| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
4η Ετήσια Σεμιναριακή Διάλεξη Λαογραφίας στη μνήμη του Καθηγητή Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη

Δημοσίευση: 31-05-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:186
Ιδιαίτερη επιτυχία είχε εφέτος η Τέταρτη Ετήσια Σεμιναριακή Διάλεξη Λαογραφίας, που οργάνωσε τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σειρά των Ετήσιων αυτών Σεμιναριακών Διαλέξεων Λαογραφίας, αφιερωμένη κάθε φορά στη μνήμη ενός επιφανούς Έλληνα ή ξένου λαογράφου, άρχισε το 2009, μετά από εισήγηση του καθηγητή Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Η εφετινή Σεμιναριακή Διάλεξη, που έγινε από τον Αιδεσιμολογιότατο – Πρωτοπρεσβύτερο και ομότιμο καθηγητή της Ιστορίας και του Πνευματικού Βίου της Μεταβυζαντινής περιόδου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Δ. Μεταλληνό, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του δεύτερου Καθηγητή Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (1964 – 1972), αείμνηστου Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη (1906 – 1975). Η Διάλεξη είχε ως θέμα: «Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια: Θεολογική θεώρηση». Μετά από σύντομο πρόλογο του καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, την εκδήλωση χαιρέτισαν η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια Γλωσσολογίας κυρία Αμαλία Μόζερ, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, ο Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Ιωάννης Πολέμης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός. Όλοι οι ομιλητές ετόνισαν τη σημασία των Ετήσιων αυτών Διαλέξεων, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, τη δυναμική που αναπτύσσουν οι λαογραφικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και τη διαρκή ανανέωση του γνωστικού αντικειμένου της Λαογραφίας κατά τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιό μας και προς νέες κατευθύνσεις (Αστική Λαογραφία, Συγκριτική και Κοινωνική Λαογραφία, Νεωτερική Λαογραφία).

 

Στη ζωή και το έργο του Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας κ. Γεώργιος Θανόπουλος και την παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή Πρωτ.–καθηγητή κ. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού έκανε ο επίκουρος καθηγητής της Εισαγωγής και Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας κ. Καλλιόπη Ξανθάκου. Η επιστημονική αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομες παρεμβάσεις παρευρισκομένων. Την τέταρτη σεμιναριακή διάλεξη παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη Δ.Ε.Π. από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πελοποννήσου, Παντείου και Θράκης και πολλοί ενδιαφερόμενοι που κατέκλυσαν το ιστορικό αμφιθέτρο. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήσαν τα ανίψια του αείμνηστου καθηγητή Σπυριδάκη κ. Μάρω Κριτσωτάκη – Κοναξή και κ. Ιωάννης Κριτσωτάκης, πρώην Διευθυντής Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών και οι κουμπάροι του Ανθούλα και Ελευθέριος Σκανδάλης, πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!