| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Δημοσίευση: 03-11-2011 - Φύλλο:179
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από το 1950 έως και σήμερα συμβάλλει στην προβολή σημαντικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου στο ελληνικό κοινό, στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με πρωτοποριακά κινηματογραφικά κινήματα, καθώς και στην προβολή του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της πορείας της κατάφερε να παραμένει πάντα επίκαιρη και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Έτσι μέχρι και σήμερα δεν αποτελεί ένα νοσταλγικό κομμάτι του παρελθόντος, αλλά είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός με έντονη παρουσία. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί ξεδιπλώνεται η ιστορία της και επιχειρείται η ανάδειξη του ρόλου και του έργου της.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί την εξέλιξη της δραστηριότητας της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών που ιδρύθηκε το 1950 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών. H ιστορική πρώτη προβολή της έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1950, στην αίθουσα «Παρνασσός», με την ταινία «Το Κοράκι» του Ανρί Κλουζό. Με την οργάνωση κινηματογραφικών προβολών σε τακτικές βάσεις, τις εισηγήσεις, τις συζητήσεις, τις αναλύσεις των ταινιών αναδείχθηκε σε κέντρο έμμεσης κινηματογραφικής παιδείας, έρευνας, τεκμηρίωσης και εν μέρει τεχνικής ενημέρωσης, ενώ με την εντατική προσπάθεια αναζήτησης και συγκέντρωσης των παλαιότερων ελληνικών ταινιών και ντοκουμέντων, σηματοδοτήθηκε η αρχή της σύστασης ενός υποτυπώδους κινηματογραφικού αρχείου.


Το 1963, με το Βασιλικό Διάταγμα 105/1963 συστήνεται Ίδρυμα με την επωνυμία «Αρχεία Ταινιών Ελλάδος-Ταινιοθήκη της Ελλάδος». Ιδρυτικά μέλη της Ταινιοθήκης ήταν σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων όπως οι: Μόνα Μητροπούλου, Άγγελος Προκοπίου, Στρατής Μυριβήλης, Ηλίας Βενέζης, Ειρήνη Καλκάνη, Άλκης Θρύλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Ελένη Βλάχου, Νίκος Κούνδουρος, Σπύρος Σκούρας, Γρηγόρης Γρηγορίου, Γιώργος Ζερβός, Βίκτωρ Μιχαηλίδης και άλλοι. Ψυχή του θεσμού υπήρξε η πρώτη γενική γραμματέας και αργότερα πρόεδρος του ιδρύματος, Αγλαΐα Μητροπούλου, η οποία αξιοποιώντας τη στενή φιλική σχέση της με τον διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Ανρί Λανγκλουά, κατάφερε να αποσπάσει, υπό μορφή δανεισμού, για την Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών, ολόκληρα προγράμματα που αφορούσαν αφιερώματα σε δημιουργούς, σχολές, εθνικές κινηματογραφίες κ.λπ.

 

Πρώτο της σπίτι υπήρξε το Μέγαρο Δεληγιώργη στην οδό Κανάρη 1. Από το 2008 στεγάζεται στο νέο κτήριο τού κινηματογράφου «Λαΐς», που βρίσκεται στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Ταινιοθήκη συμβάλλει στην ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα μέσω μιας πληθώρας δραστηριοτήτων. Αυτές είναι:


Προβολές
Από το ξεκίνημά της, διοργάνωνε με επιτυχία καθημερινές προβολές. Οι προβολές αυτές έχουν μυήσει στην τέχνη του κινηματογράφου ολόκληρες γενιές κινηματογραφόφιλου κοινού. Ειδικά τις δεκαετίες του 50, 60 και του 70, που η διανομή ιδιαίτερα μη εμπορικών ταινιών στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη, η Ταινιοθήκη ήταν ο μόνος χώρος όπου μπορούσε κανείς να δει κλασσικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης αλλά και πρώτες προβολές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Τα αφιερώματα και οι προβολές συνεχίζονται με ιδιαίτερη ανταπόκριση και σήμερα.


