| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Φοιτητικές Εστίες: Στα A.E.I. η αρμοδιότητα, χωρίς τους πόρους!

Δημοσίευση: 10-02-2012 - Φύλλο:182
Σε μεγάλο πρόβλημα τείνει να αναδειχθεί για τα Πανεπιστήμια της χώρας η μεταφορά της διαχείρισης των φοιτητικών εστιών σε αυτά, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος και χωρίς την πρόβλεψη των απαραίτητων πόρων.

Η «λύση» της οχτάμηνης παράτασης


Αυτή την στιγμή τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διανύουν την περίοδο της οχτάμηνης παράτασης, η οποία συμφωνήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις 28 Δεκεμβρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους
Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμο Σιμόπουλο.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να βρεθούν λύσεις τόσο διαδικαστικού όσο και οικονομικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των εστιών. Από πλευράς της πανεπιστημιακής κοινότητας υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν είχε προηγηθεί μεθοδικός διάλογος, θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί ομαλά η μεταφορά της διαχείρισης των εστιών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Παράλληλα προβλέφθηκε παράταση της άσκησης αρμοδιότητας της λειτουργίας των εστιών από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ- πρώην Ε.Ι.Ν) έως την 31η Αυγούστου. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους δέχθηκαν να αναλάβουν το προσωπικό των φοιτητικών εστιών, προκειμένου να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους από απολύσεις τον νέο χρόνο. Σε δήλωσή του ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος για την εν λόγω απόφαση επεσήμανε ότι, «επιτυγχάνουμε την ουσιαστική ανάληψη της φοιτητικής μέριμνας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μέσα σε καθεστώς ασφάλειας, τόσο για τις διοικήσεις τους, όσο και πρωτίστως για τους επωφελούμενους φοιτητές και σπουδαστές τους».
Χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι του Υπουργείου προς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καλούνται αυτά, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να προετοιμαστούν στο να προσφέρουν μία συνολική υποστήριξη στις εστίες, όπως έκανε έως και τώρα το Ε.Ι.Ν. Επίσης με το δεδομένο ότι τα Πανεπιστήμια είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τις ταχύτητες που απαιτούν οι ανάγκες της καθημερινότητας. Ήδη το Πανεπιστήμιο διανύει μια δύσκολη περίοδο καθώς έχουν μειωθεί τα έσοδά του σημαντικά. Η επιβάρυνση τώρα με το τεράστιο, τόσο από πλευράς ουσίας όσο και από πλευράς διαχείρισης, έργο των φοιτητικών εστιών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Έτσι υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι επαρκές αυτό το οχτάμηνο περιθώριο προετοιμασίας καθώς δεν λύνεται το σημαντικό ζήτημα εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για να λειτουργήσουν οι εστίες. Η όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σύστημα γενικότερα και στον χώρο της Παιδείας ειδικότερα, καθιστά αμφίβολο το εάν επαρκεί το οχτάμηνο περιθώριο και υπάρχει ανησυχία ότι τα Ιδρύματα δεν θα είναι έτοιμα όχι από δική τους υπαιτιότητα, αλλά από υπαιτιότητα της Πολιτείας. Αφενός το ζήτημα ανάληψης της ευθύνης των εστιών θέλει χρόνο και χρήμα, αφετέρου υπό το βάρος της εφεδρείας, οπότε όχι μόνο θα μειωθεί το προσωπικό αλλά δεν θα γίνουν και προσλήψεις, τα πράγματα φαίνονται ακόμα δυσκολότερα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι φοιτητικές εστίες αποτελούν ανάγκη κοινωνική και, ως τέτοια, η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει για αυτή.
«Η φοιτητική μέριμνα είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να το διαχειρίζεται η Πολιτεία ούτως ώστε να είναι ομοιόμορφο προς όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και προς όλους τους φοιτητές, όπως συμβαίνει με την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εύδοξος» για τα βιβλία ή με το φοιτητικό πάσο. Αντίστοιχα πρέπει να αντιμετωπίζεται η στέγαση και η σίτιση. Όλα αυτά πρέπει να μπουν κάτω από μία ενιαία ομπρέλα και να τα διαχειρίζεται το Υπ. Παιδείας, ούτως ώστε να μπορέσει να κάνει κοινωνική πολιτική. Δεν είναι δουλειά του Πανεπιστημίου η σίτιση και η στέγαση. Δουλειά του Πανεπιστημίου είναι η εκπαίδευση και η έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Εξωτερικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Λιακάκος.
Επισημαίνεται ότι τo Πανεπιστήμιο Αθηνών από την πρώτη στιγμή ζητά, με διάλογο, λύση στο πρόβλημα, η οποία να ικανοποιεί τη φοιτητική μέριμνα, δηλαδή να υπάρχουν φοιτητικές εστίες οι οποίες να λειτουργούν εύρυθμα και να εξυπηρετούν τoυς φοιτητές.


