| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΦΑΚΕΛΟΣ

Τεύχος 197


Στον «αέρα» οι συνδρομές των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Δημοσίευση: 04-07-2013

Οι συνδρομές των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στις διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις και στα διεθνή ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά βρίσκονται, για μια ακόμα φορά, μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπευθύνων Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που μίλησαν στο «Εδώ Πανεπιστήμιο»

Τεύχος 196


Παιδιά: Οι προτεραιότητες ενός κράτους σε κρίση;
Δημοσίευση: 04-06-2013

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μερίδιο από πικρά σχόλια του λαού της για αυτό το μέλλον, αλλά από τη δεκαετία του ενενήντα τουλάχιστον, από όταν άρχισε να θεωρεί ότι είναι μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας λαών, θεωρήσαμε οι Έλληνες ότι κάποια πράγματα τα είχαμε αφήσει πίσω.

Τεύχος 195


Φοιτητικές Εκλογές
Δημοσίευση: 30-04-2013

Οι εφετινές φοιτητικές εκλογές δεν έδωσαν τελικά κάποιο μήνυμα αντάξιο εκείνου που θα αναμενόταν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μετά τις εκλογές και τη δημιουργία της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τεύχος 194


Η φιλαναγνωσία σήμερα
Δημοσίευση: 01-04-2013

Η κρίση που εδώ και λίγα χρόνια ζούμε στην Ελλάδα φέρνει στο φως τις ψευδείς εντυπώσεις που είχαμε για τον εαυτό μας και για τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Ψέματα που μας έλεγαν άλλοι, και που λέγαμε και οι ίδιοι στον εαυτό μας. Τώρα που η αγορά κεφαλαίων ζητά από την Ελλάδα υπέρογκους τόκους, συνειδητοποιούμε ότι κάναμε λάθος να πιστεύουμε ότι ήμαστε πλούσιοι.

Τεύχος 193


Κραυγή αγωνίας για την Αθήνα που χάνεται
Δημοσίευση: 20-03-2013

Η επέλαση της κρίσης στο Ιστορικό Κέντρο: Πρωτοβουλίες από τον Δήμο Αθηναίων, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και πολιτισμικούς φορείς του Κέντρου της Αθήνας, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

Τεύχος 189


Το «νέο πρόσωπο» του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοσίευση: 01-11-2012

Το νέο έμβλημά του, το πρόσωπο της θεάς Αθηνάς όπως το επαναχάραξε ο χαράκτης κ. Τάκης Κατσουλίδης, μετά και από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Ιδρύματος.

Τεύχος 191


sanatorioproject
Δημοσίευση: 18-01-2013

Από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου τo Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξένησε στους χώρους του μια ιδιαίτερη εικαστική δράση με τίτλο sanatorioproject

Τεύχος 190


Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοσίευση: 10-12-2012

Μια πολύβουη κυψέλη πολιτισμού και επιστήμης στους πρόποδες της Ακρόπολης. Στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλάκα, στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της οικίας Κλεάνθους, γνωστότερης ως το "Παλιό Πανεπιστήμιο", το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τεύχος 187


Οι φοιτητές μιλούν για τη βία
Δημοσίευση: 12-07-2012

Η Εφημερίδα μας, συνεχίζοντας προηγούμενα αφιερώματα σχετικά με τη βία στην πόλη, φιλοξενεί στο παρόν φύλλο απόψεις φοιτητών, που με τη δική τους οπτική εμπειρία προεγγίζουν αυτό το μείζον θέμα. Οι απόψεις και τα σχόλια που παρουσιάζονται είναι προσωπικά.

Τεύχος 186


25 ΧΡΟΝΙΑ ERASMUS Πανεπιστήμια ανοικτά στον κόσμο
Δημοσίευση: 31-05-2012

Την 16η και 17η Μαΐου γιορτάστηκε στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών η συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος ΕRASMUS. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που από το 1987 έχει πλέον καθιερωθεί ως μόνιμος θεσμός της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών και καθηγητών.

Τεύχος 185


Το έργο που λοιδορείται από πολιτικούς αναγνωρίζεται διεθνώς - Διεθνής σεβασμός για τα Ελληνικά Α.Ε.Ι.
Δημοσίευση: 03-05-2012

Κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η εμπιστοσύνη του κοινού σε πολιτικούς και δημοσιογράφους κλονίστηκε όπως ποτέ πριν. Οι πολιτικοί στράφηκαν σε επικοινωνιακές τακτικές: η πιο αποτελεσματική από αυτές ήταν ο ισχυρισμός ότι όλοι φταίμε, σε μια προσπάθεια να εξισωθούν οι άδικοι με τους δίκαιους και η γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης να κρύψει βαριές ευθύνες.

