| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Εργασία, Πρακτική Άσκηση & Εθελοντική Απασχόληση στον Ο.Η.Ε.

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:190
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Εργασία, Πρακτική Άσκηση & Εθελοντική Απασχόληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» την 19η Οκτωβρίου στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών. Την εκδήλωση παρακoλούθησαν περίπου 450 νέοι που βρίσκονται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Η ημερίδα οργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε. (UNRIC) σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Academic Impact.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένη Μαντζουράνη κατά την εισαγωγή της σημείωσε πως το Academic Impact αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργαζομένων πανεπιστημίων, που έχει ως στόχο την προώθηση δέκα παγκόσμιων αρχών. Μεταξύ άλλων, κύριοι στόχοι του είναι η παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους για εκπαίδευση, έρευνα και εργασία, καθώς επίσης η αντιμετώπιση της φτώχειας και λοιπών κοινωνικών προβλημάτων. Χαρακτήρισε ως «επιτακτική» την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων συνεργασιών ιδιαίτερα μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, ενώ τόνισε πως απαιτούνται εντατικές προσπάθειες και ενεργή συμμετοχή ώστε να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Ο κ. Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Ο.Η.Ε. (UNRIC) στην ομιλία του με θέμα «Εργασία στον Ο.Η.Ε. – Πώς και Πού» έδωσε πρακτικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε πως ο υποψήφιος υπάλληλος πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος ότι θα ταξιδέυει και ότι μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει οπουδήποτε στον κόσμο. «Δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον πολυπολιτισμικό όπου πρέπει κανείς να σέβεται και να προωθεί τη διαφορετικότητα» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε επίσης στο πλήθος τομέων εργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στις πολιτικές επιστήμες, στις διεθνείς και νομικές σπουδές, αλλά καλύπτει πολλές ειδικότητες όπως δημοσιογραφία, στατιστική, αρχιτεκτονική, ιατρική κ.τ.λ. Στον Ο.Η.Ε. μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορα προγράμματα άτομα από την ηλικία των 18 έως 61 ετών.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο «Πρόγραμμα Νέων Υπαλλήλων» (Young Professionals Program) που αφορά νέους κάτω των 32 ετών και δεν προαπαιτεί εργασιακή εμπειρία. Πρόκειται για την προκήρυξη διαγωνισμών σε συγκεκριμένες χώρες - μέλη κάθε φορά και προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται την ιστοθέση https://careers.un.org/ για να ενημέρωνονται για τις θέσεις που προκηρύσσονται. Επίσης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα προγράμματα πρακτικής άσκησης (Internship Program) για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν τις εντυπώσεις του Άρη Φραγκιαδάκη, συμμετέχοντος σε πρακτική άσκηση στις Βρυξέλες και απόφοιτου από το Πανεπιστήμιο Πελοπονήσου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό παρακολούθησε την ομιλία του κ. Σωτήρη Μουσούρη, τ. Επίκουρου Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. με θέμα «Σταδιοδρομία στα Ηνωμένα Έθνη – Η εμπειρία ενός υψηλόβαθμου Έλληνα υπαλλήλου», κατά την οποία αφηγήθηκε χαρακτηριστικά περιστατικά που συνάντησε στη διάρκεια της καριέρας του. Τόνισε πως για να εργαστεί κανείς στον Ο.Η.Ε. δεν αρκεί απλά να επιθυμεί να κάνει καριέρα, αλλά πρέπει να πιστεύει στα ιδανικά που πρεσβεύει ο οργανισμός. Στο τέλος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι παρέμειναν στον χώρο για αρκετή ώρα ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Περισσότερες πληροφορίες:Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Ο.Η.Ε.
(UNRIC) http://www.unric.org/el/

ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠANEΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
http://www.interel.uoa.gr/dpt-interneu.html
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!