| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ημερίδα: Η editio princeps της μετάφρασης του Δημητρίου Κυδώνη

Δημοσίευση: 08-02-2013 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:192
Mε μεγάλη επιτυχία και με αθρόα προσέλευση κοινού και φοιτητών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012, από 15.00 έως 18.00, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη, Ημερίδα αφιερωμένη στην editio princeps του έργου “Δημητρίου Κυδώνη: Θωμά Ακυινάτου ‘Σούμμα Θεολογική εξελληνισθείσα’”, που περιλαμβάνεται στη σειρά Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum, την οποία διευθύνει ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της κριτικής έκδοσης του 19ου τόμου της σειράς, που επιμελήθηκαν η Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη και ο Γιάννης Σπυράλατος, που αφορά την ελληνική μετάφραση του συστηματικού φιλοσοφικού έργου του Θωμά Ακινάτη Summa Theologica την οποία εκπόνησε κατά τον 14ο αιώνα ο βυζαντινός λόγιος, θεολόγος και πολιτικός άνδρας Δημήτριος Κυδώνης. Η Ημερίδα οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Τάγματος των Ιησουιτών, που εδρεύει στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό η Καθηγήτρια κ. Αμαλία Μόζερ, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών, π. Νικηφόρος Βιδάλης, και ο Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια της Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Βουτσίνου-Κικίλια ενώ την όλη οργάνωση της Ημερίδας είχε ο Επίκουρος Καθηγητής της Μεσαιωνικής Λατινικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Διονύσιος Μπενέτος. Ακολούθησαν οι ομιλίες του π. Σεβαστιανού Φρέρη, του Τάγματος των Ιησουιτών, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών, με θέμα «Δημήτριος Κυδώνης-Θωμάς Ακινάτης και η εποχή τους» και του ακαδημαϊκού κ. Ευάγγελου Μουτσόπουλου με θέμα «Η σημασία της μετάφρασης του Δημητρίου Κυδώνη». Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία «Ιστορική επισκόπηση της έκδοσης του έργου Δημητρίου Κυδώνη: Θωμά Ακυϊνάτου Σούμμα Θεολογική εξελληνισθείσα», από τον Καθηγητή Θεολογίας, Υποψήφιο Διδάκτορα Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Ιωάννη Σπυράλατο, της κ. Αθανασίας Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο Δημήτριος Κυδώνης ως μεταφραστής του Θωμά Ακινάτη: Σχέσεις Ανατολής-Δύσης» και του πατρός Michal Paluch, του Τάγματος των Δομινικανών Πατέρων, Καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, με θέμα «Thomas Aquinas and Pseudo-Dionysius: two languages, the same purpose?». Η Ημερίδα έκλεισε με ομιλία του Καθηγητή κ. Μάριου Μπέγζου, Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε με θέμα «Συγκριτική θεώρηση Ελληνικού και Λατινικού Μεσαίωνα».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου με την δωδεκάτομη λατινική έκδοση της Σούμμας Θεολογικής του 1580 και με τους μέχρι σήμερα 6 εκδεδομένους τόμους της ελληνικής μετάφρασής της που περιέχουν την ηθική διδασκαλία του Θωμά.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!