| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σύμμαχοι Υγείας

Δημοσίευση: 30-04-2013 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:195
Η Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στην Ιατρική Σχολή, παρουσίασε το εθελοντικό πρόγραμμα ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ. Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ αποτελούν πρόγραμμα εθελοντικής μη-κερδοσκοπικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, από μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θα υλοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ (Τομέα Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ. Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές. Επιπρόσθετα, οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ αποσκοπούν στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.α.) παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς. Για τον σκοπό αυτό, οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ θα συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με ενδιαφερόμενους Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και με άλλους φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα. Οι συμβαλλόμενοι Δήμοι και φορείς θα προσδιορίζουν τις ανάγκες και τους δημότες ή τα άτομα που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, στο πλαίσιο των ως άνω προγραμματικών συμφωνιών αποκλειστικά αφιλοκερδώς».


Τη σημασία του προγράμματος ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ως μια προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα υπογράμμισαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου οι κ. Α. Μ. Δημόπουλος (Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής), A. Χατζάκης (Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής), Χ. Στεφανάδης (Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής), Α. Νικοπούλου-Καραγιάννη (Πρόεδρος Τμήματος Οδοντιατρικής), Π. Μαράκος (Αν. Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής) και Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη (Αν. Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας).


Την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού του προγράμματος έχει αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τούντα και τα Μέλη κ. Ι. Ανδρεάδου (Επίκ. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής), Γ. Βουγιουκλάκη (Καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής), Β. Κανελλοπούλου (Αν. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας), Ε. Κωνσταντίνου (Αν. Καθηγητή Νοσηλευτικής - Αναισθησιολογίας), Θ. Ρόζενμπεργκ (Αν. Καθηγητή Χειρουργικής), Π. Σακκά (Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής), Κ. Σουλιώτη (Επίκ. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Επιστ. Συνεργάτη ΚΜΥΥ), Κ. Συρίγο (Αν. Καθηγητή Παθολογίας), Θ. Ψαλτοπούλου (Επίκ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής). Την οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ υποστηρίζει το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, το οποίο αποτελεί συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κέντρο αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας.


Η Επιστημονική Επιτροπή σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας θα καταγράψει ως ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ τα μέλη ΔΕΠ, τους επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Στους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ θα μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή άτομο επιθυμεί να συνδράμει στην ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η συνεργασία και η παροχή υποστήριξης προς κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, όπως π.χ. αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


Πιο συγκεκριμένα:
• Ένας επαγγελματίας υγείας (ιατρός, οδοντίατρος, νοσηλευτής, φαρμακοποιός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κ.λπ.) μπορεί να προσφέρει με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και την εμπειρία του στην ενίσχυση των ιατρο-ψυχο-κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων στο λεκανοπέδιο Αττικής.
• Και άλλα άτομα, μη επαγγελματίες υγείας, μπορούν να προσφέρουν σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες, συνοδεία.
• Επίσης, εταιρείες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορούν, ως ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.α., στο πλαίσιο του προγράμματος.
• Κάθε σύμμαχος υγείας θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους την οποία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.


Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962, προκειμένου να συμπληρωθεί η αίτηση συμμετοχής και να γίνουν αποδεκτοί οι όροι συμμετοχής κάθε ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!