| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Συνάντηση «Για Ένα Πολιτισμό της Αλληλεγγύης και της Αντίστασης»

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:190
Την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφ. Δρακόπουλου, μια σημαντική συνάντηση. Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. και της καθηγήτριας κ. Πέπης Ρηγοπούλου διοργανώθηκε ανοικτή συνάντηση για τη δημιουργία ενός πόλου συζήτησης, αντίστασης και αλληλεγγύης στις συνθήκες ζόφου και υποτέλειας τις οποίες βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το κείμενο καλέσματος της πρωτοβουλίας «σε αυτές τις ώρες κρίσης, πού δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν ώρες συντέλειας, πρέπει να καταφέρουμε να σκεφτούμε πέρα από το πρόβλημα πού βιώνουμε ως άτομα ή και ως κλειστή κοινωνική και πολιτική ομάδα στην οποία ανήκουμε. Το κίνητρο της προσπάθειάς μας είναι να συμβάλει να σπάσει η κοινωνική και πολιτική απομόνωση και να ενισχύσει τα ανθρώπινα δίκτυα που μπορούν να αποτελέσουν βάση για κάθε αποτελεσματική πράξη». Η ημερίδα την οποία στήριξε ομάδα συνεργατών και το Οπτικοακουστικό Εργαστήριο του Τμήματος ήταν ανοικτή σε παρεμβάσεις και προτάσεις.

 

Επρόκειτο για μια συνάντηση που έσπασε τα στεγανά τού «εντός» και «εκτός Πανεπιστημιακού χώρου, ανταποκρινόμενη στον συμβολικό ρόλο του Δημόσιου Πανεπιστήμιου ως χώρου υποδοχής και ανάδειξης ιδεών ελευθερίας, δημοκρατίας, αληθινής γνώσης και έμπρακτης κοινωνικής και ιδεολογικής αντίστασης. Στην ημερίδα κλήθηκαν και συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ανεξάρτητες προσωπικότητες πού με την παρουσία τους και τη στάση ζωής τους στον δημόσιο βίο έχουν υποστηρίξει τις αξίες της Αλληλεγγύης και της Αντίστασης, «έκαστος εφ’ ώ ετάχθη». Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ Θεοδόσης Πελεγρίνης αναφέρθηκε στο «δικαίωμα της Αντίστασης» και στη θεσμική του αναγνώριση ως «αντίσταση σε κάθε μορφής αυθαίρετη και παράνομη εξουσία».

Η κ. Άντα Αλαμάνου, Συντονίστρια του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μεταξύ των πρώτων στον πίνακα κατάταξης φτώχειας με ποσοστό 27,7% του πληθυσμού της στα όρια της φτώχειας. Επεσήμανε ακόμη τη ραγδαία αύξηση των «νέων φτωχών» και «νέων αστέγων» μετά το 2009.

Ο κ. Δημήτρης Βεργέτης, ψυχαναλυτής και εκδότης του περιοδικού Αλήthεια ανέλυσε διεξοδικά το νέο μοντέλο με το οποίο ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός διαχειρίζεται με όρους βιοπολιτικής εξουσίας τις ζωές των πολιτών, εξωθώντας στο περιθώριο και στα όρια της επιβίωσης-εξαθλίωσης όλο και μεγαλύτερα τμήματα πληθυσμού. Ο ομιλητής υπήρξε από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας Ευρωπαίων διανοουμένων υπέρ της χώρας μας με υπογραφή κειμένου συμπαράστασης.

Ο κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, μίλησε μέσα από ιστορικά παραδείγματα, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα για την ανάγκη έμπνευσης από τις ιστορικές στιγμές όπου ο στρατός μαζί με τον λαό, και όχι ενάντιά του, υπερασπίσθηκε αξίες, πατρίδα και ζωές.

Η κ. Ζωή Γεωργαντά, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τέως μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην καμφθεί το φρόνημα του κόσμου. Επεσήμανε τις ευθύνες όσων δημόσιων λειτουργών προχώρησαν σε λύσεις «οριζόντιων περικοπών» των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ την ίδια στιγμή είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία για μεταφορά μεγάλων ποσών στο εξωτερικό.

Η κ. Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης, μίλησε με πάθος και έδωσε στοιχεία για τη μάχη επιβίωσης πού δίνουν οι καλλιτέχνες σήμερα-όσοι αντιστέκονται στην εμπορευματική ευκολία και τυποποίηση, και στη διαπλοκή με την εκάστοτε εξουσία. Ο κ. Μιχάλης Κουσαρής, Γιατρός Ακτινολόγος, μετέφερε την εμπειρία του από τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης στον χώρο της Υγείας, την οποία βιώνουν εντονότερα οι οικονομικά αδύναμοι πάσχοντες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων λόγω του κουρέματος των ομολόγων, των περικοπών των πόρων και της χρηματοδότησης. Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Αρχιτέκτων, μεταφραστής, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σκεφθούμε ξανά την έννοια του πολιτισμού, για να δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολιτισμός πού θα περιλαμβάνει τις αξίες της αλληλεγγύης και της αντίστασης.

Ο κ. Δημήτρης Τρίμης, δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι δυστυχώς οι δημοσιογράφοι, αντιμέτωποι με το φάσμα μιας διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας στον κλάδο, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να υποτάξουν την ανεξαρτησία και δεοντολογία σε σχέσεις οικονομικής εξάρτησης και διαπλοκής με την εξουσία».

Ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γιώργος Μανιάτης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στον ρόλο που μπορεί να παίξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε καιρούς γενικευμένης κοινωνικής κρίσης.

Η κ. Πέπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, στις παρεμβάσεις της και στο κλείσιμο της ημερίδας τόνισε πόσο σημαντική είναι σε αυτές τις συνθήκες η ανάπτυξη των δικτύων Πανεπιστημίου και κοινωνίας και απηύθυνε πρόσκληση για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας, την οποία κάλεσε να πλαισιώσουν και να στηρίξουν όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν όσοι ενδιαφέρονται με συγκεκριμένες δράσεις.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!