| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Φοιτητικές εκλογές στις 18 Mαΐου - Aγώνας κατά της αποχής και των προβλημάτων

Δημοσίευση: 04-05-2011 - Φύλλο:175
Υπάρχει εγγυήτρια δύναμη σήμερα για την αξιοπιστία του φοιτητικού κινήματος; Παίζουν οι φοιτητικές εκλογές ρόλο στην καταγραφή των δυνάμεων των κομμάτων του κοινοβουλίου; Μπορούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών να αποτινάξουν τις κατηγορίες που ακούγονται κατά καιρούς από πολιτικούς για «κομματικά παιχνίδια» και «πελατειακές σχέσεις» με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων; Σ ΄αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στις 18 Μαΐου οι εκπρόσωποι της «νέας γενιάς» στα πανεπιστήμια, οι οποίοι και θα κληθούν να ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στις φοιτητικές εκλογές.


Βέβαια για μια ακόμη χρονιά, οι φοιτητικές παρατάξεις θα εκδώσουν διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς η επανασυγκρότηση της φοιτητικής Ε.Φ.Ε.Ε. παραμένει ένα όνειρο που δεν μοιάζει εύκολο να βγει αληθινό. Το «Εδώ πανεπιστήμιο» ζήτησε τις απόψεις των εκπροσώπων όλων των φοιτητικών παρατάξεων. Οι απόψεις τους φιλοξενούνται στο παρόν φύλλο της εφημερίδας μας. Οι φοιτητικές παρατάξεις θα παρουσιάσουν και επίσημα τις επόμενες ημέρες με εκδηλώσεις και ομιλίες τους, το δικό τους πλαίσιο προτάσεων για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και για τα ζητήματα που μαστίζουν σήμερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Πάντως, θλιβερό συμπέρασμα των προηγούμενων ετών παραμένει το ότι τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές, η αποχή φαίνεται να είναι η πρώτη δύναμη.

 

 

Tα ερωτήματα:

 

1. Ποια είναι η σημασία και ο ρόλος των φοιτητικών εκλογών σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για τη χώρα;

2. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μεγάλο ποσοστό αποχής των φοιτητών από την εκλογική διαδικασία. Γιατί πιστεύετε συνέβη αυτό;

3. Πιστεύετε ότι η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποχή ή μήπως το αντίθετο;

4. Ποιες είναι οι βασικές διεκδικήσεις της παράταξής που εκπροσωπείτε;

 

 

 

Oι θέσεις της Δ.A.Π.-N.Δ.Φ.K.

Aπό τον Σάκη Iωαννίδη, Γραμματέα της Δ.A.Π.-N.Δ.Φ.K. Πανεπιστημίων


1. Το φοιτητικό κίνημα ανέκαθεν διαδραμάτιζε έναν ξεχωριστό ρόλο στα δρώμενα της χώρας μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η ξεχωριστή δύναμη που έχουν οι φοιτητές τούς κάνει να μπαίνουν όχι μόνο μπροστά από τις εξελίξεις αλλά και να τις οδηγούν. Είναι η δύναμη που έχει η νέα γενιά να οραματίζεται, να ονειρεύεται, να ελπίζει.

Αυτό ακριβώς καλούνται να κάνουν οι φοιτητές φέτος στις 18 Μαΐου. Να δηλώσουν «παρών» και στείλουν μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για το δικό τους μέλλον, για τα δικά τους όνειρα. Να στείλουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και οι κατευθύνσεις που πρέπει να γίνει αντιληπτό το μήνυμα είναι πολλές. Πρώτα απ όλα το Υπουργείο Παιδείας που με την πολιτική που ακολουθεί οδηγεί σε οριστική απαξίωση τα πτυχία μας και υποθηκεύει το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων. Να στείλει μήνυμα προς το ίδιο το φοιτητικό κίνημα πως είναι ζωντανό, είναι ενεργό και διεκδικεί τώρα που οι απαιτήσεις είναι πιο πολλές από ποτέ. Και τέλος στην ελληνική κοινωνία πως μπορεί να βασιστεί και να ελπίζει στη νεολαία της.