Απόφαση – Τελεσίγραφο


Υπενθυμίζεται ότι πριν από την απόφαση οχτάμηνης παράτασης, τον Σεπτέμβριο εν μέσω τότε καταλήψεων, η πολιτεία διά νόμου μετέφερε τη διαχείριση των εστιών στα πανεπιστήμια και μάλιστα άμεσα από τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς να ενημερωθούν οι Πρυτάνεις εγκαίρως και αρμοδίως για την ευθύνη που θα αναλάμβαναν.
Καθώς η απόφαση του Υπουργείου για τις εστίες δεν βασίστηκε σε συνεννόηση μεταξύ των Α.Ε.Ι., του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και του Υπουργείου, ενώ παράλληλα δεν έγινε λόγος από την πλευρά της Πολιτείας για το ποια θα είναι τα οικονομικά και πρακτικά μέσα ώστε να υλοποιηθεί εύρυθμα η μεταφορά διαχείρισης, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και αναμενόμενες.
Από την πρώτη στιγμή το Ε.Κ.Π.Α. και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπέβαλαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
«Για να λειτουργήσει το σύστημα των φοιτητικών εστιών χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση και ξεμπέρδεμα του συστήματος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Δεν μπορούν να λειτουργούν οι εστίες αποτελεσματικά με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Χρειάζονται ειδικοί κανόνες», τονίζει ο Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνιος Αργυρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί σήμερα περίπου 1.000 άτομα.

 

Μετέωροι οι εργαζόμενοι των Εστιών


Ακόμα ένα μείζονος σημασίας θέμα που προέκυψε είναι οι 315 εργαζόμενοι στις Φοιτητικές & Μαθητικές Εστίες των Ιδρυμάτων, που παραμένουν απλήρωτοι και πρέπει να τακτοποιηθούν από την Πολιτεία με την έκδοση και δημοσίευση των αναγκαίων αποφάσεων μεταφοράς τους, έτσι ώστε να πληρωθούν νόμιμα. Ο Πρύτανης κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι το Πανεπιστήμιο δεν θέλει το προσωπικό των εστιών.
«Στα 35 χρόνια που είμαι δικηγόρος δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά τέτοια ανευθυνότητα στους χειρισμούς. Δεν έφταιγαν σε τίποτα αυτοί οι άνθρωποι που είναι σκληρά εργαζόμενοι. Η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι απαράδεκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρός.

 

 


 

Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών
Πατησίων 279-281

1961-1967. Aρχιτέκτονες: Νίκος Δεσύλλας, Δημήτρης Kονταργύρης, Aντώνης Λαμπάκις, Παύλος Λουκάκης


H Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών αποτελεί την πρώτη τολμηρή προσπάθεια της τότε νέας αρχιτεκτονικής γενιάς να αμφισβητήσει την «αρχιτεκτονική της πρόσοψης» των αθηναϊκών οικοδομικών τετραγώνων, αξιοποιώντας τις αρχές της μοντέρνας πολεοδομίας και τον αντιαστικό μορφολογικό κώδικα του διεθνούς μπρουταλισμού. Η μελέτη των τεσσάρων αρχιτεκτόνων βραβεύτηκε με Α βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1959.
Το κτίριο καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων, Ευγ. Καραβία, Αγ. Λουκά και Στ. Κυπαρίσου. Oι όγκοι του αναπτύχθηκαν ελεύθερα αποδεσμευμένοι από τα όρια των οικοδομικών γραμμών.


http://www.culture2000.tee.gr/ATHENS/GREEK/BUILDINGS/BUILD_TEXTS/B166_t.html
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!