| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Διεθνές Συνέδριο για τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου

Δημοσίευση: 04-06-2013 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:196
Στη μνήμη του Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Λουδοβίκου Ρος (1806-1859) και του Διδάκτορος Λαογραφίας Ντίνου Αντ. Μελά (1935-2011)

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Δ′ Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στα Πηγάδια της Καρπάθου, από τη Λαμπρή Τετάρτη, 8 Μαΐου έως την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου 2013. Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη Μνήμη του Καθηγητή του Οθώνειου Πανεπιστημίου και πρώτου ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας, Ludwig Ross (1806-1859) και στη Μνήμη του πρώτου διδάκτορος Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καρπάθιου νομικού και φιλολόγου Ντίνου Αντ. Μελά (1935-2011). Το Συνέδριο έγινε στο πολυτελές ξενοδοχείο Alimounda Mare.

 

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού – Παιδείας του Δήμου Καρπάθου (στο εξής Κ.Ο.Π.Α.Π.) και το νεοσύστατο Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει έδρα την Κάρπαθο. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης).

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με επίκαιρες προσφωνήσεις ο Πρόεδρος του Κ.Ο.Π.Α.Π. Γεώργιος Μιχ. Χατζηκουτσός, ο Δήμαρχος Καρπάθου Μιχαήλ Φρ. Χανιώτης και ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο οποίος εξήρε τη σημασία του Συνεδρίου αυτού και χαιρέτισε τους διακεκριμένους συνέδρους. Στο Συνέδριο απηύθυναν σχετικούς Χαιρετισμούς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης, Μάνος Κόνσολας, Δημήτριος Γάκης και ο βουλευτής της Β′ Περιφέρειας Αθηνών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Χαιρέτισαν επίσης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρπάθου-Κάσου Μιχαήλ Ερωτόκριτος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης, ο οποίος κατάγεται από την Κάρπαθο, η Αντιπρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Εύη Γεωργιτσογιάννη, η καθηγήτρια και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμαλία Μόζερ, ο διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων Μιχαήλ Γ. Μερακλής και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, επ. Καθηγητής της Ιατρικής Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.

 

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος πενήντα οκτώ (58) διαπρεπείς Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές και άλλοι επιστήμονες. Μεταξύ των συνέδρων ήταν οι Καθηγητές Μιχαήλ Γ. Μερακλής, Βάλτερ Πούχνερ, Ιωάννης Πολέμης, Εύη Γεωργιτσογιάννη, Carlos – Alberto Alvarez Crida, Μελίτα Εμμανουήλ, Δημήτρης Φιλιππίδης, George Kanarakis, Guy Saunier, Anna Lomax Wood, Stefan Lindinger, Eusebi Ayensa Prat, Γεώργιος Λεοντσίνης, Νίκος Μάργαρης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Γιώργος Ανδρειωμένος, Θεοδώρα Αντωνοπούλου, Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Εμμανουήλ Περσελής, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κωνασταντίνος Μαντινάος, Ι.Ν. Βασιλαράκης, Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, Μαριάνθη Καπλάνογλου, Άννα Λυδάκη, Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, Αριστείδης Δουλαβέρας, Γιώργος Θανόπουλος, Ρέα Κακάμπουρα, Μαρία Καλιαμπού, Κώστας Κονταξής, Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Domenica Minniti- Γκώνια, Γιώργος Μπαραλής, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Γιώργος Κατσαδώρος, Γεράσιμος Ρηγάτος και οι ειδικοί ερευνητές Μαρία Ανδρουλάκη, Γιώργος Βοζίκας, Κώστας Σαχινίδης, Βασίλης Γεωργατσούλης, Μάνος Αναστασιάδης, Νικόλαος Καρπούζης, Βιργινία Σκιαδά, Όλγα Τσακηρίδη, Σοφία Χατζηδημητρίου-Παράσχου, Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, Στέλλα Βατούγιου, Μαρία Κρητσιώτου, Ανδρέας Λενακάκης, Μανόλης Μακρής, Πόπη Ξανθάκου, Παναγιώτα Σχοινά, Βενετία Σκευοφύλακα, Γιώργος Τσαμπανάκης και Γιώργος Τσερπές.

 

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε δέκα συνολικά συνεδριάσεις ποικίλης θεματολογίας, αφού τα θέματα που πραγματεύτηκαν οι σύνεδροι δεν αφορούσαν μόνο στη ζωή και το έργο των Ludwig Ross και Ντίνου Αντ. Μελά, αλλά επεκτάθηκαν σε όλους τους χώρους της Καρπαθιακής Λαογραφίας, δηλαδή σε θεωρητικά και βιβλιογραφικά θέματα, στα μνημεία του λόγου και ιδιαίτερα την αυτοσχέδια μαντινάδα και το γλέντι, την αγροτική και κοινωνική ζωή, τα ήθη και έθιμα του νησιού, τη λαϊκή λατρεία, τη λαϊκή τέχνη και τους λαϊκούς καλλιτέχνες, τη μετανάστευση των Καρπαθίων, τον υλικό πολιτισμό, τις εκδηλώσεις παροικιακών Συλλόγων, τον Καρπαθιακό Τύπο και την ιστορία των εντύπων της Καρπαθιακής Διασποράς στην Αμερική και τον ποιητικό λόγο των Καρπαθίων της Αυστραλίας. Έγινε ακόμα λόγος για τη λαογραφική και λογοτεχνική γραφή Καρπαθίων λογοτεχνών και τη λαϊκή ιατρική. Ενδιαφέρον παρουσίασαν και δύο βυζαντινολογικές ανακοινώσεις για τον Άγιο Ιωάννη τον Καρπάθιο, τα γεγονότα του 1922 στο νησί και τη δισκογραφία της Καρπάθου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιο Πελεγρίνη, στην Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Αμαλία Μόζερ, στην Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Ελένη Καραμαλέγκου, στον Διευθυντή του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας Ιωάννη Πολέμη, στους Χορηγούς του Συνεδρίου και στον δημιουργό του τηλεοπτικού μηνύματος του Συνεδρίου, δημοσιογράφο Μανόλη Δημελλά.

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγιναν προβολές βίντεο πρώτων καταγραφών Καρπαθίων παραδοσιακών μουσικών στη Νέα Υόρκη από την καθηγήτρια Anna Lomax Wood με σχολιασμό του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά και επισκέψεις στα παραδοσιακά χωριά Όλυμπο και Διαφάνι, όπου φιλοξενήθηκαν οι σύνεδροι. Στο Διαφάνι παρακολούθησαν την Αρχιερατική Λειτουργία του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής και παραδοσιακό γλέντι, ενώ τους προσφέρθηκε γεύμα από την Εκκλησιαστική Επιτροπή. Επισκέφθηκαν επίσης τα χωριά της νότιας ζώνης της Καρπάθου. Το Συνέδριο έκλεισε με τα Συμπεράσματα που συνέταξε ο καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, σχετικές προτάσεις για τη μετονομασία της πρωτεύουσας της Καρπάθου, τον ιστορικό-λαογραφικό βράχο «Δεσποτίνα» των Σπόων Καρπάθου και παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!