2. Νομίζω πως ευθυνόμαστε όλοι για αυτό. Και δεν θέλω να εξαιρέσω κανέναν, με πρώτες απ’ όλες τις ίδιες τις φοιτητικές παρατάξεις. Νομίζω πως ο προσανατολισμός μας κάπου χάθηκε. Ξεχάσαμε τον ρόλο μας και την αποστολή μας. Εμείς από την πλευρά μας σαν Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. κάναμε την αυτοκριτική μας, χωρίς να αρκεστούμε σε αυτό. Προχωρήσαμε ένα βήμα πιο κεί και καταθέσαμε ολοκληρωμένη Πρόταση Παιδείας για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια όπως τα βιώνουν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις προτάσεις μας, προχωρήσαμε σε μία προσπάθεια που καμία άλλη φοιτητική παράταξη δεν έχει κάνει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πείσουμε όλο και περισσότερους πως αξίζει όχι μόνο να μας ψηφίσουν, αλλά κυρίως να συμμετέχουν. Ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια ξεχωριστά πρέπει να πουν τη γνώμη τους για όλα αυτά που βλέπουν και ζουν όλο το χρόνο και να στείλουν την απάντησή τους. Ως εκ τούτου θεωρώ πως ειδικά φέτος, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, επιβάλλεται οι φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά και να δείξουν τη δύναμη που έχει η συμμετοχή σε μια δημοκρατία.

3. Πιστεύω πως η συμμετοχή φέτος θα είναι αυξημένη. Αυτό δεν το λέω αυθαίρετα. Οι φοιτητές που είναι αυτοί που βιώνουν αλλά κυρίως θα βιώσουν στο άμεσο μέλλον την πολιτική που μας επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα αντιδράσουν. Δεν πιστεύω πως οι καλοθελητές που επενδύουν πάνω σε μία νεκρή νεολαία για να περάσουν πιο εύκολα την πολιτική τους θα είναι οι τελικοί νικητές αυτής της μάχης που έχουμε μπροστά μας.

4. Η Πρόταση Παιδείας που καταθέσαμε πριν σχεδόν δύο μήνες περιλαμβάνει όλο το φάσμα των διεκδικήσεών μας που δεν αφορά μόνο έναν τομέα, αλλά γενικότερα όλο το Πανεπιστήμιο όπως το οραματιζόμαστε.

Ενδεικτικά σας αναφέρω πως μιλήσαμε για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των καθηγητών και των Ιδρυμάτων, επίσημη κατάταξη των Πανεπιστημίων, δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών Α.Ε.Ι. στο εξωτερικό, απ’ ευθείας συμπληρωματική χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι., για το άσυλο, για χορήγηση e-readers και e-books προς ενίσχυση των συγγραμμάτων, κίνητρα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων, για εκσυγχρονισμό του θεσμού της Ε.Φ.Ε.Ε., διοικητική αναδιάρθρωση των Α.Ε.Ι. καθώς και αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής και επιπλέον χρηματοδότηση.

Είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια από φοιτητική παράταξη και δεν σας κρύβω πως αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η εποχή που η πολιτική και ο συνδικαλισμός στηριζόταν σε τρικ και όμορφα σλόγκαν έχει περάσει. Οι καιροί είναι πιο απαιτητικοί και δεν περιμένουν. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε.

 

 

Oι θέσεις της Π.A.Σ.Π.

Aπό τον Νικηφόρο Μιχάλη, Γραμματέα της Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίων


1. Κάθε χρόνο οι φοιτητικές εκλογές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια που υπάρχει μία κοινωνική και πολιτική κρίση, ταυτόχρονα με την οικονομική. Η ελληνική φοιτητική νεολαία πρέπει να πάψει να αδιαφορεί και να στρουθοκαμηλίζει. Οφείλει να πάρει το μέλλον στα χέρια της και να ξεκινήσει την αναδόμηση της ελληνικής κοινωνίας. Η περίτρανη απόδειξη αυτής της πρόθεσης θα φανεί από τη συμμετοχή της στις φοιτητικές εκλογές και από τα εκλογικά αποτελέσματα. Η σύγχρονη αλλαγή της κοινωνίας μας περνάει από τα πανεπιστήμια, πυρήνα γνώσης και Παιδείας, άρα και μέσα από τις φοιτητικές εκλογές.

2. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος οδηγεί τη φοιτητική νεολαία και στην απαξίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην εξέλιξη της κοινωνίας μας. Ωστόσο να σημειωθεί ότι σε πολλές στιγμές ο φοιτητικός συνδικαλισμός απώλεσε το ρόλο του, καθώς αντί για παραγωγή πολιτικής και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών κατάντησε μέσα από την πρωτοκαθεδρία της Δ.Α.Π. στα ελληνικά πανεπιστήμια, να γίνεται το καλύτερο δεκανίκι της αναξιοκρατίας και της διαπλοκής των καθηγητών.

