| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων του Ε.Κ.Π.Α.

Της Μαρίας Μαλικιώση-Λοΐζου

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Φύλλο:190


Ένα Κέντρο που υποστηρίζει την προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών εδώ και 18 χρόνια


Επιστημονικό και οργανωτικό πλαίσιο

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων (ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ.), στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί ήδη από το 1995 και αποτελεί το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μόνο Συμβουλευτικό Κέντρο που δεν απασχολεί έμμισθους επαγγελματίες. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Μαρίας Μαλικιώση – Λοΐζου και στελεχώνεται από φοιτητές και φοιτήτριες εκπαιδευμένους σε δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και συμβουλευτικής, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προκειμένου να υποστηρίξουν τους συμφοιτητές τους.

Η λειτουργία του ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ. στηρίζεται στην πεποίθηση, αλλά και σε εμπειρικά τεκμηριωμένα δεδομένα, που αποδεικνύουν ότι οι φοιτήτριες/τές αποφασίζουν πολύ πιο εύκολα να απευθυνθούν και να μιλήσουν σε πρόσωπα που τα νιώθουν πιο κοντά στους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους και με τα οποία μοιράζονται τα ίδια πανεπιστημιακά έδρανα. Η φιλοσοφία της Συμβουλευτικής Ομηλίκων εδράζεται στην έμφυτη και αυθόρμητη προσφορά που υπάρχει μεταξύ φίλων και μπορεί να λειτουργήσει σε ποικιλία πλαισίων και περιπτώσεων και σε κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, συνήθως αναζητούν να μιλήσουν και να ζητήσουν στήριξη από συνομήλικους, από φίλους και όχι από επαγγελματίες. Η Συμβουλευτική Ομηλίκων στηρίζεται σε αυτή την ενδογενή ανάγκη και δημιουργεί δομές, οι οποίες διευκολύνουν τη δυνατότητα των νέων ανθρώπων να παρέχουν στους συνομήλικούς τους υπεύθυνη, ευαίσθητη και ενσυναίσθητη φροντίδα.

Στόχοι και δράσεις

Οι κύριοι στόχοι του ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ. είναι: α) να διευκολύνει την προσαρμογή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο και στη φοιτητική ζωή, β) να προσφέρει συναισθηματική στήριξη και γ) να παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης και προσανατολισμού για μεταπτυχιακές σπουδές και άλλα σχετικά. Οι παραπάνω στόχοι υλοποιούνται με ποικίλους τρόπους: α) Προσωπική επικοινωνία – υπηρεσίες υποδοχής. Στον χώρο του ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, εκπαιδευμένες φοιτήτριες – εθελόντριες υποδέχονται τις συμφοιτήτριές τους και είναι διαθέσιμες να συζητήσουν για θέματα που τις απασχολούν, β) Ομάδες συζήτησης. Με συντονιστές τους συμβούλους ομηλίκων, και κάποιες φορές με τη βοήθεια παλιότερων μελών – εξωτερικών συνεργατών του ΣΥ.ΚΕ. ΟΜ, σε μικρές ομάδες γίνεται μία ελεύθερη συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι η ανταλλαγή των εμπειριών και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των φοιτητών για θέματα που απασχολούν όλους. γ) Ηλεκτρονική επικοινωνία και συμβουλευτική μέσω διαδικτύου e-mail: sykeom@ecd.uoa.gr δ) Ατομική και ομαδική ψυχολογική συμβουλευτική από επαγγελματίες ψυχολόγους, υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος και ε) Ενημερωτικές εκδηλώσεις. Πραγματοποιούνται πολλαπλές δράσεις στις οποίες κύριοι διοργανωτές και συμμετέχοντες είναι οι εθελοντές σύμβουλοι φοιτητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε το καλωσόρισμα των πρωτοετών, την αποχαιρετιστήρια επιστολή για τους αποφοίτους, εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων κ.ά. Από το 1995 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ. έχουν πραγματοποιηθεί με τεράστια επιτυχία τρεις Ημερίδες στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του κεντρικού κτηρίου του Ε.Κ.Π.Α.: α) «Εφαρμογές της συμβουλευτικής ψυχολογίας στον φοιτητικό πληθυσμό» το 2005, β) «Η συμβουλευτική ψυχολογία στα παιδιά» το 2007, και γ) «Συμβουλευτική ομηλίκων» το 2010.

