| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΦΑΚΕΛΟΣ - Φύλλο:190
Ένας ιστορικός χώρος

Το κτήριο υπολογίζεται από τους ειδικούς πως έχει κτισθεί στα τέλη του 13ου αιώνα και στα παλαιότερα τμήματά του μπορεί να διακρίνει κανείς αρχιτεκτονική φράγκικης τεχνοτροπίας. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα προοθωνικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Η πρώτη αναφορά του κτηρίου βρίσκεται σε ελαιογραφία του 1674 του ζωγράφου J. Currey. Ο πίνακας αυτός βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (ή Μουσείο Βούρου-Ευταξία). Το 1831 ο αρχιτέκτων και πολεοδόμος Σταμάτιος Κλεάνθης αγοράζει την επιβλητική κατοικία από την Οθωμανή ιδιοκτήτριά του την Ζαντέ Χανούμ, και αφού την επισκευάσει την χρησιμοποιεί ως κατοικία και πιθανότατα και ως χώρο εργασίας.

Στις 22 Απριλίου του 1837 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Βασιλικό διάταγμα του Όθωνα για τη σύσταση του Πανεπιστημίου. Η "Οικία Κλεάνθους" θεωρήθηκε ως το καταλληλότερο οίκημα για να φιλοξενήσει το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του.

Στις 3 Μαΐου του 1837 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Πανεπιστημίου με τη λειτουργία τεσσάρων σχολών: Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Φιλοσοφικής. Από το 1861 που ο Κλεάνθης πούλησε το σπίτι του σε ιδιώτη μέχρι και το 1967, όπου και έγινε για πρώτη φορά ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών, άλλαξε αρκετές φορές χρήση και ιδιοκτήτες. Κύριο έκθεμα του Μουσείου είναι το ίδιο το κτήριο. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται βιβλία, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, συγγράμματα καθηγητών του Πανεπιστημίου, προσωπογραφίες καθηγητών, χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, χειρόγραφα βιβλία, παλαιά επιστημονικά όργανα, μετάλλια και διάφορα αναμνηστικά του Πανεπιστημίου.

Δραστηριότητες & τρέχουσες Εκδηλώσεις

Ο Προϊστάμενος του Μουσείου κ. Ιωάννης Καρανικολής υπογραμμίζει ότι «πολιτική του μουσείου είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του, να διατηρεί έναν κοινωνικό χαρακτήρα και να απευθύνεται προς όλους. Για τον λόγο αυτό φιλοξενούμε πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις (παραστάσεις, συναυλίες, συμπόσια κ.ά), για όλες τις ηλικίες, με ποικίλο πολιτιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο».

Προς την κατεύθυνση αυτή κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα προσφέρονται ξεναγήσεις προς το κοινό με μεγάλη ανταπόκριση από οικογένειες. Αντίστοιχα την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά. Η συμμετοχή σε αυτά απαιτεί προκράτηση θέσης ενώ οι γονείς πρέπει να συνοδεύουν τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή οι μικροί φίλοι του Μουσείου, ηλικίας 5-8 ετών, μπορούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;» το οποίο περιλαμβάνει διαδραστικές και ομαδικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά η κ. Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης, τονίζει «δεν θέλουμε ένα μουσείο – αποθήκη αλλά ένα μουσείο ζωντανό που να καταφέρνει να προσελκύει κοινό, πέρα από το συνηθισμένο δηλαδή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τουρίστες». Επίσης οργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομάδων ενηλίκων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.

Τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο χώρος το Μουσείου αναδεικνύει και η τρέχουσα έκθεση με τίτλο Sanatorioproject. Πρόκειται για μια μοναδική εικαστική δράση με θέμα της το Σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγή» (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου, που ίδρυσε ο Ιατρός Γιώργος Καραμάνης (1873-1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνολικά 18 καλλιτέχνες αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα και τη ζωή των τροφίμων του ιδρύματος με κατασκευές, πίνακες, ηχητικά και οπτικά μέσα. Η ιδέα και ο σχεδιασμός του ανήκει στους εικαστικους Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκο Ποδιά οι οποίοι, μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα, επιτέλεσαν επιτόπια έρευνα στο Σανατόριο και στα αρχεία μιας ολόκληρης εποχής. Η τοποθέτηση των πρωτότυπων έργων τού project δίπλα από τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας καταλήγουν σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα και καταφέρνουν να προσφέρουν μία βιωματική εμπειρία στον επισκέπτη. Το Sanatorio Project υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής το έχουν παρακολουθήσει περίπου 1000 άτομα, και θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν οι επισκέπτες του Μουσείου μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη. Στις 30 Δεκεμβρίου ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση Sanatorioproject από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση.