3. Τη δεδομένη στιγμή ο κάθε Έλληνας οφείλει να συμμετέχει για την αλλαγή καταστάσεων στη χώρα μας και να ορίσει το μέλλον του, όπως αυτός θεωρεί σωστό. Πόσο μάλλον στο χώρο του Πανεπιστημίου που καλλιεργείται η γνώση και διαμορφώνεται το αύριο της Εκπαίδευσης και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου εκφράζω την ελπίδα πως οι φοιτητές θα προσέλθουν στις κάλπες μαζικότερα, με πολιτικό και συνδικαλιστικό κριτήριο με σκοπό την αναγέννηση των ελληνικών πανεπιστημίων και την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος μέσα από την επανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε.

4. Από το 2008 η Π.Α.Σ.Π. έχει ξεκινήσει ένα αγώνα για την εμπέδωση της Διαφάνειας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όλο αυτό το διάστημα συγκρούεται με κάθε λογής κατεστημένη λογική επιδιώκοντας τη δημιουργία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα παρέχουν πτυχία με αξιοκρατικό τρόπο και με πλήρες επιστημονικό υπόβαθρο, ικανά να αντεπεξέλθουν στην κοινωνία. Για εμάς ο θεμέλιος λίθος των διεκδικήσεών μας είναι η Διαφάνεια, καθώς χωρίς αυτή θα οδηγηθούμε ξανά στη σημερινή κατάσταση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία θα είναι ικανή να δομήσει σύγχρονα, δημοκρατικά και ανθρώπινα Πανεπιστήμια, μακριά από αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες και διαπλεκόμενες καταστάσεις και θα οδηγήσει την ελληνική φοιτητική νεολαία, στο σύνολο της, να ξεκινήσει να συμμετέχει τα κοινά και στην πολιτική ζωή. Με αξίες την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον αδιάκοπο αγώνα. Για πιο αναλυτικά μπορείτε να επισκεφτείτε το http://aei.pasp.gr/.

 

 

Oι θέσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Aπό τον Δημήτρη Βιτάλη, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών


1. Τα κόμματα του κεφαλαίου και της Ε.Ε και οι παρατάξεις τους θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης για τη βάρβαρη πολιτική τους. Κάθε σπουδαστής να κάνει τις εκλογές όπλο. Να κάνει κριτήριο ψήφου όλη του τη ζωή. Τα βάρη που έχουν φορτώσει στην πλάτη του και στην οικογένειά του με αφορμή την κρίση, τον εργασιακό μεσαίωνα που του ετοιμάζουν, το ότι μετατρέπουν τη σχολή του σε επιχείρηση. Οι εκλογές είναι όμως και ευκαιρία για να καταγραφεί η οργή, η αγανάκτηση. Αλλάζοντας τους συσχετισμούς στον κάθε σύλλογο μπορεί να γίνει ένα βήμα στη ζωντάνια και λειτουργία των συλλόγων, στην εκλογή αγωνιστών εκπροσώπων και μαχητικών οργάνων.

2. Να σκεφτεί ο κάθε φοιτητής το εξής: γιατί αυτοί που του πλασάρουν το πρωί την αποχή, το βράδυ κάθονται με τις ώρες και την αναλύουν; Η ουσία είναι ότι όποιον δεν μπορούν να τον κάνουν ενεργό, τον θέλουν παθητικό υπερασπιστή τους. Σε αυτό όμως συμβάλλει και η διαλυτική κατάσταση στο κίνημα και τους συλλόγους. Τα ΔΣ δεν έχουν μέλη, Ε.Φ.Ε.Ε. και Ε.Σ.Ε.Ε. δεν υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια, έχουν αντικατασταθεί από διαπαραταξιακές συνάξεις πολιτικών νεολαιών. Η πρόταση του Μ.Α.Σ. να γίνουν εκλογοαπολογιστικες συνελεύσεις πολεμήθηκε με μένος από όλες τις άλλες δυνάμεις. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει τους σπουδαστές να συμμετέχουν στις διαδικασίες, να οργανώσουν την πάλη.

