| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Κύκλος προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Απρίλιος – Μάιος 2013

Δημοσίευση: 30-04-2013 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:195
Σκοπός είναι η συμβολή στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού, με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

Βλέμμα στον φασισμό
Μια ταινία, μια εισήγηση
Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν τη σειρά κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα «Βλέμμα στον φασισμό». Σκοπός είναι η συμβολή στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού, με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

Οι προβολές γίνονται τις Τετάρτες στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς, Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σημαίνουσα θέση έχει η ανάδειξη της προνομιακής δυνατότητας του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό. Οι σχετικές εισηγήσεις και οι συζητήσεις με το κοινό φιλοδοξούν να αποτελέσουν ερεθίσματα προς διερεύνηση των όρων με τους οποίους οι αισθητικές μορφές αποκτούν πολιτική νοηματοδότηση. Πέρα από τις επιταγές της στρατευμένης τέχνης και ενεργώντας πάντα αντίρροπα στην αισθητικοποίηση της πολιτικής που επιδίωκε ο ναζισμός, η καθεμία ταινία ξεχωριστά προσκαλεί σε σκέψη και παρέμβαση στο πεδίο έντασης μεταξύ αισθητικού αποτελέσματος του κινηματογράφου και κοινωνικής συνείδησης του θεατή στην κατεύθυνση μιας αντιφασιστικής τέχνης.

Συντονιστές είναι ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Δημήτρης Καρύδας φυσικός, φιλόσοφος και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.

Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν οι προβολές:
Αληθινός φασισμός του Mikhail Romm. Aκολούθησε σχολιασμός από τον δρ. Λόταρ Μπίσκι, επίτιμο καθηγητή και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Europa του Lars von Trier με εισηγήτρια την κ. Κατερίνα Καρακάση, καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα του PierPaoloPasolini με εισηγητή τον κ. Βαγγέλη Παπαδάκη, θεωρητικό κινηματογράφου και σεναριογράφο.

Προβολές Μαΐου


Στις 15 Μαΐου Μ του FritzLang (Γερμανία 1931, 117)
Μέσα από εξπρεσιονιστικές φωτοσκιάσεις παρουσιάζεται το ψυχόγραμμα ενός παθολογικού δολοφόνου παιδιών και ταυτόχρονα το ψυχόγραμμα μιας κοινωνίας που αισθάνεται ότι απειλείται από σκοτεινές και ανεξέλεγκτες για την ίδια δυνάμεις. Η αντίστοιχη λειτουργία αστυνομίας και οργανωμένου εγκλήματος οδηγεί στην ακύρωση του ηθικού πυρήνα του Δικαίου, ενώ παράλληλα ανατέμνονται τα φαινόμενα μαζικής υστερίας που δρομολόγησαν την άνοδο του ναζισμού, αλλά και χρησιμοποιήθηκαν για τις επιδιώξεις του.
Εισήγηση από την κ. Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγο του Δικαίου, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Στις 22 Μαΐου Η πτώση του Oliver Hirschbiegel (Γερμανία 2004, 156)
Μία ρεαλιστική ματιά στις τελευταίες ημέρες του Τρίτου Ράιχ στο Βερολίνο, καθώς η επικείμενη καταστροφή φέρνει στην επιφάνεια τους ψυχικούς μηχανισμούς του ναζισμού στην καθαρότερη, φριχτότερή τους μορφή, μέσα από πορτραίτα κυρίως των επώνυμων αλλά και των ανώνυμων πρωταγωνιστών του. Η χαρακτηριολογική μικροϊστορία φιλοτεχνεί μια τυπολογία της εθνικοσοσιαλιστικής προσωπικότητας, ενώ εστιάζει στον ίδιο τον Χίτλερ, κατευθυνόμενη πολλές φορές σε αμφιλεγόμενες απαντήσεις. Μέχρι πού φτάνει ο παραπλανητικά οικείος και πού αρχίζει ο δαιμονικός χαρακτήρας των ναζιστών;
Εισηγητής ο κ. Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.


Στις 29 Μαΐου Από τα σύννεφα στην αντίσταση των Danièle Huillet, Jean-Marie Straub (Ιταλία 1979, 104) Οι αλλαγές που φαίνονταν τόσο απαραίτητες μετά την ήττα του φασισμού αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν συμβεί, καθώς παραμένουν ορατά τα ίχνη των φασιστικών εγκλημάτων. Μέσα από τους μυθολογικούς διαλόγους του Τσέζαρε Παβέζε ο υλισμός των κινηματογραφικών εικόνων δίνει συγκεκριμένο ιστορικό περιεχόμενο σε δυνάμεις που φαίνονται ακατανίκητες. Προϋπόθεση του αγώνα εναντίον τους αποτελεί η αποκάλυψη ότι αυτοί οι θεοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά δημιούργημα των ανθρώπων στις κοινωνικές συνθήκες της ύπαρξής τους.


Εισηγητές ο κ. Δημήτρης Καρύδας, φυσικός, φιλόσοφος, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ
meitani@rosalux.de
τηλ. 6972054095
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!