Τεύχος 184


Προπύλαια Μασσαλίας Σόλωνος - Χάσαμε το κέντρο Stop!
Δημοσίευση: 19-04-2012

 

Η ανθρωπιστική κρίση στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα στο λεγόμενο «ιστορικό» κέντρο, υπάρχει πριν από το 2010, ωστόσο στη μετά μνημόνιο εποχή έχει λάβει πράγματι εκρηκτικές διαστάσεις. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που ανήκουν στις σχολές του κέντρου, αντίκρiσαν στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, τον χώρο γύρω από τα Προπύλαια να έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών, σε χώρο χρήσης και διακίνησης ουσιών, που το πρώτο διάστημα μάλιστα γινόταν όλο το εικοσιτετράωρο.

Τεύχος 183


Η Ελλάδα και το Ε.Κ.Π.Α. εμπνέουν την Ευρώπη
Δημοσίευση: 09-03-2012

Μία σημαντική πρόσφατη επιτυχία του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων αφορά στη χρηματοδότηση του Προγράμματος με τίτλο “INtegrating the emerging research Potential of the University of Athens Cancer Research Group in the European research area (INsPiRE)”. Το έργο INsPiRE υποβλήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7) της Ε.Ε. (FP7 programme CAPACITIES-REGPOT) και έτυχε βαθμολογίας 15/15 κατατασσόμενο μεταξύ των κορυφαίων από περίπου 300 προτάσεις από όλη την Ε.Ε.

Τεύχος 182


Φοιτητικές Εστίες: Στα A.E.I. η αρμοδιότητα, χωρίς τους πόρους!
Δημοσίευση: 10-02-2012

Αυτή την στιγμή τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διανύουν την περίοδο της οχτάμηνης παράτασης, η οποία συμφωνήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις 28 Δεκεμβρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμο Σιμόπουλο.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να βρεθούν λύσεις τόσο διαδικαστικού όσο και οικονομικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των εστιών.

Τεύχος 181


ΜΙΑ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΓΝΩΣΗ - Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενημερώνει για την κλιματική αλλαγή
Δημοσίευση: 20-01-2012

 

Μετά από το πρώτο ξάφνιασμα, συμφωνούμε πλέον ότι η οικονομική κρίση των ημερών μας είναι μία παθογένεια που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, και που σήμερα εκδηλώνονται οι συνέπειές της. Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να μας σώσουν ακριβώς από ένα τέτοιο «ξάφνιασμα», από τις μη αναστρέψιμες συνέπειες μιας κρίσης παγκόσμιας, που βάζει σε κίνδυνο τον πληθυσμό του πλανήτη.

Τεύχος 180


Το «Πανεπιστημιακό Άσυλο»
Δημοσίευση: 08-12-2011

Mε τη λέξη «άσυλο» εννοούμε τον τόπο, όπου ο καταφεύγων είναι ασφαλής και παραδοσιακά ο χώρος καθίσταται «απαραβίαστος». Η πρώτη καταπάτηση ιερού ασύλου στην ιστορία είναι γνωστή ως «Το Κυλώνειον Άγος». Το Πανεπιστημιακό Άσυλο, Ακαδημαϊκό Άσυλο ή Άσυλο αρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες και διδασκομένους).

 

*Του Αντώνη Π. Αργυρού

Τεύχος 179


Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Δημοσίευση: 03-11-2011

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από το 1950 έως και σήμερα συμβάλλει στην προβολή σημαντικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου στο ελληνικό κοινό, στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με πρωτοποριακά κινηματογραφικά κινήματα, καθώς και στην προβολή του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό.

Τεύχος 178


Χρήσιμος οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοσίευση: 12-10-2011

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσιεύουμε μια παρουσίαση των υπηρεσιών που παρέχει το Ίδρυμά μας στους φοιτητές του. Στους χώρους του Πανεπιστημίου, τόσο οι νέοι όσο και οι υπόλοιποι φοιτητές, μπορούν να βρουν τρόπους να κάνουν την προσαρμογή στη φοιτητική ζωή ομαλότερη. Παράλληλα με το αντικείμενο των σπουδών τους, προσφέρονται πολλές ευκαιρίες συμμετοχής σε εναλλακτικές δραστηριότητες.

