| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Το πρόγραμμα erasmus στο Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσίευση: 20-03-2013 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:193
Στις 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο κατάμεστο από φοιτητές αμφιθέατρο «ΑΛΚΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ», με θέμα την ενημέρωση για το πρόγραμμα ERASMUS. Οι στόχοι του προγράμματος, που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 25 χρόνια, είναι η κινητικότητα φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού. Πρόκειται για το κύριο τομεακό πρόγραμμα του ευρύτερου Προγράμματος της Ε.Ε. Διά Βίου Μάθηση (LLP) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Η κ. Ελένη Μαντζουράνη, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, κατά τον χαιρετισμό της τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία επιλογής φοιτητών είναι απολύτως διαφανής, βάσει κριτηρίων που αναφέρονται στη σχετική προκήρυξη και ισχύουν για όλους τους υποψηφίους. Επίσης, σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι καθηγητές των επιμέρους τμημάτων του Πανεπιστημίου να επιδιώκουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με ιδρύματα του εξωτερικού ώστε να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις μέσω του προγράμματος.

 

«Σήμερα έχουν συναφθεί 689 διμερείς συμφωνίες με 347 πανεπιστήμια της Ευρώπης και σας παροτρύνουμε όλους να συμμετέχετε στο πρόγραμμα αυτό», τόνισε απευθυνόμενη στους φοιτητές. Επίσης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να κάνει κάθε φοιτητής πριν φύγει στο εξωτερικό, δηλαδή στη συνεννόηση με τον καθηγητή – συντονιστή και στην προσεκτική επιλογή μαθημάτων στο Τμήμα υποδοχής, ώστε να μπορούν να αντιστοιχισθούν όσο το δυνατόν καλύτερα με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου μας. «Πρέπει να προσπαθείτε να ολοκληρώνετε με επιτυχία τα μαθήματα που έχετε επιλέξει. Σας παρέχεται μία εξαιρετική δυνατότητα να βιώσετε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα», σημείωσε. Συνέστησε στους φοιτητές να επισκεφθούν τη χώρα επιλογής τους με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά, με διάθεση να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα μιας άλλης χώρας και να αποφύγουν να απομονωθούν κάνοντας παρέα μόνο με Έλληνες. «Θα βρείτε ανθρώπους φιλικούς, αδιάφορους ή ακόμη και εχθρικούς, φιλέλληνες και ανθέλληνες. Ειδικά λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας, ίσως βρεθείτε σε συζητήσεις δυσάρεστες. Σας προτείνω να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να απαντάτε με επιχειρήματα. Προέρχεστε από ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν είναι τυχαίο. Είναι το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας και οι απόφοιτοί μας οι οποίοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό - Ευρώπη, Η.Π.Α. και αλλού - για σπουδές ή εργασία αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Αυτό το γεγονός πιστώνεται στο επίπεδο σπουδών που τους παρέχεται στο Ε.Κ.Π.Α.», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ακολούθησε σύντομη εισήγηση της εκπροσώπου του συλλόγου φοιτητών Erasmus ESN KAPA Athens Κυριακής Φακουρέλη. Στον σύλλογο συμμετέχουν φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα ERASMUS και μετά την επιστροφή τους δραστηριοποιούνται εθελοντικά, βοηθώντας στην υλοποίηση του προγράμματος, στην ενημέρωση των νέων συμμετεχόντων και στην υποδοχή και υποστήριξη των εισερχόμενων φοιτητών από άλλες χώρες.

 

Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ. Βίλχελμ Μπέννινγκ και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής κ. Ανδρέας Χέλμης, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, προέβησαν σε σύντομες εισηγήσεις για τη σημασία του προγράμματος. Χαρακτηριστικά ο κ. Μπέννινγκ ενημέρωσε τους φοιτητές για την εμπειρία που θα αποκτήσουν με τη συμμετοχή τους, τα οφέλη αλλά και για τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μια υποτροφία Erasmus μπορεί να αποτελέσει και μία αφορμή για δικτύωση και να ωφελήσει όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν αργότερα εργασία στο εξωτερικό. «Είναι μία σπουδαία ευκαιρία να μάθει κάποιος πώς να ζει και έξω από την Ελλάδα. Μαθαίνουμε να ζούμε στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πρέπει να το αντιμετωπίσετε σαν μία περιπέτεια και πιστεύω ότι το Ελληνικό ταμπεραμέντο, ο αυθορμητισμός και η εξωστρέφεια που σας χαρακτηρίζει θα σας βοηθήσει πάρα πολύ» υπογράμμισε.

