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Ευαγγελάτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις των αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά ευχαρίστησε τον Δήμο Αθηναίων για τις πρωτοβουλίες του.


Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα βίας οφείλονται στην αβελτηρία της Πολιτείας». Ευχαρίστησε τον Δήμο Αθηναίων για την επιτυχή αντιμετώπιση του παραεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής και των Προπυλαίων. Πρότεινε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και του Δήμου Αθηναίων για την αξιοποίηση, μετά από νομοθετική ρύθμιση, των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας αστέγων. Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως επιβάλλει η ιστορία και ο συμβολισμός τους, και ότι «για τα επεισόδια εκεί δεν ευθύνονται τα Προπύλαια αλλά κάποιοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».


Στην κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πατησίων, με το παραεμπόριο αναφέρθηκε ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος τόνισε ότι «λύση δεν είναι η φυγή. Θέλουμε και πρέπει να παραμείνουμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ως πνευματικός φάρος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του κέντρου». Αναφερόμενος στις παραβατικές συμπεριφορές από την άνθηση του παραεμπορίου στην περιοχή, σημείωσε ότι «η ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου είναι πρωτίστως αυτή της πρόληψης παρά της καταστολής» και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές η δυνατότητα προληπτικής αντιμετώπισης της δραστηριότητας του παραεμπορίου επί της οδού Πατησίων, τη στιγμή που είναι μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο».


Εκ μέρους του πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Σίμου Σιμόπουλου, η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, κυρία Ελένη Μαΐστρου, έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της οδού Τοσίτσα και την κατάληψή της από χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σημειώνοντας όμως ότι το πρόβλημα στην Στουρνάρη και την περιοχή Εξαρχείων παραμένει. Η κυρία Μαΐστρου εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση για περίφραξη πανεπιστημιακών χώρων.


Ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργος Χαρβαλιάς αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΑΣΚΤ και του ΟΚΑΝΑ για έργα υποστήριξης στα προγράμματα απεξάρτησης. Η απόφαση που πάρθηκε στηρίζει τον δημιουργικό προσανατολισμό και την επαγγελματική εκπαίδευση για τοξικοεξαρτημένους.


Τέλος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Γιάννης Χουβαρδάς εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση στο κέντρο Αθήνας, σημειώνοντας ότι έως και μερικούς μήνες πριν η περιοχή στους δρόμους γύρω από το Θέατρο έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Σημείωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου, με τον οποίο μπόρεσε, έως σήμερα, να συνεργαστεί.

 

Είναι σημαντικό σε εποχές κρίσης, που σηματοδοτούν μεγάλες αποκαλύψεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να μπορούμε να δούμε τον συνάνθρωπό μας για να μπορέσουμε μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο, φορέας της δωρεάν παιδείας, δείχνει πάντα την ανοχή και την υποστήριξή του στις ομάδες που δεν είναι προνομιούχες στην ελληνική κοινωνία. Οι τωρινές πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου και πολιτισμικών φορέων επιβεβαιώνουν τη σύνδεσή του με μία κοινωνία ενεργών πολιτών, και τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, στο οποίο τα παιδιά μας δεν θα ξενιτεύονται, και κανείς πολίτης του ελλαδικού χώρου δεν θα διώκεται από το κέντρο της πόλης. Το κέντρο της Αθήνας απηχεί σημαντικές ιστορικές στιγμές του πρόσφατου και του απώτατου παρελθόντος, που συνδέουν τους κατοίκους μεταξύ τους, αντί να τους διαχωρίζουν τον έναν από τον άλλο.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!