Τεύχος 177


Kρούσματα βίας «τορπιλίζουν» την κοινωνική συνοχή. Ο φόβος στην πόλη
Δημοσίευση: 07-07-2011

Εδώ και πολύ καιρό οι κάτοικοι αυτής της χώρας φοβούνται. Διδάσκονται τον φόβο από άσχημες, εκβιαστικές ειδήσεις για την κατάσταση της οικονομίας, της χώρας.

Τεύχος 176


«Kαλπάζει» ο χουλιγκανισμός στα γήπεδα: Aθλητισμός – Bία: σημειώστε “2”
Δημοσίευση: 31-05-2011

H βία «καλπάζει» στα γήπεδα. Ένα φαινόμενο που δυστυχώς βρίσκεται και πάλι σε έξαρση στη χώρα μας.

Τεύχος 175


Φοιτητικές εκλογές στις 18 Mαΐου - Aγώνας κατά της αποχής και των προβλημάτων
Δημοσίευση: 04-05-2011

Υπάρχει εγγυήτρια δύναμη σήμερα για την αξιοπιστία του φοιτητικού κινήματος; Παίζουν οι φοιτητικές εκλογές ρόλο στην καταγραφή των δυνάμεων των κομμάτων του κοινοβουλίου;

Τεύχος 174


Φυσικά φαινόμενα, πυρηνικοί αντιδραστήρες και αντισεισμικές κατασκευές
Δημοσίευση: 05-04-2011

Η 60χρονη ιστορία της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής έχει δώσει μέχρι σήμερα 4 μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα.

Φυσικά φαινόμενα, πυρηνικοί αντιδραστήρες και αντισεισμικές κατασκευές
Δημοσίευση: 05-04-2011

Ο Σ. Σιμόπουλος γράφει για την πυρηνική ενέργεια
Ο Π. Καρύδης γράφει για τις αντισεισμικές κατασκευές
Ο Ε. Λέκκας γράφει για τις φυσικές καταστροφές

Τεύχος 173


H 25η Mαρτίου 1821
Δημοσίευση: 21-03-2011

Η ιστοριογραφία είναι υπόφορη σε πλάσματα, σε διανοητικές δηλαδή κατασκευές που δεν εκφράζουν την ιστορική πράξη αλλά προσφέρονται στην ερμηνεία της πράξης αυτής.

H στάση του Ρήγα και των μαθητών του απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις
Δημοσίευση: 21-03-2011

Από τις αρχές ήδη του 18ου αιώνα η δραματική βίωση της οθωμανικής αυθαιρεσίας συνδυάστηκε με τη βαθύτερη απογοήτευση των Ελλήνων, αλλά και των υπόλοιπων λαών της Βαλκανικής, για τη στάση των μεγάλων δυνάμεων.

Τεύχος 172


Φάκελος: H κατάληψη της Nομικής τον Φεβρουάριο του 1973
Δημοσίευση: 01-02-2011

Ο δριμύς χειμώνας του 1973 ήταν θερμός σε εξελίξεις: φοιτητικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποχές διαρκείας, κλήσεις και συλλήψεις σπουδαστών. Η προσπάθεια των συνταγματαρχών να εξαρθρώσουν το φοιτητικό κίνημα

Τεύχος 171


Nέοι, πτυχιούχοι και πιθανότατα... άνεργοι.
Δημοσίευση: 19-02-2011

Περισσότερα τυπικά προσόντα – μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

Η εποχή όπου το πτυχίο εξασφάλιζε την οικονομική ασφάλεια και την κοινωνική ανέλιξη έχει περάσει.


Τεύχος 170


Διάλογος για τα Πανεπιστήμια χωρίς τα Πανεπιστήμια
Δημοσίευση: 21-02-2011

Aνησυχία και προβληματισμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Δεν θα συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στον διάλογο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Παιδείας εάν δεν αποσυρθεί το κείμενο της διαβούλευσης που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Τεύχος 169


H πρόταση του Yπουργείου Παιδείας για τον νέο Nόμο-Πλαίσιο
Δημοσίευση: 21-02-2011

Eξωπανεπιστημιακοί στη διοίκηση των A.E.I. και συντονιστικά Περιφερειακά Συμβούλια.

Παγωμένη αντιμετωπίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα τις προτάσεις που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση για αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια.


Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!