Επίσης στις 6 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο εβδομαδιαίος κύκλος συναντήσεων «Παντέχνου Πυρός Σέλας – Λαμπερές Ιστορίες της Φωτιάς», με την ομιλία από την ειδική επιστήμονα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρα Όλγα Μαλανδράκη με τίτλο: «Ο κυρίαρχος ήλιος και οι επιπτώσεις του: διαστημικός καιρός». Όπως κάθε Πέμπτη, στις 17:45 θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου.

Στις 8 και στις 9 Δεκεμβρίου, 12.00–15.00 και στις 10 Δεκεμβρίου 18.00–21.00 θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την έκθεση διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (ΗelMSIC) – Toπική Επιτροπή Αθηνών. Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 


Ακόμα στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου, ώρα 10.00, το Μουσείο θα φιλοξενήσει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Γερμανικός Ρομαντισμός: Πρόσληψη και Κριτική» που διοργανώνει το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού των 35 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί ειδικές εκδηλώσεις, και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών με ανακυκλώσιμα υλικά. Το εργαστήρι απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά άνω των 6 ετών. Είσοδος ελεύθερη.

Τέλος στις 22 Δεκεμβρίου η Σύλβια Βενιζελέα και η Λουκία Κωνσταντάτου θα παρουσιάσουν την Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων Παραμυθιών: Θάματα και Καρκαντζέλια.

Η παράσταση αφήγησης συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (κανονάκι το βασικό όργανο, καθώς και μικρά οργανάκια από διαφορετικές γωνιές του κόσμου) και τραγούδια των Χριστουγέννων. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και η τιμή εισιτηρίου είναι 4 ευρώ (παιδιά, φοιτητές και άνεργοι) και 6 ευρώ ενήλικες. Tα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και για τις δύο εκδηλώσεις 9:00-14:00 στα τηλέφωνα του Μουσείου.

Μελλοντικά Σχέδια

«Δίνουμε έμφαση στην διαδραστικότητα σε ό, τι δημιουργούμε» τόνισε η κ. Κίττα, ενώ ο κ. Καρανικολής σημειώνει πως «για να υλοποιηθούν όλα αυτά απαιτείται και η ανάλογη οικονομική στήριξη».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2013 θα παρουσιασθεί για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη παράσταση με τίτλο SOCRATES NOW που διοργάνωσε το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Απολογία του Σωκράτη με πρωταγωνιστή το Γιάννη Σιμωνίδη θα ξαναζωντανέψει στα αγγλικά στην αυλή του Παλαιού Πανεπιστημίου, λίγα μόλις μέτρα από τον φυσικό χώρο διεξαγωγής της ιστορικής δίκης του Σωκράτη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά 1500 άτομα από 36 χώρες ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ακόμα και απ’ τον διεθνή τύπο με χαρακτηριστική την αναφορά στην εφημερίδα Guardian. Κάθε βράδυ, μετά το τέλος του θεατρικού έργου, δεκάδες άτομα από κάθε γωνιά της γης συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση για την άμεση χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην εγχώρια και διεθνή κρίση.

Ο κ. Καρανικολής προτρέπει όλους να επισκεφθούν το Μουσείο Ιστορίας και τονίζει: «Εργαζόμαστε ομαδικά και ψάχνουμε συνεχώς να βρίσκουμε νέα πράγματα. Επιδιώκουμε τους νεωτερισμούς με σεβασμό πάντα στον χαρακτήρα και την ιστορία του χώρου, φιλτράροντας την κάθε πρόταση και ιδέα. Συνεχώς αυξάνονται τα αιτήματα για διεξαγωγή εκδηλώσεων, αλλά και φιλοξενία συνεδρίων και ημερίδων μελών Δ.Ε.Π. στον χώρο μας και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Στόχος μας είναι να πάμε το Μουσείο ακόμα πιο μπροστά».

Διοίκηση
Πρόεδρος: Πρύτανης,
κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης


Προϊστάμενος:
κ. Ιωάννης Καρανικολής


Επικοινωνία
Θόλου 5, Πλάκα- 10556 Αθήνα
Τηλ: 210 3689502- 8- 5
Website: http://www.historymuseum.
uoa.gr/
E- mail: museum@uoa.gr
Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό Ωράριο (1/10-31/5)
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:30-
14:30
Θερινό Ωράριο (1/6-30/9)
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
9:30-14:30
Δευτέρα & Τετάρτη
9:30-14:30 & 18:00-21:0
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!