3. Η αποχή βολεύει την κυρίαρχη πολιτική. Πάνω στην απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών θρέφουν την υποταγή, τον συμβιβασμό, τη συντεχνία και τη διάσπαση. Καλούμε κάθε σπουδαστή με αγώνα και ψήφο να τους χαλάσει τα σχέδια. Να στηρίξει την Πανσπουδαστική Κ.Σ. Να δυναμώσει το Μ.Α.Σ. που τον προειδοποίησε για την θύελλα που ήρθε, μιλώντας χωρίς μισόλογα για την κρίση. Που μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης, με πυξίδα τις ανάγκες των παιδιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Που αποτελεί εγγύηση για την ύπαρξη οργανωμένου κινήματος με αγωνιστικό προσανατολισμό. Να γίνει η αμφισβήτηση οργάνωση, δράση, ενεργητική συμμέτοχη. Αυτή είναι η λύση.

4. Tο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η συσπείρωση δεκάδων συλλόγων, εκατοντάδων επιτροπών αγώνα, απλών φοιτητών που παλεύει ώστε η επιστήμη να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, να πολεμά τον σκοταδισμό και την αμάθεια, να αξιοποιείται στην προστασία του εργαζομένου στη δουλειά, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Κάτω από αυτό το πρίσμα παλεύει για δημόσια, δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, δωρεάν σπουδές, να ξεκουμπιστούν οι εταιρείες από τις σχολές, για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Παλεύουμε πλάι στο ριζοσπαστικό κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων μας. Όσο δυναμώνει το Μ.Α.Σ. δυναμώνει η κοινωνική συμμαχία των σπουδαστών με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς μαγαζάτορες, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τους μαθητές. Ανοίγει ο δρόμος για την κοινωνία που ο λαός κάνει κουμάντο και όχι τα μονοπώλια. Η κοινωνία που η Παιδεία θα είναι λαϊκή, πραγματικά λαϊκή.

 

 

Oι θέσεις των E.A.A.K.

Aπό τον Δημήτρη Τσολακόπουλο, μέλος των Ε.Α.Α.Κ.


1. Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές όχι μόνο σε μια τέτοια εποχή, άλλα σε κάθε περίοδο, πρέπει να έχουν πολιτικό χαρακτήρα και φυσιογνωμία. Πρέπει σε αυτές να αποτυπώνεται η τοποθέτηση των φοιτητών για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία. Οι παρατάξεις της Π.Α.Σ.Π. και της Δ.Α.Π. δεν είναι κάτι άλλο από αυτούς που υλοποιούν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και της Ν.Δ. και με βάση αυτά πρέπει να κρίνονται, και ως τέτοιες να τις αντιμετωπίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Άρα για εμάς σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές πρέπει ξεκάθαρα να αποτυπωθεί η απονομιμοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας στις πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. της Ν.Δ. αλλά και της Ε.Ε. οι οποίες έχουν αντίκρισμα και έρεισμα και μέσα στα πανεπιστήμια ειδικά τώρα που βρισκόμαστε μπροστά στη κατάθεση του νομοσχεδίου για τη 3βάθμια εκπαίδευση της Διαμαντόπουλου.

2. Δεν είναι τυχαία ότι η αποχή από τις φοιτητικές εκλογές προχωράει παράλληλα με την αποχή με άλλες εκλογικές διαδικασίες τα τελευταία 2-3 χρόνια. Για εμάς αυτό δείχνει εμφατικά την απονομοιμοποίηση του πολιτικού συστήματος στις συνειδήσεις της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και την κατάρριψη του μύθου πως οι εκλογές είναι το μόνο πολιτικό πεδίο παρέμβασης, όπως θέλουν να προβάλουν οι καθεστωτικές παρατάξεις των Π.Α.Σ.Π. και Δ.Α.Π. Επίσης δείχνει την απόγνωση του κόσμου τις πολιτικές των μεγάλων κομμάτων και αντίστοιχα των παρατάξεών τους στα πανεπιστήμια. Τέλος, αναφορικά με τις δυνάμεις της αριστεράς στα πανεπιστήμια, πιστεύουμε πως οι φοιτητές περιμένουν μια πραγματική πολιτική προτίμηση που να συμβάλει στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος όπως θεωρούμε ότι έχει η Ε.Α.Α.Κ.