Αντίστοιχα ο κ. Χέλμης μεταξύ άλλων τόνισε πόσο σημαντικό είναι το να δίνεται η ευκαιρία διαμονής σε μια ξένη χώρα από τόσο νεαρή ηλικία επισημαίνοντας ότι «η αποκοπή σας για ένα διάστημα από την Ελλαδα θα σας βοηθήσει να την καταλάβετε καλύτερα και να την αγαπήσετε περισσότερο». Επεσήμανε ότι όσοι επιστρέφουν πάντα κάνουν λόγο για μια ευχάριστη και ωφέλιμη εμπειρία.

 

Η εκπρόσωπος του γραφείου ERASMUS και Γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κ. Φωτεινή Φρύδα πραγματοποίησε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος ERASMUS και της διαδικασίας συμμετοχής των φοιτητών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών καθώς και όσοι εκπονούν διδακτορική διατριβή σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι προσφερόμενες θέσεις καθορίζονται για κάθε Τμήμα με βάση τις διμερείς συμφωνίες Erasmus οι οποίες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων. Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κανείς μόνο μία φορά, ακόμα και εάν κατόπιν φοιτήσει σε άλλο κύκλο σπουδών (π.χ. μεταπτυχιακό) ή ακόμα και σε άλλη σχολή. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή του Ε.Κ.Π.Α. στο πρόγραμμα.

 

Επίσης, η κ. Αθηνά Καλαμάκη από το γραφείο ERASMUS του Ε.Κ.Π.Α. παρουσίασε το πρόγραμμα ERASMUS PLACEMENT που λειτουργεί από το 2007 και υποστηρίζει την κινητικότητα φοιτητών για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς κατάρτισης σε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LLP/ERASMUS. Το πρόγραμμα παρέχει οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές - όχι πλήρη κάλυψη - διαφορετική για κάθε χώρα. Η διάρκεια συμμετοχής είναι από 3 έως 6 μήνες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και πάλι όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες). Φοιτητές οι οποίοι έχουν μετακινηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS για σπουδές, δικαιούνται να συμμετάσχουν δεύτερη φορά στο ERASMUS για πρακτική άσκηση.

Στη συνέχεια οι ομιλητές απάντησαν σε απορίες των φοιτητών και τόνισαν ότι το Γραφείο Erasmus του Ε.Κ.Π.Α. βρίσκεται συνεχώς στην διάθεση των ενδιαφερόμενων. Κατά το δεύτερο μέρος την ημερίδας οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημερωτικά videos για το πρόγραμμα Εrasmus και να ακούσουν την εμπειρία της πρώην εξερχόμενης φοιτήτριας Όλγας Μανάρα και του εισερχόμενου φοιτητή Mehmet Sagir.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με δύο Workshops με θέμα «Πρακτικά προβλήματα: (στέγαση/αναγνώριση μαθημάτων/learning agreement)» και «Προσαρμογή στην τοπική κοινωνία και δυσκολίες με τη γλώσσα». Τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν τα μέλη του ESN Θανάσης Αλεβιζάκης και Μπάρμπαρα Αθανασάκου. Η εκδήλωση έκλεισε με καταιγισμό ερωτήσεων από πλήθος φοιτητών προς τους παρισταμένους εκπροσώπους του γραφείου Erasmus και του ESN.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Πρόγραμμα ERASMUS

http://www.interel.uoa.gr/erasmus.html

 

Erasmus Πρακτική Άσκηση – ERASMUS PLACEMENT

http://www.interel.uoa.gr/erasmus/sp/pm.html

 

Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων

Πανεπιστημίου 30, Προπύλαια

Tηλ.: 210 3689713-6, 210 3689674, 210 3689735

E-mail. erasmus@interel.uoa.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!