| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |




Διεθνής προβολή έρευνας του Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Δημοσίευση: 02-10-2012 - Φύλλο:188


Την προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας τράβηξε έρευνα τριών ερευνητών του ΤΕΦΑΑ σχετικά με τις ασυμμετρίες μυϊκής δύναμης και τα διαστρέμματα στους ποδοσφαιριστές. Η έρευνα αυτή αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος στατιστικής διερεύνησης της σχέσης κινησιολογικών παραγόντων και τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος αυτού έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή τού ΤΕΦΑΑ Γιώργου Βαγενά στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Κωνσταντίνου Φουσέκη, νυν καθηγητή εφαρμογών Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, με συνεργάτη τον επίσης διδάκτορα του Τμήματος Ηλία Τσέπη, νυν επίκουρο καθηγητή επίσης του Τ.Ε.Ι. Πάτρας.

Η επιστημονική έκδοση της Αμερικανικής Εταιρείας Αθλητιατρικής δημοσίευσε την έρευνα (The American Journal of Sports Medicine, 2012, 40, 8, 1842-1850, http://ajs.sagepub.com/content/40/8/1842), η οποία έτυχε στη συνέχεια προβολής από το Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS (http://www.reuters.com/article/2012/06/22/us-soccer-sprains-ankleidUSBRE85L1C120120622). «Όλοι οι ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες και μη, θα πρέπει να περνούν από αξιολόγηση ειδικών πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, ώστε να ανιχνεύεται τυχόν λειτουργική ασυμμετρία της ποδοκνημικής άρθρωσης», εξήγησε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο του REUTERS HEALTH Frederik Joelving ο καθηγητής Βαγενάς.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει επίσης στο άρθρο του τα θετικά σχόλια που απέσπασε η έρευνα αυτή από έγκριτους επιστήμονες του χώρου, όπως ο Timothy A. McGuine (ειδικός σε θέματα Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison) και ο Erik Wikstrom (ειδικός στα διαστρέμματα ποδοκνημικής στο Πανεπιστήμιο North Carolina at Charlotte).

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε προ-αγωνιστικά τη σταθερότητα και τη δύναμη των ποδοκνημικών 100 ποδοσφαιριστών από τέσσερεις επαγγελματικές ομάδες της χώρας και μέσω ανάλυσης λογιστικής παλινδρόμησης απέδειξε πως οι ποδοσφαιριστές που εμφάνιζαν σημαντική έκκεντρη ασυμμετρία δύναμης συνδυαστικά με υπερδιάμεσο σωματικό δείκτη-βάρος, αντιμετώπιζαν εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν διάστρεμμα συγκριτικά με όσους εμφάνιζαν συμμετρική κατανομή δύναμης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι ερευνητές, επίσης στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνας του κ. Φουσέκη, δημοσίευσαν το 2011 αντίστοιχη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sport Medicine (BJSM, 45, 709-714, http://bjsm.bmj.com/content/45/9/709.abstract) για τη σχέση των μυοδυναμικών ασυμμετριών του μηρού με τις θλάσεις στους τετρακέφαλους και πίσω μηριαίους μύες, προσφέροντας έτσι σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για το γενικότερο πρόβλημα της μηχανικής και στατιστικής ερμηνείας των ποδοσφαιρικών τραυμάτων.




 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 



Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!