| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 01-11-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:189
Παράλληλα με τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και απευθύνονται σε σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, καθώς και την καθιερωμένη δωρεάν ξενάγηση για το ευρύ κοινό στις 13.00 κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα (κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα το Μουσείο είναι επίσης ανοιχτό στο κοινό 11:00-16:00), το Μουσείο για τον μήνα Οκτώβριο διοργάνωσε και φιλοξένησε τις παρακάτω εκδηλώσεις:


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
SANATORIOPROJECT
Tην 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης Sanatorioproject (1/10/12- 23/11/12). Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν οι: Σ. Καγιά-μεσόφωνος, Σ. Πέπο-φλάουτο, Μ. Καγιά- ηθοποιός. Το Μουσείο συνδιοργάνωσε με τους εικαστικούς και αρχικούς εμπνευστές τής καλλιτεχνικής δράσης, Μ. - Α. Χατζηνικολάου και Ν. Ποδιά, την έκθεση σύγχρονης τέχνης Sanatorioproject, προσκαλώντας είκοσι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο. Ειδικά για την έκθεση, δάνεισαν τεκμήρια από τις συλλογές τους τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Ν. Μαγνησίας και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η έκθεση αποτελεί ένα φόρο τιμής στον πρωτοπόρο ιατρό, Γεώργιο Καραμάνη (1873-1964), απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο σανατόριο ύψους στα Χάνια του Πηλίου (1909-1966). Χάρη και στην παρουσία της συζύγου του Άννας -μετέπειτα Άννας Σικελιανού-, το Σανατόριο αποτέλεσε τόπο συνάντησης πνευματικών ανθρώπων όπως οι: Κωστής Παλαμάς, Γιώργος Σεφέρης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Άγγελος Σικελιανός, κ.ά. Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακή εκδήλωση του 21ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού συνεδρίου με θέμα: «Φυματίωση και Πολιτισμός», στην οποία παρουσιάστηκε και το βιβλίο «Άννα Σικελιανού- Έρωτας και το Όνειρο» των κ. Κ. Ι. Γουργουλιάνη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και κ. Ν. Κυριαζή, Καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τέλος, στο Μουσείο διοργανώθηκε στις 27 Οκτωβρίου ημερίδα με θέμα: «Τέχνη, Αρχεία και το Σανατόριο του Γ. Καραμάνη». Εισηγήσεις παρουσίασαν οι: κ. Κ. Ι. Γουργουλιάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κυρία Α. Πρασσά, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους N. Μαγνησίας, κυρία Μ. Κουμπαρέλου, Ιστορικός Τέχνης, κ. Κ. Σαρρής, Ιατρός και οι εικαστικοί κυρία Μ. – Α. Χατζηνικολάου και κ. Ν. Ποδιάς.

ΠΑΝΤΕΧΝΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΕΛΑΣ - ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ
Aπό 11 έως και 14 Οκτωβρίου τo Μουσείο συμμετείχε στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Παιδείας «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», με τρεις νέες θεματικές ενότητες στη μόνιμή του έκθεση:

● Η «επιστροφή» του Προμηθέα: οι θετικές επιστήμες μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837)

● Τα πρώτα βήματα της ακτινολογίας στην Ελλάδα: «το αόρατο εν Αθήναις» και ο «ιατρός ηλεκτρολόγος»

● Τα αστέρια: φως που ταξιδεύει, φως που μας ταξιδεύει…
Στο πλαίσιο της παραπάνω συμμετοχής το Μουσείο διοργάνωσε επίσης:

● 13 Οκτωβρίου: παράσταση αφήγησης παραμυθιών για οικογένειες,

● 14 Οκτωβρίου: ξενάγηση στο ευρύ κοινό στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου με επίκεντρο τις τρεις νέες θεματικές ενότητες.
Τον ίδιο μήνα φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

● 8 Οκτωβρίου: θεατρική παράσταση του έργου «Υπατία» στο πλαίσιο διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου “World Philosophical Forum”,

● 11-12 Οκτωβρίου: 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή (διοργάνωση: Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ε.Κ.Π.Α.),

● 24 Οκτωβρίου: Εργαστήριο Διαγενεακής Επικοινωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών -2012 (διοργάνωση: Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), και

● 29-30 Οκτωβρίου: εργασίες της ΕλληνοΒρετανικής Ανταλλαγής Δημιουργικής Γραφής (διοργάνωση: Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.).

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Τον μήνα Νοέμβριο, παράλληλα με τις προγραμματισμένες επισκέψεις σχολικών ομάδων και την καθιερωμένη επίσκεψη-μάθημα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Ιατρικής, στο Μουσείο θα πραγματοποιηθούν:

● 1 Νοεμβρίου: το Μουσείο θα υποδεχτεί την Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια Λυρική Βραδιά.

● 3 Νοεμβρίου: τέσσερεις νέοι Έλληνες συνθέτες και μαθητές του Π. Κούκου, οι: Κ. Γρηγορίου, Ο. Ηγουμενίδης, Χ. Ξενάκης και Ν. Φλεριανός, θα παρουσιάσουν έργα σύγχρονης λόγιας μουσικής.
● 15 Νοεμβρίου: Στο πλαίσιο της δράσης Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς, εγκαινιάζεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα Ρώτα τον επιστήμονα με θέμα: «Η εφαρμογή των ηλεκτρικών ρευμάτων στην επιστήμη της Ιατρικής (Ακτινολογία)». Η δράση απευθύνεται μόνο σε σχολικές ομάδες (γυμνάσιο, λύκειο) και περιλαμβάνει παρουσίαση και συζήτηση με τον ερευνητή κ. Γ. Λειβαδά και τον Bιο-ιατρικό Μηχανικό κ. Χ. Καζάση με αναφορά σε εκθέματα του Μουσείου και παρουσίαση επιπλέον εποπτικού υλικού.
Παράλληλα κάθε Πέμπτη απόγευμα από 8 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εβδομαδιαίος κύκλος πέντε συναντήσεων μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και των επισκεπτών του Μουσείου με θέμα Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς.

 

Για το πλήρες πρόγραμμα των ομιλιών και των άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων του Νοεμβρίου που είναι ανοιχτές στο κοινό παρακαλούμε συμβουλευτείτε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ και http://www.interel.uoa.gr/ekdhlwseis.html

 

Μουσείο Ιστορίας
Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα 105 56
Τηλ.: 210 368 9502 – 09.


Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή:
09.30 – 14.30 Δευτέρα–Παρασκευή: 18.00 – 21.00 (έως 23/11)
Κυριακή 4 /11: 11.00 – 16.00
(ξενάγηση στις 13.00)
Κυριακή 25 /11: 11.00 – 16.00
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!