| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Η νέα Κλίμακα Εντάσεων Tsunami - New Integrated Tsunami Intensity Scale (ITIS-2012)

Δημοσίευση: 01-04-2013 - Φύλλο:194


Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» η παρουσίαση της Νέας Κλίμακας Εντάσεων Tsunami "New Integrated Tsunami Intensity Scale (ITIS-2012)», ακριβώς δύο χρόνια μετά το μεγάλο τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.


Η κλίμακα δημιουργήθηκε από την ερευνητική επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Μελέτης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), και τους ερευνητές κ. Εμμανουήλ Ανδρεαδάκη, κ. Ειρήνη Κωστάκη και κ. Ελίνα Καπουράνη.


Εγκρίθηκε προς δημοσίευση με τίτλο "A Proposal for a New Integrated Tsunami Intensity Scale (ITIS-2012)" έπειτα από αυστηρή διαδικασία, στο μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο Σεισμολογικό περιοδικό στην Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, Bulletin of the Seismological Society of America.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σύμπραξη με την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και τον ΟΑΣΠ. Ο Διευθυντής του Εργαστήριου Μελέτης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Καθηγητής κ. Δημήτρης Παπανικολάου, τόνισε πως η εκδήλωση εκπέμπέι το μήνυμα πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι παρόν στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα. «Όσον αφορά τον σεισμό έχουμε δύο τρόπους να μετρήσουμε. Ο ένας είναι σε σχέση με το μέγεθος και ο άλλος έχει να κάνει με την ένταση. Το μέγεθος αποτελεί το μέτρο της ενέργειας που εκλύεται από την εστία κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης και είναι σταθερό, ενώ η ένταση αποτελεί το μέτρο των επιπτώσεων των δονήσεων στις κατασκευές, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο και είναι μεταβλητή από περιοχή σε περιοχή» σημείωσε. Παρουσίασε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από καταστροφές και παραμορφώσεις ανάλογα με την ένταση του σεισμού, με ανώτερο βαθμό το 12 που αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή.


Στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Λέκκας παρουσίασε τη νέα κλίμακα συνοδεύοντας παράλληλα την ομιλία του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από καταστροφές που έχουν προκληθεί από τσουνάμι. «Πριν εκδηλωθεί το 2004 το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό ήταν μια ιδέα αφηρημενη, κάτι που προέκυπτε από ιστορικά δεδομένα. Μετά το 2004 και κυρίως μετά το 2011 όλος ο κόσμος άρχισε να μιλάει για αυτό» σημείωσε, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη κλίμακα που να περιγράφει τις καταστροφές από τσουνάμι όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους σεισμούς.


Τσουνάμι σημαίνει «κύμα του λιμανιού» στα Ιαπωνικά και στο 95% των περιπτώσεων προκαλείται από υποθαλάσιους σεισμούς μεγάλου μεγέθους με παράλληλα χαμηλό βάθος.


Η νέα κλίμακα περιλαμβάνει μια σειρά έξι κριτηρίων με βάση τα οποία θα εκτιμώνται στο εξής οι εντάσεις των Tsunami.
1. Φυσικό μέγεθος του φαινομένου (ύψος κύματος, διείσδυση κύματος στην ξηρά, μέγιστο υψόμετρο κατάκλισης κ.λπ.)
2.Επιπτώσεις στο ανθρώπινο περιβάλλον (αντίληψη του φαινομένου, αντίδραση, συμπεριφορά, αριθμός θυμάτων).
3. Επιπτώσεις σε κινούμενα αντικείμενα (μικρές βάρκες, σκάφη, βαριά αντικείμενα, σιδηρόδρομος, αυτοκίνητα κ.λπ.).
4. Επιπτώσεις σε έργα υποδομής (λιμενικές εγκαταστάσεις, αντιδιαβρωτικά έργα, έργα προστασίας από Tsunami, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).
5. Επιπτώσεις στο γεωπεριβάλλον (ανύψωση και καταβύθιση φλοιού, μορφολογικές αλλοιώσεις, διάβρωση, μεταφορά και απόθεση συντριμμιών, αποψίλωση χλωρίδας κ.λπ.).
6. Επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον (σε παντός είδους κατασκευές και κτήρια σε αστικό και μη περιβάλλον, ήτοι κατασκευές με φέρουσα τοιχοποιία, κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος, ξύλινες κατασκευές, μεταλλικές κατασκευές).


Η κλίμακα είναι 12βάθμια, όπου το 1 αντιστοιχεί στο ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις και το 12 σε καθολικές και καθοριστικές καταστροφές. Είναι επίσης απόλυτα συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες κλίμακες και ευρέως χρησιμοποιούμενες 12βάθμιες μακροσεισμικές κλίμακες εντάσεων, και ειδικότερα με την EMS1998 (European Macroseismic Scale - 1998), η οποία προσδιορίζει μακροσεισμικές εντάσεις σε δομημένο περιβάλλον και με την ESI2007 (Environmental Seismic Intensity scale - 2007), η οποία προσδιορίζει μακροσεισμικές εντάσεις με βάση τις επιπτώσεις στο φυσικό - μη δομημένο περιβάλλον.


Η κλίμακα είναι εφαρμόσιμη τόσο σε ιστορικά γεγονότα, όσο και σε σύγχρονα τσουνάμι, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!