| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
«Η Χάρη θέλει Αντίχαρη»

Δημοσίευση: 01-11-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:189
Αφιερωματικός Τόμος στον ομότιμο Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Δανασσή-Αφεντάκη

 

Ο ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνιος Δανασσής-Αφεντάκης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, για το σύνολο της προσφοράς του, στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών.

Κατά την εκδήλωση του επιδόθηκε αφιερωματικός Τόμος με τίτλο «Η Χάρη θέλει Αντίχαρη,» ενώ παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην Πρύτανης κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές αλλά και πολλοί φοιτητές. Υπεύθυνοι σύνταξης του Τόμου είναι ο κ. Γεώργιος Ι. Σπανός, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, o κ. Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας, Ομότιμος Καθηγητής Ειδικής Παιδαγωγικής και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Φρυδάκη.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης κατά την προσφώνησή του τόνισε την προσπάθειά του τιμώμενου ώστε να διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της Παιδείας, λέγοντας «Ως Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.), ως κοσμήτωρ και δύο φορές ως αντιπρύτανης, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου όσο το δυνατό καλύτερου για το πανεπιστήμιο και συμπαρατάθηκε σε συναδέλφους. Γι’ αυτό του είμαστε ευγνώμονες».

Ο πρώην Πρύτανης Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του τιμώμενου. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως με τον «ήπιο και συναινετικό χαρακτήρα του διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να εδραιωθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο ο ήρεμος και πολιτισμένος διάλογος, με σεβασμό στη γνώμη του άλλου, με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αντιπαραθέσεις».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια κ. Αμαλία Μόζερ, η οποία υπήρξε μαθήτρια του κ. Δανασσή – Αφεντάκη και ευχήθηκε να συνεχίζει την προσφορά του.

Ο τέως Προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός, ακολούθως υπογράμμισε ότι όλη η καινούργια δομή και διάθρωση του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα και της ενασχόλησης του τιμώμενου. Την προσφορά του τιμώμενου στην Παιδεία και το Πανεπιστήμιο εξήρε και ο Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μαλαφάντης.

Ακολούθησε ανάγνωση του προλόγου του τιμητικού τόμου από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Φρυδάκη. Η επίδοση του τόμου έγινε στον κ. Δανασσή - Αφεντάκη από τον Πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας Καθηγητή κ. Γεώργιο Σπανό, ενώ στη συνέχεια ο κ. Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας, Ομότιμος Καθηγητής Ειδικής Παιδαγωγικής, υπογράμμισε τις διορατικές ικανότητες και το δημοκρατικό φρόνημα του τιμώμενου και έδωσε έμφαση στο ερευνητικό έργο του.

Ομιλία ακούστηκε και από τον κ. Ηλία Μπεζεβέγκη, Καθηγητή της Ψυχολογίας, ο οποίος μίλησε για το πόσο κοντά βρίσκονται η παιδαγωγική με την ψυχολογία πράγμα το οποίο διαφαίνεται στο συγγραφικό έργο του τιμώμενου. Αντίστοιχα ο κ. Μιχαήλ Δημητρακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφίας τόνισε με τη σειρά του την προσφορά, το ήθος και το χαρακτήρα του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αντιφώνηση του τιμωμένου, πρώην Αντιπρύτανη κ. Αντωνίου Δανασσή-Αφεντάκη ο οποίος αναφέρθηκε στους σταθμούς της πορείας του και ευχαρίστησε όλους για την πρωτοβουλία. «Αγάπησα τους φοιτητές μου διότι πιστεύω στην αποστολή του εκπαιδευτικού να ξεδιπλώσει τον δυναμισμό του μαθητή του», ανέφερε φανερά συγκινημένος.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!