Έχει συμμετάσχει ακόμη με μεγάλη επιτυχία, δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή (2006 και 2012), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο τού ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του, παρουσιάζοντας για μια βραδιά στο ευρύ κοινό τον τρόπο δουλειάς και την καθημερινότητά του.

Επίσης, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών, οργάνωσε το 2011 με μεγάλη επιτυχία το 4ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η συμβουλευτική ομηλίκων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (4th Annual International Peer Support Symposium). Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 22 εκπρόσωποι από Συμβουλευτικά Κέντρα Πανεπιστημίων οκτώ διαφορετικών χωρών (Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Εσθονία, Σουηδία, Ισπανία, Ουγγαρία και Νότιος Αφρική) καθώς και 15 εκπρόσωποι από ελληνικά πανεπιστημιακά Συμβουλευτικά Κέντρα.

Πρόσφατες δράσεις

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στις ομάδες συζήτησης που αποτελούν και μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις του ΣΥ.ΚΕ. ΟΜ. Οι ομαδικές αυτές συναντήσεις με συντονίστριες τις εκπαιδευμένες εθελόντριες του Κέντρου, προσελκύουν ολοένα και περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες από άλλα τμήματα. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στις ομάδες αναφέρουν ότι αυτή η δράση λειτουργεί ως αντίδοτο στις πρακτικές και συναισθηματικές δυσκολίες που συνοδεύουν την οικονομική κρίση, ως αντίδοτο στην αποξένωση και την αλλοτρίωση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα θέματα προς συζήτηση που επιλέγονται και προτείνονται από τους ίδιους τους φοιτητές συχνά εμπεριέχουν την κρίση. Έτσι, μεταξύ άλλων, έχουν συζητηθεί θέματα όπως « Επιλογές ψυχαγωγίας την περίοδο της κρίσης», « Μοναξιά και αποξένωση σε περιόδους κρίσης». Επιπλέον θέματα που έχουν συζητηθεί περιλαμβάνουν το «άγχος εξετάσεων», την «εικόνα σώματος», τις «διαπροσωπικές σχέσεις».

Η ομάδα εθελοντών του ΣΥ.ΚΕ. ΟΜ με την καθοδήγηση και την ουσιαστική στήριξη της διευθύντριας του κέντρου, συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλαισίου που στηρίζει όχι μόνο τους φοιτητές που προσέρχονται στις δράσεις του κέντρου αλλά και τις ίδιες τις εθελόντριες – συμβούλους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στα δρώμενα του κέντρου οι σύμβουλοι ομηλίκων αναπτύσσονται και οι ίδιες με ποικίλους τρόπους: μαθαίνουν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, αποκτούν υπευθυνότητες και πρωτοβουλίες που τις βοηθούν να ωριμάσουν και βεβαίως, μέσα από την προσφορά και την παροχή βοήθειας προς τους συμφοιτητές τους, εισπράττουν τη χαρά και την προσωπική εξέλιξη που παρέχει αποδεδειγμένα ο αλτρουισμός. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω λόγια φοιτήτριας, μέλους του ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ.:

 

“Το συμβουλευτικό κέντρο της σχολής μας είναι ένας μικρός και ζεστός χώρος στην οδό Ιπποκράτους 35. Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του κτηρίου και αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ψηλά για να το «βλέπει» ο ήλιος. Έτσι τα πρωινά που περνάω σαν εθελόντρια στην υποδοχή, είναι πάντα ηλιόλουστα και με γεμίζουν θετική ενέργεια. Μια ενέργεια η οποία δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το κλίμα που δημιουργούν οι άνθρωποι που αποτελούν το κέντρο μας, είναι άνθρωποι με όρεξη, σεβασμό και διάθεση να σε ακούσουν.” Κατερίνα, εθελόντρια ΣΥ.ΚΕ. ΟΜ.

Μετά από όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι αποδεικνύεται η σημασία και η προσφορά του ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ., που πρέπει όχι μόνο απλά να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να αποκτήσει ένα μόνιμο θεσμικό πλαίσιο.

Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Διευθύντρια Συμβουλευτικού Κέντρου Ομηλίκων

http://sykeom.ecd.uoa.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!