| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου

Δημοσίευση: 04-07-2013 - Φύλλο:197
Στις 26 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα Stoicescu της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Τον τιμώμενο προσφώνησαν ο καθηγητής Liviu Papadima, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, και ο καθηγητής Laurenţiu Vlad, κοσμήτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Στην προσαγόρευσή του ο κοσμήτωρ Vlad παρουσίασε την Laudatio, τον έπαινο του έργου του τιμωμένου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην ιστορία των πολιτικών ιδεών, ιδίως κατά την περίοδο του δεκάτου ογδόου και του δεκάτου ενάτου αιώνα.

 

Μετά τη σκιαγραφία της σταδιοδρομίας και της επιστημονικής δράσης του κ. Κιτρομηλίδη, ο καθηγητής Vlad αναφέρθηκε σε τρία ιδιάζοντα χαρακτηριστικά του συγγραφικού έργου του τιμωμένου, που τον κατέστησαν διεθνώς γνωστό και αποτέλεσαν την προσωπική του συμβολή στο ερευνητικό πεδίο της ιστορίας των πολιτικών ιδεών. Τα τρία αυτά στοιχεία που διακρίνουν το συγγραφικό έργο του κ. Κιτρομηλίδη και το έχουν καθιερώσει ως σημείο αναφοράς στην ιστορία του πολιτικού στοχασμού υπήρξαν κατά την laudatio τα εξής: Ο συνδυασμός της μελέτης των ιδεών της νεωτερικότητας, ιδιαιτέρως του Διαφωτισμού, με την έρευνα των θρησκευτικών παραδόσεων του Ορθόδοξου κόσμου για την πληρέστερη ερμηνεία των φαινομένων του πολιτικού βίου και του πολιτικού στοχασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Η υπογράμμιση της παραπληρωματικότητας της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης ως των δύο συστατικών μερών που συνθέτουν την οργανική ενότητα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης.Η μεθοδολογική πρωτοτυπία στη διαπραγμάτευση της ιστορίας των πολιτικών ιδεών που συνίσταται στον συνδυασμό βιογραφικών προσεγγίσεων με τις μεθόδους της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας. Ο καθηγητής Vlad εξήρε επίσης τη συμβολή του τιμωμένου στην προαγωγή της έρευνας στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών στην Ελλάδα και γενικότερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη και την ειδικότερη σχέση που καλλιέργησε επί μακρά σειρά ετών με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους επιστημονικούς θεσμούς της Ρουμανίας καθώς και τη συμβολή του στην εκπαίδευση και επιμόρφωση νέων ρουμάνων ερευνητών στην Ελλάδα.

 

Μετά την Laudatio και την αναγόρευση του τιμωμένου από τον αντιπρύτανη σε Doctor Honoris Causa του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, ομίλησε ο καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης με θέμα «Σκέψεις για τη διανοητική παράδοση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Στην ομιλία του ο κ. Κιτρομηλίδης αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία τα οποία συμμερίζονται οι πνευματικές παραδόσεις των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στοιχεία τα οποία καθιστούν δυνατή την αλληλοαναγνώριση των λαών. Ο ομιλητής προσδιόρισε επτά παράγοντες στη διαμόρφωση των εθνικών διανοητικών παραδόσεων που είναι αναγνωρίσιμοι σε όλες εξ αυτών: (α) τη σχέση με την αρχαιότητα˙(β) την παρακαταθήκη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας˙(γ) τις επιβιώσεις του Βυζαντινού πολιτισμού στις νεότερες πνευματικές παραδόσεις των λαών της περιοχής˙(δ) την Ορθόδοξη θρησκευτική ταυτότητα (ε) την Οθωμανική ιστορική εμπειρία˙(στ) τη διάπλαση των νεότερων εθνικών ταυτοτήτων και (ζ) την ιδέα της Ευρώπης ως στοιχείο της ταυτότητας των λαών της χερσονήσου του Αίμου.

 

Στην τελετή παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας της Ρουμανίας, ο επιτετραμμένος της Ελλάδος και η πρέσβειρα της Κύπρου στο Βουκουρέστι, πολλοί καθηγητές από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, τη Σχολή Ιστορίας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, ερευνητές από το Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πλήθος φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!