| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
«Στολίδι» του Πανεπιστημίου μας η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Δημοσίευση: 02-10-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:188
Αναβαθμισμένη, με σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο καθαριότητας, φύλαξης των χώρων, αλλά και κυκλοφοριακής αγωγής, υποδέχεται η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι σαφές ότι ένα τεράστιο πανεπιστημιακό κάμπους όπως αυτό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου απαιτεί ιδιαίτερο ζήλο από τους υπεύθυνους για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία των κτηρίων του.
Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει ομαλά για τους φοιτητές του Ιδρύματος, ενώ με τις παρεμβάσεις που έγιναν εφέτος στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 85% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στα παραπάνω βέβαια δεν λείπουν και τα προβλήματα. «Ο Δήμος Καισαριανής μάχεται λυσσαλέα τα μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας και διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της Πανεπιστημιούπολης, το οποίο θέλει να καταστήσει περιφερειακό δρόμο και χώρο στάθμευσης, ώστε να απαλλαγεί το κέντρο της Καισαριανής από τον κυκλοφοριακό φόρτο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επόπτης της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου επίκουρος καθηγητής κ. Γεώργιος Στείρης. «Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία δεν παρεμβαίνει ούτε καν στα όρια της Πανεπιστημιούπολης, παρότι έχουν καταγγελθεί περιστατικά ληστειών από φοιτητές και εργαζομένους» αναφέρει αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε τους προηγούμενους μήνες.
Συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες στην Πανεπιστημιούπολη, όπως εξηγεί ο κ. Στείρης, έχουν υλοποιηθεί οι εξής δράσεις:

Καθαριότητα: Το προσωπικό του συνεργείου καθαριότητας διπλασιάστηκε και η συνεργασία με την εταιρεία καθαρισμού ΗΛΕΚΤΩΡ τέθηκε σε νέα βάση, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα εκ μέρους της εταιρείας τα όσα προβλέπει η σύμβαση. Η Εποπτεία της Πανεπιστημιούπολης καθημερινά ελέγχει το έργο των καθαριστών και τους καθοδηγεί, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Η καθαριότητα του δάσους και των χώρων πρασίνου, από μια φορά ανά έτος, διενεργείται πια μια φορά τον μήνα. Καθαρίστηκε επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της Πανεπιστημιούπολης ο χείμαρρος στα Νοτιοανατολικά όριά της, δίπλα στην ΣΘΕ.
Ταυτόχρονα, καθαρίστηκαν όλα τα φρεάτια, ώστε να υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης, απομακρύνθηκαν χώματα και χόρτα από δρόμους και πεζοδρόμια.


Ευταξία χώρων: Απομακρύνθηκαν οι κυψέλες ιδιωτών μελισσοκόμων, οι οποίες βρίσκονταν εντός της Πανεπιστημιούπολης κατά δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια. Απομακρύνθηκαν επίσης τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης. Στην ίδια κατεύθυνση έγιναν και γίνονται ενέργειες για την οριστική απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων περιοίκων μέσα στον χώρο μας. Επίσης, απαγορεύτηκε η είσοδος και στάθμευση λεωφορείων και
φορτηγών. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει έργα για τη βελτίωση των πεζοδρομίων, ειδικά στην περιοχή της πύλης Ζωγράφου. Απομακρύνθηκαν φθαρμένα, μεταλλικά κολονάκια, και αντικαταστάθηκαν, ώστε να μην τραυματίζονται διερχόμενοι.

 

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις:
Οριοθετήθηκαν και διαγραμμίστηκαν οι διαβάσεις πεζών στη ΣΘΕ και χώρων στάθμευσης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης στο ΜΙΘΕ, ώστε να εξυπηρετείται το προσωπικό και όχι οι περίοικοι. Επίσης εφαρμόστηκαν μέτρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας (ωράριο στις πύλες Ζωγράφου και Καισαριανής, τοποθέτηση υψομετρικών μπαρών, φυσική παρουσία φυλάκων στις πύλες όταν αυτές είναι ανοικτές), ώστε να περιορισθεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και τα ατυχήματα.
Έγινε αναβάθμιση και βελτίωση της οδικής σήμανσης, μέσω της αντικατάστασης όλων των πινακίδων και της τοποθέτησης νέων. Παράλληλα, έχει προγραμματισθεί η τοποθέτηση νέων, μεγάλων πινακίδων σήμανσης των κτηρίων και γίνεται καθημερινή επίβλεψη της τήρησης των προβλεπομένων δρομολογίων των εσωτερικών λεωφορείων.


Ασφάλεια: Αναβαθμίστηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις πύλες του Ιδρύματος, ώστε να αντιμετωπισθούν τα περιστατικά ανομίας (λαθρεμπόριο, φθορές, κλοπές). Γίνονται όμως και συνεχείς παρεμβάσεις σε χώρους γύρω από τα ΦΕΠΑ και τις Σχολές, ώστε να αντιμετωπισθούν κρούσματα φθορών και απειλών.
Από τη διοίκηση του Ιδρύματος αποφασίστηκε η αποκατάσταση της περίφραξης και ο καθημερινός έλεγχος των εισόδων για πεζούς περιμετρικά της Πανεπιστημιούπολης. Οι έλεγχοι στην περιοχή πλέον εξασφαλίζονται με τη βοήθεια δίκυκλης μηχανής για να ελέγχεται το περιβάλλον, με παράλληλη μείωση του κόστους καυσίμων.
Τέλος, επιμορφώθηκε το προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών από ειδικούς σε θέματα πυρασφάλειας και παροχής πρώτων βοηθειών.
Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ζητήσει από την ΤΥΠΑ τη βελτίωση του φωτισμού, την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των πινακίδων σήμανσης βάσει συγκεκριμένων προτύπων, την αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών στα πεζοδρόμια, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στο τμήμα πύλη Ούλοφ Πάλμε – πύλη Ζωγράφου και την αναβάθμιση των νησίδων πρασίνου.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!