Εκδηλώσεις και Συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της, αφορά στην προβολή του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ιδρύματα της FIAF αλλά και με τα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, το Κέντρο Κινηματογράφου, Πρεσβείες, Μορφωτικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αλλά και κεντρικό άξονα δραστηριοποίησης της Ταινιοθήκης αποτελεί η παράδοση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη συνεργασία της με τα ευρωπαϊκά αρχεία. Οι απαρχές της συνεργασίας αυτής θα πρέπει να αναζητηθούν το 1985, όταν στο πλαίσιο του θεσμού των πολιτιστικών πόλεων που εγκαινιάσθηκε από τη Μελίνα Μερκούρη, η Αγλαΐα Μητροπούλου πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους διευθυντές των Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών και έτσι να τεθεί ένα πρώτο πλαίσιο συνεργασίας.

 

Εκπαιδευτικές προβολές
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικές κινηματογραφικές προβολές οργανώνονται για μαθητές λυκείων και γυμνασίων της Αθήνας, για σπουδαστές ιδιωτικών κινηματογραφικών σχολών, θεατρικών σχολών και για φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου - των τμημάτων Μ.Μ.Ε. Επίσης, καινοτομία στην κινηματογραφική παιδεία της χώρας μας υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία των κινηματογραφικών Λεσχών. Η Ταινιοθήκη πρώτη ίδρυσε, ανέπτυξε και στήριξε ένθερμα τη λειτουργία μιας πλειάδας Κινηματογραφικών Λεσχών.

 

Ειδικές εκδόσεις
Η εκδοτική δραστηριότητα της Ταινιοθήκης αρχίζει το 1950 παράλληλα με την έναρξη των προβολών της. Για κάθε ειδικό αφιέρωμα και για κάθε ενότητα προβολών η Ταινιοθήκη εκδίδει κάθε φορά ένα πλούσιο σε υλικό, πρόγραμμα. Σήμερα στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος υπάρχουν πάνω από 4000 ειδικά προγράμματα που αποτελούν το αδιαμφισβήτητο τεκμήριο της πλούσιας συνεισφοράς της όλα αυτά τα χρόνια.


Εργαστήρια
Η Ταινιοθήκη έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κινηματογραφικό αρχείο της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί 25 ελληνικές ταινίες που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες και σημαντικές για την ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου και των οποίων η εύρεση, συντήρηση και άμεση αποκατάσταση κρίθηκε ως πρωτευούσης σημασίας, επειδή θεωρούνται αναπόσπαστα μέρη της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Στα σπάνια εκθέματα που το συνθέτουν περιλαμβάνονται: η συλλογή από τις πρώτες κάμερες λήψης και προβολής και μια πλήρης σειρά μηχανών και αντικειμένων της τεχνικής επεξεργασίας ήχου και εικόνας. Η ιστορία του Μουσείου ξεκινάει το 1990 όταν αναπτύχθηκε η συλλογή εκθεμάτων –γραφικών και μηχανικών- που συνέβαλλαν στη γέννηση της κινούμενης εικόνας.
Τα εκθέματα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

α) Προϊστορία του Κινηματογράφου,

β) Έκθεση Γνήσιων Μηχανικών Κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν από τον 17ο έως το τέλος του 18ου αιώνα για την αναπαραγωγή της κίνησης,

γ) «Μετείκασμα και οι Εφαρμογές του»: δηλαδή η φωτογραφία, οι φωτεινές δέσμες και οι φωτογραφικοί φακοί, το φιλμ και οι ιδιότητές του, η πρώτη λήψη των Αδελφών Λυμιέρ, και τέλος

δ) η πλούσια συλλογή μηχανών -λήψης και προβολής- από το 1910 έως το 1970, εμφανιστηρίων, εκτυπωτικών μηχανών, φωνοληπτικών μηχανηματων, τραπεζιών μοντάζ και μια μεγάλη σειρά εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς της τεχνικής της κινηματογραφικής επεξεργασίας.