3. Σίγουρα η εποχή όπως διαμορφώνεται οδηγεί όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα στην αναζήτηση μορφών πάλης και πολιτικής συμμετοχής, όπως το κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ή αυτό της Κερατέας. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και φέτος μεγαλύτερη αποχή κι αυτό γιατί ο κόσμος έχει αποτάξει ή μπουχτίσει τελείως τις κυρίαρχες πολιτικές. Όμως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές θα υπάρχει η μαχητική συμμετοχή του συνόλου του φοιτητικού κόσμου. Όμως ως Ε.Α.Α.Κ. αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της παρέμβασης σε όλες της πολιτικές μάχες αλλά πιστεύουμε ότι και το κίνημα, ιδιαίτερα στη φάση που βρίσκεται, δεν έχει τη δικαίωμα να «διαλέγει» μάχες και απέχει επιλεκτικά. Θέλουμε μάχιμη πολιτική καταγγελία των καθεστωτικών δυνάμεων από τις φοιτητικές εκλογές ώστε να βγει ενισχυμένο το ίδιο το κίνημα. Η επιλογή του άκυρου και της αποχής είναι μια επιλογή του ατομικού δρόμου παραγνωρίζοντας την ανάγκη για συλλογική ανατρεπτική έκφραση και αναφορά όλων των φοιτητών. Είναι επιλογή που ανακουφίζει Π.Α.Σ.Π. και Δ.Α.Π. αφού δεν τις καταγγέλλει και δεν τις περιθωριοποιεί όπως πρέπει.

4. Ως Ε.Α.Α.Κ. παλεύουμε για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος νεολαίας και μετώπου πάλης που από κοινού με τα αγωνιζόμενα πρωτοπόρα κομμάτια των εργαζομένων θα αντιστέκεται ουσιαστικά και θα ανατρέπει. Για να δυναμώσει το αντίπαλο δέος μες στις σχολές, ενάντια στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της αγοράς, στους αντιεκπαιδευτικούς και αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων και των Υπουργείων, όπως είναι τα μέτρα του μνημονίου ή ο νόμος Διαμαντοπούλου στην παιδεία που θέλει να αλλάξει ριζικά το πανεπιστήμιο προς τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι των φοιτητών. Για μια άλλη εκπαίδευση, εργασία και ζωή, όχι αυτήν του Δ.Ν.Τ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του κεφαλαίου.

 

 

Oι θέσεις της Αριστερής Ενότητας

Aπό τον Πέτρο Σανταμούρη, μέλος της Αριστερής Ενότητας


Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε μία συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου. Οι προωθούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις συνδέονται με τη συνολικότερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη συμπίεση των μισθών, την αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση των σχέσεων ελαστικής εργασίας. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη –αυτή που αφορά τη φοιτητιώσα νεολαία– είναι εκείνη που προωθείται με μέτρα όπως η περικοπή συγγραμμάτων και η επιβολή διδάκτρων που θέτουν μία σειρά οικονομικών φραγμών και αποσκοπούν στην εκτόπιση της μεγάλης μάζας της νεολαίας από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει το μαζικό δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Επομένως αυτό που διακυβεύεται σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές είναι η επικύρωση ή μη των κυβερνητικών σχεδίων για καθιέρωση ενός πανεπιστημίου με μικρή προσβασιμότητα για μεγάλο κομμάτι της νεολαίας.

Σε αυτή του την προσπάθεια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συμμάχους: η Π.Α.Σ.Π. στοιχίζεται με της επιλογές της κυβέρνησης και προωθεί μία διαδικασία αποπολιτικοποίησης μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο «πολιτικός» διαγκωνισμός της με τη ΔΑΠ εξαντλείται στην επέκταση των πελατειακών τους δικτύων «εξυπηρέτησης» των φοιτητών (σημειώσεις-εκδρομές) υποκαθιστώντας λειτουργίες που κανονικά θα έπρεπε να υποστηρίζονται από το πανεπιστήμιο. Παράλληλα αρνούνται τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες που εμπλέκουν πραγματικά τους φοιτητές στις αποφάσεις επιλέγοντας να απέχουν συστηματικά από τις γενικές συνελεύσεις. Κάτι τέτοιο αποτελεί άλλωστε τη μόνη οδό για την εμπέδωση του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης στο εσωτερικό του πανεπιστημίου αφού η συρρίκνωση της πολιτικής ζωής ευνοεί τη μη πυροδότηση κινηματικών. Η επιβολή ενός κλίματος απάθειας και αποχής αποτελεί διέξοδο για τη μετάλλαξη του ελληνικού πανεπιστημίου σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο των λίγων. Εμείς ως ΑΡ.ΕΝ. αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία αφού θεωρουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία δικαίωμα και όχι προνόμιο και θεωρούμε ότι αυτό περνά μόνο μεσα από ζωντανές πολιτικές διαδικάσίες και τη συγκρότηση αντιστάσεων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!