| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
25 ΧΡΟΝΙΑ ERASMUS Πανεπιστήμια ανοικτά στον κόσμο

Δημοσίευση: 31-05-2012 - Φύλλο:186
Την 16η και 17η Μαΐου γιορτάστηκε στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών η συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος ΕRASMUS. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που από το 1987 έχει πλέον καθιερωθεί ως μόνιμος θεσμός της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών και καθηγητών. Το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

 

 

O Εορτασμός

 

Η πρώτη μέρα πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών όπως «An Education» του Lone Scherfig, «Mujeres al borde de un ataque de nervios» του Pedro Almodovar, «Goodbye Lenin!» του Wolfgang Becker κ.ά Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου με ξεχωριστά αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, στην jazz και rock μουσική, καθώς και στα Κρητικά και Ριζίτικα τραγούδια. Το μουσικό μέρος εκτελέστηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών υπό την επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας του τμήματος κ. Αναστασίας Γεωργάκη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκυμαντέρ «Communal Kitchen» το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Γκαίτε και της ΕΡΤ, σε σενάριο/σκηνοθεσία της Γιούλας Μπούνταλη η οποία είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ιδρύματός μας.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Καθηγήτρια κ. Ελένη Μαντζουράνη και η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ESN Kapa Athens κ. Ευγενία Ζάχου.

 

 

Στόχοι του Προγράμματος

 

Τ ο ERASMUS αποτελεί το κύριο τομεακό πρόγραμμα του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης (LLP) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συμπεριλαμβάνει την κινητικότητα (ανταλλαγή) φοιτητών για σπουδές, την κινητικότητα φοιτητών για πρακτική άσκηση, την κινητικότητα καθηγητών, εντατικά προγράμματα μικρής διάρκειας, σχέδια από κοινού ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών, Ακαδημαϊκά Δίκτυα Erasmus (Erasmus Academic Networks) κ.ά. Η χρονική διάρκεια σπουδών που δύναται ένας φοιτητής που συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS να διανύσει στο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για το οποίο θα επιλεγεί είναι από 3 έως 12 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-11, 231.410 ευρωπαίοι φοιτητές και 42.813 μέλη Δ.Ε.Π. έλαβαν υποτροφία Erasmus. Από το σύνολο των φοιτητών 190.498 μετέβησαν στο εξωτερικό για να κάνουν μέρος των σπουδών τους, σημειώνοντας αύξηση 7,2%, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν πρακτική άσκηση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αξιοποίηση του προγράμματος κάνουν κατ’ εξοχήν οι προπτυχιακοί φοιτητές (67%) λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος σπουδών τους. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο πρόγραμμα από την έναρξή του (1987), ενώ από το 2007 του έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο διευρυμένος Πανεπιστημιακός Χάρτης ERASMUS (Extended Erasmus University Charter) ο οποίος δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. Εκτός από τους καθαρά ακαδημαϊκούς στόχους, το πρόγραμμα επιδιώκει τη γνωριμία των φοιτητών με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής. Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία εκμάθησης (ή βελτίωσης της γνώσης) της γλώσσας στη χώρα υποδοχής. Στο Πανεπιστήμιό μας το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει ειδικές παραδόσεις μαθημάτων ελληνικών για τους εισερχόμενους φοιτητές ERASMUS.

Η υποτροφία που χορηγείται στους φοιτητές για σπουδές κυμαίνεται από 300 έως 657 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τη χώρα υποδοχής. Τα αντίστοιχα ποσά για την πρακτική άσκηση είναι από 361 έως 845 ευρώ. Ειδικό στόχο του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων όλων των ηλικιών, περιλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των μειονεκτουσών ομάδων, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής προέλευσης, για τα οποία προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση.

 

 

Κινητικότητα Φοιτητών και Στατιστικά Στοιχεία

 

 

Για το έτος 2012-2013 το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει συνάψει 689 Διμερείς συμφωνίες ΕΡΑΣΜΟΣ (Erasmus BilateralAgreements) με 346 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από 30 χώρες. Μέσω αυτών αναμένεται να φοιτήσουν σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια 600 φοιτητές όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αντίστοιχα οι εισερχόμενοι Ευρωπαίοι φοιτητές αναμένεται να ξεπεράσουν τους 250. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το πρώτο έτος ισχύος του προγράμματος έως και σήμερα έχει αποστείλει πάνω από 8600 φοιτητές σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και αντίστοιχα έχει υποδεχτεί περί τους 4100 Ευρωπαίους φοιτητές. Βρίσκεται έτσι στη 2η θέση μεταξύ όλων των Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε κινητικότητα φοιτητών. Επιπλέον 500 περίπου καθηγητές του Ιδρύματος έχουν μετακινηθεί για διδασκαλία στα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Συγκεντρωτικά, η πλειοψηφία των εισερχόμενων φοιτητών για την τριετία 2008-2010 (ακαδημαϊκά έτη: 2008-9, 2009-10, 2010-11) γράφτηκε στην Νομική Σχολή, ενώ το Πανεπιστήμιό μας υποδέχθηκε κυρίως φοιτητές από την Γαλλία (225 άτομα), την Γερμανία (132 άτομα) και την Ισπανία (92 άτομα).

 

Αντίστοιχα την τετραετία 2008-2011 οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξαν κυρίως την Γαλλία ως προορισμό (493 άτομα) και στη συνέχεια την Γερμανία (328) και την Ισπανία (230), ενώ οι φοιτήτριες συμμετέχουν κατά πολύ περισσότερο στο πρόγραμμα ERASMUS από ό,τι οι φοιτητές. Οι φοιτητές της Νομικής φαίνονται πιο τολμηροί καθώς με μεγάλη διαφορά επιλέγουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ αξιόλογη κινητικότητα φοιτητών έχουν τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τέλος βλέπουμε ακόμα μια φορά ότι η Γαλλία έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις, αυτή τη φορά των εξερχόμενων μελών Δ.Ε.Π., με 27 επισκέπτες την τελευταία τετραετία.

 

Η ανταπόκριση των φοιτητών και μελών Δ.Ε.Π. στο κάλεσμα που απευθύνει το πρόγραμμα ERASMUS κάθε χρόνο κορυφώνεται και το πρόγραμμα ERASMUS έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει κανείς κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων καθηγήτρια κ. Ελένη Μαντζουράνη σημειώνει ότι: «το πρόγραμμα πάντα λειτουργούσε εξαιρετικά χάρις στο ικανό διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων σε αγαστή συνεργασία με τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος. Υπό την ηγεσία της νέας Πρυτανείας έχει δοθεί νέα πνοή μέσω της δυνατότητας ανάληψης πολλών πρωτοβουλιών από τα μέλη της Επιτροπής και από εμένα προσωπικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Σημειώνω ότι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η παρουσία μας στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora και πιστεύουμε ότι, με οπλοστάσιο το προσωπικό, τους φοιτητές και τις Πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, είναι εφικτό να επιδιώξουμε και να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω και να παρακαλέσω όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο Erasmus και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία ανοίγουν νέους ορίζοντες στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα που η εποικοδομητική και δυναμική παρουσία μας ‘στην Ευρώπη των εταίρων και φίλων’ στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης συγκυρίας που διανύει η χώρα είναι απολύτως απαραίτητη».
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!