 


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 1.500 τίτλους και 5.000 κινηματογραφικά περιοδικά, που καλύπτουν σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο το σύνολο σχεδόν της ελληνικής και ξένης κινηματογραφικής βιβλιογραφίας. Έχει στο αρχείο της 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και αντίστοιχα 22.000 από τον ξένο κινηματογράφο, μια πλούσια συλλογή με 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων ταινιών και εκατοντάδες παλαιά slides σε γυάλινες επιφάνειες. Επίσης φυλάσσονται 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιών, καθώς και μια συλλογή από προγράμματα και καταλόγους από ειδικές προβολές, από αφιερώματα και φεστιβάλ, μονόφυλλα (stills), ελληνικά και ξένα σπάνια σενάρια, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων που ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 40.000.
Επίσης το Ψηφιακό Αναγνωστήριο προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και ξένων ταινιών σε μορφή VHS και DVD.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Ανεκτίμητη είναι και η ψηφιακή συλλογή που μπορεί ο καθένας να δει με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης:
http://www.tainiothiki.gr


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταχυδρομική Διεύθυνση:

Ιερά Οδός 48, 104 35, Κεραμεικός, Αθήνα
Ταχυδρομική Διεύθυνση Εργαστηρίων:
Χίου 70, 153 43 Αγία Παρασκευή
Τηλέφωνα:

+30 210 3609695,
+30 210 3612046,
+30 210 6007555
Φαξ:

+30 210 3628468
E-Mail. Κεντρικά Γραφεία:
contact@tainiothiki.gr
Εργαστήρια:
tassadam@tainiothiki.gr

 

M. Kομνηνού: H Tαινιοθήκη συντηρεί και προβάλει την κινηματογραφική κληρονομιά

H Γενική Γραμματέας της Ταινιοθήκης και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Κομνηνού επεσήμανε ότι τα ευρωπαϊκά αρχεία προωθούν προγράμματα ψηφιοποίησης και δήλωσε τα παρακάτω: «Τα αρχεία δεν είναι μόνο μουσεία αλλά και ψηφιακές βάσεις δεδομένων. Ήδη έχουμε 55 ώρες ψηφιοποιημένου υλικού, αλλά και προγράμματα, αφίσες, φωτογραφίες κτλ. από τις συλλογές μας, που βοηθούν την μελέτη του κινηματογράφου. Η Ταινιοθήκη συμμετέχει παράλληλα στο πρόγραμμα European Film Gateway, που είναι μια διαδικτυακή πύλη για τα κινηματογραφικά αρχεία. Στόχος του EFG είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου που θα παρέχει απευθείας πρόσβαση σε περίπου 700.000 ψηφιακά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων, ταινιών, φωτογραφιών, αφισών, σχεδίων, ηχητικού υλικού και κειμένων. Με αυτόν τον τρόπο προβάλλεται και ο ελληνικός κινηματογράφος. Η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητο στάδιο και περιμένουμε η Πολιτεία να συνεχίσει την υποστήριξή της και να γίνει η αξιοποίηση σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η συντήρηση του φιλμ παραμένει φυσικά προτεραιότητα, καθότι εάν ψυχθεί έχει 300 χρόνια ζωής. Αυτό το χαρακτηριστικό του περιορίζει την αγωνία καταστροφής του υλικού. Η Ταινιοθήκη βρέθηκε εκτός του κινηματογραφικού νόμου, πράγμα που δημιούργησε τεράστια αγωνία στην ελληνική και διεθνή κινηματογραφική οικογένεια. Σημέρα θεωρώ ότι βρίσκομαστε στα πρόθυρα μιας καλής συμφωνίας με το ΥΠ.ΠΟ.Τ. που θα επιτρέψει ώστε η συντήρηση και προβολή της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς να αναγνωριστεί ως εθνικός στόχος και να κατοχυρωθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ταινιοθήκης».

 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τα Α.Σ.Κ.Ι. (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) ετοιμάζει το αφιέρωμα «Ο Εμφύλιος στον Κινηματογράφο».


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ταινιοθήκης αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Νίκος Κούνδουρος,

Αντιπρόεδρος: Θεόδωρος Αδαμόπουλος,

Γεν. Γραμματέας: Μαρία Κομνηνού,

Ταμίας: Μάνος Ευστρατιάδης,

Μέλος: Νίκος Καβουκίδης.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!