| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Επιστημονικό Συνέδριο στη μνήμη του Βαγγέλη Αθανασόπουλου

Δημοσίευση: 30-04-2013 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:195
O Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε στις 17, 18 και 19 Ιανουαρίου 2013 επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Λογοτεχνικές διαδρομές: ιστορία – θεωρία – κριτική». Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του πολύ αγαπημένου συναδέλφου και εκλεκτού νεοελληνιστή Βαγγέλη Αθανασόπουλου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2011.

Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Υπήρξε εμπνευσμένος δάσκαλος για τους φοιτητές του, με συνεχή παρουσία στις αίθουσες της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε επί αρκετές δεκαετίες πεζογραφία, ποίηση και συγκριτική φιλολογία. Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του άρχισε το 1975, όταν διορίστηκε βοηθός στην Έδρα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκληρώθηκε με την εκλογή του σε θέση καθηγητή της Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας το 2001.

Ο Αθανασόπουλος ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τη λογοτεχνία: πρωτοεμφανίστηκε το 1964 από τις στήλες της Φιλολογικής Βραδυνής. Έγραψε ποιήματα και πεζογραφήματα, δημοσίευσε πολλές εργασίες για τη νεοελληνική ποίηση, άνοιξε νέους δρόμους έρευνας με τη συστηματική μελέτη της νεοελληνικής πεζογραφίας, καταπιάστηκε με τη μετάφραση και την κριτική της λογοτεχνίας, συνδύασε την ιστορία με τη θεωρία. Άφησε πίσω του ποιητικές συλλογές – Εαυτόν τιμωρούμενος (1976), Αιτίες θανάτου (1984), Το πορνικό δέντρο (1986), Προετοιμασία ταφής (2012) –, δύο βιβλία πεζογραφίας – Το αντίδοτο της γραφής (1985), Ο κάτοχος του σώματος (1986) –, μεταφράσεις -J. Baudrillard, W. Blake, S. T. Coleridge, Cl. Lévi-Straus, E. Pound, P. Ricoeur, L. Wittgenstein-, πολλές φιλολογικές μελέτες - Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα (1995, 2 τόμοι), Οι μύθοι της ζωής και του έργου του Γ. Βιζυηνού (1996), Οι μάσκες του ρεαλισμού: Εκδοχές του νεοελληνικού αφηγηματικού λόγου (2003, 3 τόμοι), Οι ιστορίες του κόσμου (2005).

Το θέμα του συνεδρίου ήταν σχετικό με τα ερευνητικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα του τιμώμενου, που κάλυπταν ένα ευρύτατο φάσμα της νεοελληνικής φιλολογίας, συγκριτικής φιλολογίας, ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας. Συμμετείχαν 50 επιστήμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αρκετοί από τους οποίους υπήρξαν παλαιοί μαθητές του Αθανασόπουλου. Το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και ο γόνιμος επιστημονικός διάλογος που αναπτύχθηκε συνέβαλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και μεγάλος αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Αμαλία Μόζερ και η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ. Ελένη Καραμαλέγκου.

Εκ μέρους της Επιστημονικής
Επιτροπής του Συνεδρίου
Θανάσης Αγάθος
Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας
Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!